logo


Με την παρουσία της υφυπουργού Πολιτισμού Σ. Ζαχαράκη, καθώς και του Κ. Γιαννόπουλου, Προέδρου στο «Χαμόγελο του Παιδιού”, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου η κοινή συνέντευξη Τύπου των Δημάρχων Διονύσου και Κηφισιάς για τη διοργάνωση του 1ου Ημιμαραθωνίου δρόμου, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, που θα ακολουθήσει τα ίχνη του “Θηρίου”, του πρώτου ατμοκίνητου τρένου που συνέδεε τις δυο πόλεις μεταφέροντας το πεντελικό μάρμαρο.

Το ιστορικό αυτό αφήγημα με την ανάγκη για υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά και την ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού, καθώς και το κοινωνικό αποτύπωμα της διοργάνωσης με τη στήριξη στο “Χαμόγελο του Παιδιού”, συνέδεσε στο χαιρετισμό της η κ. Ζαχαράκη, αιτιολογώντας και τη στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η ίδια χαρακτήρισε εξαιρετικό παράδειγμα συνέργειας και σύμπραξης τη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου από τους δυο γειτονικούς Δήμους, και μάλιστα πατώντας στη διαδρομή του ιστορικού “Θηρίου”, που δίνει την αφορμή στους σημερινούς κατοίκους να μάθουν το παρελθόν του τόπου τους. Υπογράμμισε, τέλος, πως τέτοιες διοργανώσεις, παντού στην Ελλάδα, στηρίζονται και προβάλλονται μέσω του ΕΟΤ στο εξωτερικό, αποτελώντας λόγο προσέλκυσης ή και επανόδου τουριστών.

Στην αγαστή συνέργεια των δυο Δήμων αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, προσθέτοντας πως θα επιδιώκεται με κάθε ευκαιρία για θέματα που τους απασχολούν έντονα. Ο ίδιος τόνισε πως οι δυο πόλεις, όπως και όλη η Ανατολική Αττική, είναι θύματα πολιτικών επιλογών μια που αναπτύχθηκαν χωρίς την πρόβλεψη για μεγάλα έργα υποδομής, ενώ μοιράζονται τον ίδιο φυσικό πλούτο, αλλά και τον κοινό, ανυποχώρητο, αγώνα κατά της εγκατάστασης των διοδίων.

Καθώς και τον αγώνα κατά της εγκατάστασης νέων λατομείων στην Πεντέλη, έσπευσε να συμπληρώσει ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, που τόνισε πως επιθυμία των διοργανωτών είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων συμμετεχόντων σε μια εκδήλωση αθλητισμού, ψυχαγωγίας, ενημέρωσης γύρω από το ιστορικό τρένο και το ρόλο του στη μεταφορά μαρμάρων από τον παλιό σταθμό στο Διόνυσο μέχρι τη Ν. Ερυθραία, αλλά και κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσω του Χαμόγελου του Παιδιού, που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω επικαιρότητας. Αναφέρθηκε, τέλος, στο όραμα της σύνδεσης του Διονύσου με την Κηφισιά, αυτή τη φορά μέσω της επέκτασης του σύγχρονου Ηλεκτρικού και Προαστιακού Σιδηροδρόμου, που είναι εφικτό και μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τη βούληση ο Ημιμαραθώνιος να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό για τους δυο Δήμους εξέφρασε ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού Δήμου Διονύσου Π. Λουκάτος, που υπογράμμισε τη σημασία του δρομικού γεγονότος και τη σύνδεσή του με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία του “Θηρίου”, αλλά και το κοινωνικό αποτύπωμα της διοργάνωσης μέσω της στήριξης στο Χαμόγελο του Παιδιού. Ο κ. Λουκάτος ανέφερε πως αφορμή για τη διεξαγωγή του κοινού Ημιμαραθώνιου ήταν δρομικό γεγονός στην Κηφισιά το οποίο παρακολούθησε το περασμένο καλοκαίρι, ενώ συνέδεσε τη διαδρομή του “Θηρίου” με τη σημερινή προσπάθεια να αποτραπεί η εκ νέου εγκατάσταση λατομείων σε ένα φυσικό περιβάλλον που πρέπει να προστατεύσουμε πάση θυσία. Τη συνεργασία μεταξύ των δυο Δήμων για πρώτη φορά εξήρε από την πλευρά του και ο συνάδελφός του από την Κηφισιά Αχ. Κουρέπης.

Πρώτη και τελευταία ελπίδα των πολιτών χαρακτήρισε τους Δήμους, ο Πρόεδρος του Χαμόγελου Κ. Γιαννόπουλος, που περιέγραψε τις προσπάθειες που καταβάλλει η οργάνωση για χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο, προσθέτοντας πως οι Δήμοι είναι οι μόνοι που μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να πιέσουν τις κυβερνήσεις και να οργανώσουν πολυεπιστημονικές ομάδες για την προστασία των παιδιών.

Τέλος, από την πλευρά της εταιρείας που έχει αναλάβει την οργάνωση του Ημιμαραθωνίου, ο μαραθωνοδρόμος Ν. Πολιάς υπογράμμισε τη σημασία του δρομικού γεγονότος, που δείχνει τον ενεργό τρόπο ζωής με κοινωνική προσφορά αλλά και με ιστορικές αναφορές.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Διονύσου Χ. Πέππας,  Αθλητισμού, Δ. Ράικος, Διοικητικών Υπηρεσιών, Στ. Κριεμάδης Τεχνικών Υπηρεσιών, Σ. Κατσίγιαννη Παιδείας, καθώς και ο προκάτοχός της Σπ. Αρνής, ο Νεκ. Πίλτσης Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου, εκ των χορηγών της διοργάνωσης μαζί με την Κάβα Δροσιάς, τη MEDICARE κ.λπ., καθώς και εκπρόσωποι φορέων από τους δυο Δήμους, ο Διοικητής της Τροχαίας Κηφισιάς Γ. Χαλκιαδάκης, που επωμίζεται το δύσκολο ρόλο της διευθέτησης της κυκλοφορίας την προσεχή Κυριακή, ενώ  μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό έστειλε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γ. Μαυρωτάς. Τέλος, αναμνηστικές πλακέτες έδωσε ο Δήμαρχος Διονύσου στην υφυπουργό, στο συνάδελφό του από την Κηφισιά, στον Πρόεδρο του Χαμόγελου καθώς και στο Διοικητή του Τμήματος της Τροχαίας.

Ο Ημιμαραθώνιος θα διεξαχθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου (σ.σ. αν και όπως επισημάνθηκε από τον Π. Πάλλη από την Κηφισιά, η ημερομηνία θα «κοστίσει» σε συμμετοχές λόγω του τριήμερου της Εθνικής Επετείου, κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί στο μέλλον). Περιλαμβάνει δρόμο 21,2 χλμ με αφετηρία το σταθμό του Αγ. Στεφάνου, αναστροφή στο σταθμό της Κηφισιάς και επιστροφή στον Άγ. Στέφανο, αγώνα δρόμου 5 χλμ. καθώς και αγώνα παιδιών αλλά και ΑΜΕΑ με αμαξίδιο.

Μέχρι την Πέμπτη, οπότε και κλείνουν οι συμμετοχές, υπολογίζεται πως θα έχουν υποβληθεί 400 αιτήσεις συμμετοχής. Στη διάρκεια της διαδρομής θα υπάρχουν περίπτερα του Χαμόγελου του Παιδιού, καθώς και bazaar για την οικονομική στήριξη της οργάνωσης.

Όλοι οι δρομείς που θα τερματίσουν θα παραλάβουν αναμνηστικό δίπλωμα και ειδικά σχεδιασμένο μετάλλιο, ενώ οι πρώτοι τρεις όλων των κατηγοριών θα βραβευτούν για τη διάκρισή τους.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επισκεφθείτε www.dionysoskifissiarun.gr