logo


Ανοιχτή επιστολή προς το Δήμαρχο Διονύσου, με κοινοποίηση στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και στους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το διαγωνισμό για τα LED, που συζητήθηλαν λίγη ώρα νωρίτερα στην Επιτροπή, αποστέλλει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ν. Καρυστινός, καλώντας τον «να απέχει από κάθε διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης του έργου που αγνοεί το δημόσιο συμφέρον των συμπολιτών μας» αλλά και «να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και εποικοδομητικό διάλογο»:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

ΚΟΙΝ (α) ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

          (β) ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

Πληροφορήθηκα από τον τοπικό τύπο ότι την Τρίτη 18.10.2022 εισάγεται στην οικονομική επιτροπή του Δήμου 13ο Θέμα Η.Δ. με τίτλο «Συμμόρφωση με την υπ’ αριθ. 1363/2022 (ΓΑΚ 1071/1-8-2022 Α/Α ΕΑΔΗΣΥ 158937) απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ( Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ) για την «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων & Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Διονύσου»

Σύμφωνα με την εισήγηση του τότε Εντεταλμένου Συμβούλου και νυν Αντιδημάρχου προτείνεται :

1. Να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.

2. Να συνεχιστεί η διαδικασία για την ανάθεση της εν λόγω υπηρεσίας με προσφυγή στην διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (περιπτ. α΄, παρ. 2 του άρθρου 32 του ν.4412/2016. 

Ωστόσο, εν προκειμένω, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις προσφυγής στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του άρθρου 32 παρ.  2 περ. α’ του Ν. 4412/2016 διότι στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας υποβλήθηκαν προσφορές οι οποίες δεν ήταν μη κατάλληλες. Άρα, έπρεπε να διενεργηθεί εκ νέου διαγωνισμός και να τηρηθούν οι διατυπώσεις δημοσιότητας. 

Συνεπώς προκύπτει ευκρινώς ότι η επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας δεν επιβάλλεται από την Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ (Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) και δεν αποτελεί αναγκαία συμμόρφωση με την απόφασή της, όπως παραπλανητικά αναφέρεται στον τίτλο της εισήγησης. 

Αντιθέτως πρόκειται για παρακινδυνευμένη επιλογή της δημοτικής αρχής, η οποία μάλιστα επικαλείται, αιφνιδίως και πολύ καθυστερημένα,  ως επιχείρημα ότι: «Ο λόγος που επιβάλλει την προσφυγή στη διαδικασία αυτή είναι ότι, λόγω των εκτάκτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την διεθνή ενεργειακή κρίση  και του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, που αυτή συνεπάγεται, η άμεση αντιμετώπιση του θέματος διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Δήμου Διονύσου».

Αλήθεια,  υπαινίσσεστε ως δημοτική αρχή ότι η ομαλή λειτουργία του Δήμου κινδυνεύει, λόγω έλλειψης τεχνολογίας LED;  Κινδυνεύουμε δηλαδή από γενική συσκότιση; Και αν κινδυνεύουμε από γενική συσκότιση τι επιχειρησιακό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας υπάρχει; Μήπως προβλέπεται σε κανένα προεκλογικό φυλλάδιο, σαν αυτά που χρησιμοποιεί τελευταία η Δημοτική μας Αρχή; 

Των φρονίμων τα παιδιά πριν το σκότος προνοούν.

Η δημοτική αρχή βιάστηκε να προκηρύξει το έργο. Εγκατέλειψε το δημοτικό συμβούλιο και αρνήθηκε να συμμετέχει σε διάλογο και να ακούσει εποικοδομητικές προτάσεις που σκοπό είχαν να βελτιώσουν τους όρους του διαγωνισμού προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.  Εγκλωβισμένη στην προχειρότητά της, ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό  (με την διαδικασία που η ίδια επιθυμούσε) ο οποίος μετά από καθυστέρηση μηνών ακυρώθηκε με την 1363/2022 απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Κι έτσι ένα έργο που πρέπει να γίνει με όρους διαφάνειας και μέγιστης κοινωνικής ωφελιμότητας όχι μόνο για λόγους οικονομικής ωφέλειας και εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και για την απολύτως απαραίτητη βελτίωση του οδοφωτισμού σε πάρα πολλά σημεία της πόλης (επικίνδυνα για πεζούς και εποχούμενους), καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Κλείνοντας, ειλικρινά αναρωτιέμαι: Τι σημαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση διαπραγμάτευση; Με ποιον θα διαπραγματευτεί η δημοτική αρχή; Με κάποιον από τους τρεις που αρχικά συμμετείχαν ή κάποιον τρίτο που δεν συμμετείχε καν στη διαδικασία; Με ποια διαπραγματευτικά όπλα όταν η δημοτική αρχή έχει προκαταβολικά δηλώσει τον πανικό της από την διαφαινόμενη καθυστέρηση που επήλθε λόγω ακυρότητας; Και επιλέγεται αυτή η διαδικασία για ένα έργο τόσο σημαντικού οικονομικού μεγέθους; 

Σας δηλώνω κατηγορηματικά πως καταδικάζω τις διαδικασίες που δρομολογείτε να ακολουθήσετε. 

Σας προτείνω καλόπιστα να φέρετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και εποικοδομητικό διάλογο, στον οποίο θα συμβάλλω ουσιαστικά.

Σας καλώ να απέχετε από κάθε διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης του έργου που αγνοεί το δημόσιο συμφέρον των συμπολιτών μας.

Άλλως, φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί ξεκάθαρα η έσχατη πλάνη χείρων της πρώτης.

Νίκος Καρυστινός

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

ΥΓ Ο Δήμος Ζωγράφου ολοκλήρωσε επιτυχώς την διαγωνιστική διαδικασία και μας «έβαλε τα γυαλιά». Ας πάρουμε τεχνογνωσία και ας αφήσουμε τις ατυχείς επιμονές κατά μέρος. Lessons Learned.

#Neos_Dionysos

#Neos_Dionysos_Gia_Olous