logo


Ένα μίνι Δημοτικό Συμβούλιο- στη χειρότερη εκδοχή του- παρακολούθησαν όσα μέλη Τοπικών Συμβουλίων προσήλθαν στο Πολιτιστικό της Δροσιάς την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου το βράδυ, ανταποκρινόμενα στην πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής να ενημερωθούν για το αντιπλημμυρικό έργο στη Λ. Σταμάτας- Δροσιάς, που το τελευταίο διάστημα έχει- αυτό και όσα προκάλεσε- αναχθεί σε ακόμη ένα πεδίο σφοδρών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στη Διοίκηση και τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Κι αν ο στόχος ήταν η ενημέρωση για τις παραμέτρους του έργου και γιατί η Δημοτική Αρχή επέλεξε τον ένα ή τον άλλο τρόπο υλοποίησής του, αυτός χάθηκε τη στιγμή που όρμησαν μαινόμενοι στο Πολιτιστικό ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης και ο ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός, κραδαίνοντας το φυλλάδιο που από το πρωί εκείνης της ημέρας διανεμόταν στη Δροσιά, και κατηγορώντας το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη για ψέματα, ανακρίβειες, κολοτούμπες και άλλα συναφή.

Ο λόγος ήταν πως στο εν λόγω φυλλάδιο η Δημοτική Αρχή ενημέρωνε ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί με σύσταση δουλείας μέσα από ιδιωτική ιδιοκτησία, ενώ μέχρι τότε μιλούσε για αναγκαστική απαλλοτρίωση. Παράλληλα φωτογράφιζε και πάλι ως υπεύθυνους για τη μη υλοποίηση του έργου τέσσερις παρατάξεις και τρεις ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους.

Συνεπώς, φώναζαν οι δυο αιρετοί, υιοθέτησε τη θέση των μειοψηφιών, αφού πρώτα διέλυσε με τον ορισμένο και όχι εκλεγμένο Πρόεδρό της την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να δώσει τη δυνατότητα να ακουστούν τα εναλλακτικά σενάρια, ενώ προσέβαλε βάναυσα τους θεσμούς και δυσφήμισε τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τη νομιμότητα διαφύλαξε ο Πρόεδρος και η Δημοτική Αρχή, υπερθεμάτιζε ο Δήμαρχος, μια που απόφαση για το θέμα δεν μπορούσε να ληφθεί από το- αναρμόδιο- Δημοτικό Συμβούλιο. Επέμεινε επιπλέον πως οιαδήποτε τροποποίηση της μελέτης, σύμφωνα και με γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, θα καθυστερούσε για χρόνια το αντιπλημμυρικό, ενώ παράλληλα εξετάζονταν όλες οι πιθανές λύσεις.

Στις αντεγκλήσεις υψηλών και πάλι τόνων που ακολούθησαν δεν έλειψαν οι αναφορές του κ. Ζαμάνη σε συγγενείς του Δημάρχου, οι χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν, οι απειλές για μηνύσεις, αλλά και η απαξίωση συναδέλφων- και ονομαστικά- ως μη ικανών ή καταρτισμένων αρκετά ώστε να αντιληφθούν τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου.

Αυτό πάντως που δεν ακούστηκε ήταν κάποια ερώτηση τοπικού συμβούλου- και παρίσταντο μέλη από όλα τα Τοπικά Συμβούλια της πόλης- για το ίδιο το έργο: Οι σύμβουλοι αντιθέτως έβλεπαν αποσβολωμένοι να διαδραματίζεται μπροστά τους σκηνικό όμοιο με αυτό που παρακολουθούμε συνήθως από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κρίμα, γιατί ο νυν και ο τέως Δήμαρχος αναφέρθηκαν διεξοδικά στο ιστορικό του θέματος- ο καθένας από την πλευρά του- και θα μπορούσε να γίνει κάποιου είδους γόνιμος διάλογος ή να λυθούν κάποιες απορίες. Αντ’ αυτού η μοναδική παρέμβαση τοπικού συμβούλου ήταν αυτή του Γ. Κομνηνάκη από την Άνοιξη, που απηύθυνε έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι, όσο είναι καιρός και πριν αρχίσει να κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023, ευχόμενος να πάρει κάποιος την πολιτική πρωτοβουλία ώστε το έργο επιτέλους να υλοποιηθεί.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και τούτο: Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, η Τεχνική Υπηρεσία επιβεβαίωσε εγγράφως πως αν η μελέτη αλλάξει, το έργο θα καθυστερήσει για χρόνια. Τη γνωμοδότηση αυτή ουδέποτε έλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως διαμαρτυρήθηκε έντονα ο κ. Καρυστινός. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως σε περίπτωση που είχε τεθεί σε γνώση τους, τότε τα πράγματα θα εξελίσσονταν διαφορετικά, διαφοροποιούμενος έτσι πλήρως από τη θέση του συναδέλφου του της μείζονος.