logo


Πολύς κόσμος παραβρέθηκε στη χθεσινή (12 Οκτωβρίου) ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Διονύσου, με στόχο την ενημέρωση για την επιχειρούμενη εγκατάσταση λατομικής δραστηριότητας στο Πεντελικό. Και παρά το γεγονός πως υπήρχαν στιγμές που η εκδήλωση έμοιαζε περισσότερο με κομματική προεκλογική συγκέντρωση, κρατάμε τη δήλωση όσων μίλησαν, τοποθετήθηκαν και δεσμεύθηκαν πως τόσο οι ίδιοι όσο και ο κομματικός φορέας που εκπροσωπούν ήταν, είναι και θα είναι παρόντες στην πρώτη γραμμή, δίπλα στην πόλη μας στον αγώνα της κατά της εγκατάστασης λατομείων δίπλα στα σπίτια, πάνω από τους αρχαιολογικούς χώρους, μέσα στο καταφύγιο άγριας ζωής.

Στην ενημέρωση τόσο για το ιστορικό της υπόθεσης όσο και για τις ενέργειες στις οποίες έχει μέχρι σήμερα προβεί ο Δήμος αποκρούοντας τις βλέψεις της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ να ξεκινήσει και πάλι λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη, προχώρησαν ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, που αναφέρθηκαν στο ανοσιούργημα που επιχειρείται στο βουνό μέσα από σειρά παρανομιών και παρατυπιών:

 

“Για μας ο μοναδικός δρόμος αξιοποίησης της Πεντέλης περνάει μόνο μέσα από δράσεις ανάπλασης των ανενεργών λατομείων για παρεμβάσεις αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής”, ξεκαθάρισαν οι δυο αιρετοί της πόλης, ευχαριστώντας το ΠΑΣΟΚ που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πόλης να συμπαραταχθεί στον αγώνα, όπου μέχρι σήμερα “έχουμε πετύχει επιμέρους νίκες, αλλά δεν έχουμε ακόμη κερδίσει τον πόλεμο”.

Στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την προστασία του περιβάλλοντος, με γνώμονα την ισόρροπη, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη αναφέρθηκε αμέσως μετά ο πρώτος κεντρικός ομιλητής, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αρβανιτίδης, που υπενθύμισε τις ερωτήσεις του κόμματος στη Βουλή σχετικά με τα λατομεία, για τις οποίες απάντηση ήρθε μόνον από την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, ενώ υπερθεμάτισε με τη σειρά του πως η Πεντέλη, που έχει σηκώσει βαρύ περιβαλλοντικό φορτίο με λατομεία και φωτιές, χρειάζεται μόνο αναπλάσεις. Δεσμεύθηκε τέλος να καταθέσει το κόμμα του σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο που αναμένεται το Νοέμβριο.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο δεύτερος κεντρικός ομιλητής, Γ. Αποστολόπουλος, Υπεύθυνος Τομέα Περιβάλλοντος, που μάλιστα πιθανολόγησε πως η περιοχή των λατομείων θα μπορούσε να κηρυχθεί γεωπάρκο ειδικής προστασίας, όπου θα εξελίσσονταν περιβαλλοντικές αλλά και παραγωγικές δράσεις. Αρκετά με τα Λατομεία στην Αττική, τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος, υπενθυμίζοντας τη φράση του Δημήτρη Πικιώνη, “Σωθήτω η Πεντέλη”.

Προπέτασμα καπνού, χαρακτήρισε την επιδίωξη της εταιρείας για εξόρυξη μαρμάρου ο Μ. Χριστοδουλάκης, δηλώνοντας ευθαρσώς πως κύριος στόχος είναι η εξόρυξη βαρέων αδρανών υλικών, σε σχέδιο εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων αναφέρθηκε η Β. Αναστασίου, αμφότεροι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ ο βουλευτής Π. Ασπραδάκης από την πλευρά του δήλωσε “Ζητάμε το αυτονόητο και προχωράμε μαζί”.

Από εδώ σήμερα λέμε βροντερό ΟΧΙ στα λατομεία, δήλωσε ο Λ. Καραούλης από το ΚΙΝΑΛ Αν Αττικής, που επιπλέον υπογράμμισε πως για να φτάσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να δώσει άδεια για έρευνες στη ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ συνεργάστηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ 12 υπηρεσίες!

Στη βάναυση κακοποίηση που έχει υποστεί η Πεντέλη από τις φωτιές, τα λατομεία και τις οικιστικές πιέσεις αναφέρθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Σμέρος, ενώ για ηθική δέσμευση απέναντι στο καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, μίλησε ο πολιτευτής Χρ. Ξενόκωστας.

Μετά την υποβάθμιση της Δυτικής, σειρά έχει η Ανατολική Αττική, εκτίμησε ο Σ. Ζώτος καλώντας τις δημοκρατικές δυνάμεις να αντιδράσουν στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

“Master plan για την Πεντέλη υπάρχει- μόνο που δεν περιλαμβάνει τους πολίτες και το περιβάλλον”, είπε ο Σπ. Βρεττός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως εμπόδιο σε τέτοιες αυθαιρεσίες στο μέλλον είναι η κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στην αιρετή Περιφέρεια. Απευθυνόμενος μάλιστα στο Δήμαρχο, κάλεσε το Δήμο Διονύσου να πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις, μια που “η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει παρά μόνο το πολιτικό κόστος”.

Τη στήριξη στον αγώνα σε όλα τα επίπεδα, απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα για τη θωράκιση της προστασίας του Πεντελικού, ζήτησε, τέλος. η υπεύθυνη επικοινωνίας της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Διονύσου Γ. Σίσκου.

Το λόγο πήρε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου Κ. Κουριδάκης, ζητώντας ειλικρινείς απαντήσεις σε ερωτήματα που κατά καιρούς έχουν ανακύψει σε σχέση τόσο με τα λατομεία και τις προθέσεις της εταιρείας όσο και με τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής.

Ο καθηγητής Π. Γεωργιάδης, εν συνεχεία, κάλεσε αφενός τους κομματικούς εκπροσώπους να συνεχίσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αφετέρου τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, εφόσον δεν παίρνει σαφείς δεσμεύσεις από τους κυβερνητικούς συνομιλητές της.

Τέλος, ο δικηγόρος Χρ. Καρέτσος εκτίμησε πως, παρόλο που το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της Πεντέλης είναι απροσπέλαστο, ελλοχεύουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ουσιαστικά διοικούν τα υπουργεία και κάλεσε όλους σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ιδιαιτέρως μετά από τις εκλογές.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρούσα ήταν σύσσωμη σχεδόν η δημοτική ομάδα της Διοίκησης, ο επικεφαλής του Εύπολι μαζί με το Δ. Αλεξανδρή, οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο (Ν. Κλήμης και Λ. Φέρμελη), η Κ. Μαϊχόσογλου και ο Τ. Μπάσης από τη μείζονα μειοψηφία, ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός, σύσσωμο σχεδόν το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Διονύσου, οι Πρόεδροι των δυο Σχολικών Επιτροπών, οι Πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου, του Κλιμακίου Εθελοντών Διονύσου και του Συλλόγου Αγίων Αγγέλων στην Άνοιξη, ο πρώην Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου Π. Βορριάς, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετοί πολίτες.