logo


Η υπαγωγή της Πεντέλης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, ήταν το νέο στοιχείο που προσκομίσθηκε στις εργασίες της διαπαραταξιακής επιτροπής για τα λατομεία (Πέμπτη 13 Οκτωβρίου), τα οποία η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επιχειρεί να εγκαταστήσει στο βουνό, δίπλα στην Κοινότητα Διονύσου.

Η πρόταση αυτή ήρθε από τον επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκη, μετά από τις διαπιστώσεις του ίδιου- αλλά και των υπολοίπων μελών- πως ενάμιση χρόνο αφότου οι προθέσεις τις εταιρείας έγιναν γνωστές, υπάρχει ακόμη και έλλειμμα δημοσιότητας στο θέμα αλλά και απροθυμία των αρμοδίων αρχών να το αντιμετωπίσουν ριζικά. Ταυτόχρονα, η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ και όσες ακόμη εταιρείες βρίσκονται από πίσω της συνεχίζουν απρόσκοπτα τις προσπάθειές τους, με πολλές φήμες ήδη να κυκλοφορούν για τις πραγματικές προθέσεις και τα σχέδιά τους. «Έτσι, ο μόνος δρόμος για να τις εμποδίσουμε είναι να πάμε στην Ευρώπη, για να ενταχθεί η Πεντέλη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο», τόνισε ο κ. Κουριδάκης, αναλαμβάνοντας επιπλέον να προσκομίσει σχετικά στοιχεία με το σενάριο αυτό.

Στην ίδια συνεδρίαση της διαπαραταξιακής, παρόντος του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, έγινε απολογισμός των πρόσφατων εξελίξεων, δηλαδή των συναντήσεων με τις τοπικές οργανώσεις τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και της ανοιχτής εκδήλωσης που οργάνωσε η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Κοινότητα Κοινότητα Διονύσου, ενώ τα μέλη επιφυλάχθηκαν να σχολιάσουν την έγγραφη γνωμοδότηση του Δασαρχείου, που ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί πως με τη λειτουργία λατομικής δραστηριότητας στην περιοχή “η τελική εικόνα θα είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με την υφιστάμενη και η οπτική ποιότητα του τοπίου θα αναβαθμισθεί”!

Παράλληλα προγραμματίσθηκαν οι επόμενες κινήσεις όπως:

Η εκ νέου ανάρτηση πανώ με συνθήματα κατά των λατομείων σε στρατηγικά σημεία της πόλης, η διανομή επικαιροποιημένου φυλλαδίου ενημέρωσης τόσο για το ιστορικό της υπόθεσης όσο και για τις μέχρι σήμερα ενέργειες, η επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΝ Κ. Σκρέκα για να προωθηθεί η τροπολογία που θα αποχαρακτηρίζει δια παντός τις εδώ και δυο δεκαετίες ανενεργές Λατομικές Ζώνες του Πεντελικού, το αίτημα για συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό και το στενό επιτελείο του, η αποστολή επιστολής προς τα κόμματα με δυο αιτήματα- να συνδράμουν οι τοπικές οργανώσεις τους στον αγώνα της πόλης, αλλά και να ζητηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στήριξης από βουλευτές και πολιτευτές, η ανεύρεση περαιτέρω στοιχείων για τις άδειες και τις παρατάσεις τους όσον αφορά στα παλιά λατομεία της περιοχής που έπαυσαν να λειτουργούν στη δεκαετία του ’90, και τέλος η διερεύνηση της πιθανότητας να ενταχθεί η Πεντέλη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο

Αποτελεί ουσιαστικά συμφωνία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών για την προαγωγή της προστασίας, της διαχείρισης και του σχεδιασµού του τοπίου, σε ολόκληρη την επικράτειά τους, καθώς και η οργάνωση της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε συναφή θέµατα. Είναι μάλιστα η πρώτη διεθνής συνθήκη η οποία αφορά αποκλειστικά στην προστασία στην διαχείριση και στο σχεδιασµό στο σύνολο του Ευρωπαϊκού Τοπίου, ως χώρο και πλαίσιο ζωής των ατόµων, και των κοινωνιών και θεωρείται ως η πρώτη Σύµβαση περί Αειφόρου Ανάπτυξης. Καλύπτει φυσικές, αγροτικές, αστικές και περιαστικές περιοχές, συµπεριλαµβάνει γη, εσωτερικά ύδατα και θαλάσσιες περιοχέ και αφορά σε τοπία που θα µπορούσαν να θεωρηθούν εξαιρετικά όπως και χωρίς ιδιαιτερότητα ή υποβαθµισµένα τοπία.

Η κύρωση της Σύμβασης από την Ελλάδα έγινε το 2010, ενώ πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2022, οργανώθηκε στην Καλαμπάκα από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ Συμπόσιο για την εφαρμογή της Σύμβασης για το Τοπίο στην Ελλάδα.

Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στο πλαίσιο της Σύμβασης περιλαμβάνουν:

–τη νομική αναγνώριση των τοπίων ως βασικό συστατικό του περιβάλλοντος των ανθρώπων, ως έκφραση της ποικιλομορφίας της κοινής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους και θεμέλιο της ταυτότητάς τους·

– τη θέσπιση και εφαρμογή πολιτικών τοπίου που στοχεύουν στην προστασία, διαχείριση και σχεδιασμό του τοπίου, μέσω της υιοθέτησης των ειδικών μέτρων που ορίζονται στο άρθρο 6 της Σύμβασης·

– τη θέσπιση διαδικασιών για τη συμμετοχή του ευρύτερου κοινού, των τοπικών και περιφερειακών αρχών και άλλων μερών που ενδιαφέρονται για τον καθορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών τοπίου·

– την ενσωμάτωση του τοπίου στις περιφερειακές και πολεοδομικές πολιτικές τους και στις πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, γεωργικές, κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές τους, καθώς και σε οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές με πιθανές άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στο τοπίο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η χώρα μας πήρε μέρος στην 6η Σύνοδο του Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης με το έργο “Αναβίωση της Λίμνης Κάρλα” της Περιφέρειας Θεσσαλίας.