logo


Χθες πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Διονύσου η ανοιχτή εκδήλωση της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Διονύσου, με θέμα την ενημέρωση για τη λατομική δραστηριότητα που η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επιχειρεί να εγκαταστήσει στο Πεντελικό, δίπλα στον αστικό ιστό του Δήμου Διονύσου. Στην εκδήλωση, τα- πολλά- κομματικά στελέχη που παραβρέθηκαν πως το κόμμα που εκπροσωπούν ήταν, είναι και θα είναι παρόν στους αγώνες της πόλης για να μην εγκατασταθούν και πάλι λατομεία, εκεί που οι εξορύξεις έχουν σταματήσει εδώ και 16 τουλάχιστον χρόνια.

Σήμερα, θα συνεδριάσει στον ίδιο χώρο δια ζώσης η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου- και με αφορμή τα παραπάνω, αλλά και όσα ακούστηκαν χθες βράδυ, ο καθηγητής Π. Γεωργιάδης απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επισημάνσεις αλλά και προτάσεις:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ 13 ΟΚΤΩΒΡIΟΥ 2022

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ

Αξιότιμα Μέλη της Επιτροπής, επιτρέψτε να θέσω στην κρίση σας ορισμένες εντελώς προσωπικές επισημάνσεις και προτάσεις ώστε να αξιολογηθούν σε συνεδρίαση της Επιτροπής σας και είτε να απορριφθούν εν μέρει ή στο σύνολό τους είτε να συμπεριληφθούν σε ομόφωνη πιθανώς απόφαση για να ενισχύσουν το “οπλοστάσιό” μας στον καθολικό αγώνα κατά της εγκατάστασης λατομείων στην πόλη μας.

Σπεύδω να δηλώσω ότι έγιναν σημαντικές προσπάθειες ανάδειξης του επιχειρούμενου περιβαλλοντικού εγκλήματος με γραπτά  υπομνήματα και προφορικές παραστάσεις, συμμερίζομαι όμως απόλυτα τις εύλογες ανησυχίες πάρα πολλών κατοίκων ότι δεν έχει προκύψει τελικό υπέρ μας αποτέλεσμα.

Επισήμανση πρώτη: Ο κύριος Δήμαρχος σε χθεσινή του παρέμβαση σε δημόσια εκδήλωση πολιτικής οργάνωσης εναντίον των λατομείων χρησιμοποίησε ευθέως και δικαίως την έκφραση ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ για τις τέσσερις πρώτες  αποφάσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να διενεργηθούν προκαταρκτικές μελέτες εξόρυξης μαρμάρων. Σε μια “σκαστή” παρανομία (παράβαση καθήκοντος, υπέρβαση εξουσίας, υπέρβαση αρμοδιοτήτων κ.τ.λ.) ενεργείς εγκαίρως και με “βαρειές» νομικές ενέργειες. Στέλνεις αμέσως και όχι ετεροχρονισμένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο.

Επισήμανση δεύτερηΜε την πολύτιμη συνεισφορά ειδικών επιστημόνων που διαμένουν στην πόλη μας συντάχθηκε τεκμηριωμένη ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ κατάργησης ανενεργών για δεκαετίες λατομικών ζωνών στο Πεντελικό Όρος. Η τροπολογία προοριζόταν να συμπεριληφθεί σε συζητούμενο  την περίοδο εκείνη συναφές με την τροπολογία νομοσχέδιο. Τελικά ποια ήταν η τύχη αυτής της τροπολογίας, δεν έχουμε πληροφορηθεί. Δεν κατατέθηκε εγκαίρως, δεν έγινε δεκτή από τον Υπουργό, δεν υποστηρίχθηκε από βουλευτές της συμπολίτευσης; Δεν μας οφείλεται μια σαφής εξήγηση;

Επισήμανση τρίτηΠριν ακριβώς τρεις μήνες ο Πρωθυπουργός περιόδευσε και έλαβε μέρος σε σύσκεψη παρουσία των Δημάρχων της Ανατολικής Αττικής για να ενημερωθεί για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής. Στην σύντομη συνάντηση που είχε ο δικός μας Δήμαρχος μαζί του, δήλωσε που θα του καταθέσει ΥΠΟΜΝΗΜΑ. Φρονώ ότι όλοι οι κάτοικοι του Δήμου έχουν δικαίωμα και έννομο συμφέρον να πληροφορηθούν το περιεχόμενο του υπομνήματος και να γνωρίζουν με ποια επιχειρηματολογία, ένταση λόγου και προτεραιότητες τέθηκαν τα προβλήματα στο υπόμνημα. Ως εκ τούτου η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να το δώσει στη δημοσιότητα χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Η αναγωγή του προβλήματος στον Πρωθυπουργό ή σε όσους συντονίζουν το κυβερνητικό έργο μπορεί να αποδώσει καρπούς ή να ξεκαθαρίσει μια και καλή αν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και “αθόρυβες” υποστηρίξεις σε μια εντελώς αρνητική, υπό όρους προστασίας του περιβάλλοντος -ποιότητας ζωής των κατοίκων και πολλών άλλων κρίσιμων παραμέτρων, επιχειρηματική δραστηριότητα.

Καταλήγω με κάποιες προτάσεις που έχουν πλέον μεγαλύτερη αξία από τις επισημάνσεις για ενέργειες που δεν έγιναν έστω συμπληρωματικά σε πολλές άλλες που δρομολογήθηκαν

Πρόταση πρώτη: Σύσσωμη η αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα και πρόσφατα με ανακοίνωσή της η Τ.Ο ΝΔ, δηλώνουν σθεναρή υποστήριξη διαρκείας στον αγώνα μας.

Έχουν μάλιστα κατατεθεί πάμπολλες ερωτήσεις βουλευτών προς του αξιωματούχους της Κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση θα μπορούσε να επανέλθει με ερωτήσεις-επερωτήσεις-επίκαιρες ερωτήσεις και κατάθεση εγγράφων. Ο κανονισμός της Βουλής επιτρέπει να κατατίθενται τροπολογίες και από βουλευτές της Αντιπολίτευσης.

Ας αναλάβει λοιπόν κάποιο κόμμα την πρωτοβουλία να αποδεχθεί και καταθέσει την ήδη προετοιμασμένη τροπολογία ως ακόμα μια μεγάλη και έμπρακτη απόδειξη ισχυρής υποστήριξης. Ας το ζητήσει η Διακομματική από τα κόμματα της Βουλής.

Πρόταση δεύτερη: Ο κύριος Δήμαρχος έχει ουκ ολίγες φορές συναντηθεί με Υπουργούς, και ορθώς πράττει, για να προωθήσει λύσεις στα προβλήματα της πόλης.

Όμως σε καμία από τις συναντήσεις αυτές δεν προέκυψε κάποια δημόσια δήλωση Υπουργού ότι θα επιλύσει το θέμα ή τουλάχιστον θα οργανωθεί υπηρεσιακή σύσκεψη με πρωτοβουλία του και με την παρουσία της Δημοτικής Αρχής για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.Ο  κάθε Υπουργός δίνει κατευθύνσεις και ζητάει υπηρεσιακές εισηγήσεις και ενέργειες και με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η θεσμική μνήμη του συστήματος. Μην ξεφεύγει της προσοχής μας ότι συχνά οι Υπουργοί αλλάζουν και η προσπάθεια ενημέρωσης ξεκινάει από την αρχή. Τώρα που γνωρίζουμε, μετά από πολλά πήγαινε-έλα μεταξύ αρμοδίων και αναρμόδιων, τον τελικό Υπουργό αρμοδιότητας λατομείων, είναι η ώρα να ζητηθεί, με απόφαση-πρόταση της Διαπαραταξιακής, από τον κύριο Δήμαρχο να ζητήσει και δει με επιστολή του συνάντηση με τον Υπουργό εντός του τρέχοντος μηνός και πάντως το συντομότερο όχι απλώς για ενημερωτική συζήτηση αλλά για δεσμευτικό προγραμματισμό βημάτων ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Στην σχετική επιστολή μπορεί να συμπεριληφθεί και “ευγενική προειδοποίηση” ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Πρόταση τρίτηΟι μορφές κινητοποιήσεων ποικίλουν και διαφοροποιούνται ανάλογα με το πρόβλημα και την κοινωνική αντίληψη του φορέα που τις διοργανώνει. Μια δυναμική μορφή κινητοποίησης που θα μπορούσε η Διαπαραταξιακή με απόφασή της να ζητήσει επιτακτικά από τον κύριο Δήμαρχο είναι η εξής: Αν δεν προσδιοριστεί σύντομα ημερομηνία  συνάντησης με τον τελικά αρμόδιο Υπουργό ή αν μετά την συνάντηση δεν προκύψουν απτά αποτελέσματα τότε ο κύριος Δήμαρχος ή μετά από απόφαση του ΔΣ διακόπτει στην αρχή για 24 ώρες την λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου ως πρώτη δράση έντονης διαμαρτυρίας και καλεί σε συγκέντρωση όλους τους υπάλληλους και κατοίκους σε κλειστό χώρο γυμναστηρίου για ενημέρωση και διαμαρτυρία με την  σύνταξη δελτίου τύπου και έπεται συνέχεια.

Με τον  τρόπο αυτό το θέμα θα τύχει ευρύτερου  ενδιαφέροντος με πιθανή κάλυψη σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και υπολογίσιμου πολιτικού κόστους για την απραξία των υπευθύνων Υπουργών.

Με την επίκληση της κατανόησής σας στην μακροσκελή αυτή ανοιχτή επιστολή σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλές αποφάσεις υπέρ όλων των κατοίκων και γενικότερα  του δημοσίου συμφέροντος.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Γεωργιάδης

Κάτοικος και Δημότης του Δήμου Διονύσου

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Και μια ριζοσπαστική σκέψη που δεν αφορά τη ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ αλλά όσους ασχολούνται και ενδιαφέρονται για αποτελεσματικούς δημόσιους θεσμούς.

Κατάργηση του γραφειοκρατικού ενδιάμεσου θεσμού της λεγόμενης Αποκεντρωμένης Διοίκησης και απλοποίηση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Κεντρική Διοίκηση και περισσότερο στην Περιφέρεια. Τώρα στη ψηφιακή εποχή, η τεχνολογία είναι αρωγός αρκεί να υπάρχει το όραμα. Πιερρακάκη ακούς;;