logo


Τα LED και η πρόθεση της Διοίκησης να προσφύγει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για το διαγωνισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, έφεραν πίσω στην Οικονομική Επιτροπή- μετά από συνεχείς απουσίες- τους εκπροσώπους των δυο παρατάξεων της μειοψηφίας (Ανοιχτοί Ορίζοντες και Εύπολις) που συμμετέχουν στην Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο σχετικός διαγωνισμός που βρισκόταν σε εξέλιξη κηρύχθηκε άγονος, μια που οι προδικαστικές προσφυγές ενός από τους συμμετέχοντες κατά των άλλων δυο συνυποψηφίων του, έγιναν δεκτές από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). Με το δεδομένο αυτό η Δημοτική Αρχή έφερε στην Οικονομική Επιτροπή, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, την πρόταση να ανατεθεί το έργο με την παραπάνω διαδικασία της διαπραγμάτευσης- και προκάλεσε αμέσως τα δυο κυριότερα ερωτήματα:

>Η συγκεκριμένη διαδικασία, που περιγράφεται στο άρθρο 32Α του Ν.4412/16 για τις δημόσιες συμβάσεις, προβλέπεται εφόσον σ’ ένα διαγωνισμό δεν υποβληθεί καμιά προσφορά ή αυτές που θα υποβληθούν είναι άσχετες με το αντικείμενο. Συνέβη κάτι από αυτά στο διαγωνισμό για τα LED; Ήταν το πρώτο ερώτημα.

Στο διαγωνισμό είχαν συμμετάσχει τρεις υποψήφιοι ανάδοχοι. Ο ένας στράφηκε κατά των άλλων δυο, οι προσφυγές του έγιναν δεκτές, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Ακολουθώντας τη διαδικασία του άρθρου 32Α, με ποιους σκοπεύει να διαπραγματευθεί ο Δήμος Διονύσου- με τους ίδιους, αυτοί θα εξαιρεθούν, και με άλλους; Ήταν το δεύτερο ερώτημα.

Και τα δυο τέθηκαν από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνη, ο οποίος προσέθεσε πως η Οικονομική Επιτροπή δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε τέτοια απόφαση, αν πρώτα δεν υποβάλει σχετικό ερώτημα στην ΕΑΑΔΗΣΥ. Τόνισε μάλιστα πως εφόσον οι εταιρείες με τις οποίες θα διαπραγματευθεί ο Δήμος είναι οι ίδιες, παρόλο που η Αρχή τις απέρριψε, τότε ουσιαστικά μπαίνουν και πάλι στη διεκδίκηση του έργου από την πίσω πόρτα. Ζήτησε, τέλος, να περιληφθεί αυτούσια τοποθέτηση που θα έστελνε ηλεκτρονικά στο απόσπασμα της σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.

Όχι μόνο στην περίπτωση των άστοχων προσφορών αλλά και για να αντιμετωπιστεί έκτακτη ανάγκη, επιτρέπεται η προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση, απάντησαν ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στ. Κριεμάδης στο συνάδελφό τους, συνεπικουρούμενοι από τον ειδικό συνεργάτη Δημάρχου δικηγόρο Ν. Παπαϊωάννου. Ο τελευταίος κάλεσε τον τέως Δήμαρχο να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο όπου προβλέπονται 5 ακόμη περιπτώσεις προσφυγής στην εν λόγω διαδικασία, ανάμεσά τους και η αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, που εν προκειμένω δημιουργείται από την ενεργειακή κρίση, υπογράμμισαν οι δυο αιρετοί. Απάντησαν έτσι και στο ερώτημα του Κ. Κουριδάκη από τον Εύπολι, πώς η διαδικασία αυτή διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Δήμου, όπως αναφερόταν στην εισήγηση του θέματος, όταν μάλιστα έχει αποφασιστεί η φωταγώγηση των δημοτικών κτηρίων ενόψει της Εθνικής Επετείου.

Δυο διφορούμενες φράσεις, εντούτοις, του Αντιδημάρχου (“θα καλέσουμε αυτούς που πρέπει” και λίγο αργότερα “θα καλέσουμε 4 εταιρείες”) άνοιξε νέο γύρο αντιπαραθέσεων, παρά τις διευκρινίσεις του κ. Κριεμάδη, πως ο Δήμος ακολουθώντας τη διαδικασία του άρθρου 32Α θα καλέσει υγιείς εταιρείες, και όχι εταιρείες- φαντάσματα.

Ξεκαθαρίσθηκε πάντως πως η Διοίκηση θα στείλει ερώτημα προς την ΕΑΑΔΗΣΥ και από την απάντησή της θα εξαρτηθεί αν μπορεί να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση ή όχι. Παράλληλα ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως αυτή τη φορά η επιτροπή που θα ασχοληθεί με τη διαδικασία, πρέπει να έχει μεγαλύτερη συνάφεια και εξοικείωση με το αντικείμενο, μια που κάποια από τα κενά που εντοπίζει η απόφαση της ΕΑΑΔΗΣΥ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με ενδελεχέστερο έλεγχο από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Λίγες ώρες αργότερα, την ίδια εκείνη ημέρα, το ίδιο θέμα της εξέλιξης του διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση, απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις ίδιες όπως και το πρωί ερωτήσεις και επισημάνσεις από τους κυρίους Ζαμάνη και Κουριδάκη: “Αν οι αρχικοί τρεις συμμετέχοντες αποδείχθηκε πως δεν ήταν φερέγγυοι για να πάρουν το έργο, τότε γιατί να ξαναπροσκληθούν και να μην αποταθείτε σε άλλες εταιρείες, πιο αξιόπιστες;” αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του Εύπολι, με σύντομες απαντήσεις από την πλευρά του Αντιδημάρχου.

Ενημέρωση αλλά και οι πλήρεις και διεξοδικές διευκρινίσεις, στο θέμα αυτό αλλά και στο αντιπλημμυρικό έργο της Λ. Σταμάτας- Δροσιάς, αναμένεται να δοθούν σε προσεχή, άμεση, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως δεσμεύθηκε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος.