logo


Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με LED προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή, με το θέμα να έρχεται στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ίσως και την προσεχή Τρίτη.

Αυτό δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Στ. Κριεμάδης, χθες Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής- στην οποία για μια ακόμη φορά δεν προσήλθε κανείς εκπρόσωπος από τις δυο παρατάξεις της μειοψηφίας (Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου) που συμμετέχουν.

Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός “έτρεχε” κανονικά μέχρι που ο ένας από τους τρεις συμμετέχοντες, ο οποίος μάλιστα θα απορριπτόταν λόγω ελλιπών δικαιολογητικών, σύμφωνα με τον κ. Κριεμάδη, υπέβαλε ένσταση κατά των άλλων δυο, για λόγους που είχαν σχέση με τα δικαιολογητικά τους και την επαγγελματική τους επάρκεια.

Δεχόμενη τις ενστάσεις αυτές, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) κήρυξε το διαγωνισμό άγονο. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή η  Διοίκηση του Δήμου, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο (4/10) ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, επαναπροκηρύσσει το διαγωνισμό, χωρίς κάποια αλλαγή στη μελέτη, στην οποία δεν βρέθηκε κάτι μεμπτό.

Προβληματισμό, πάντως- συνέχισε ο Αντιδήμαρχος- δημιουργεί το γεγονός πως οποιοσδήποτε, ακόμη και χωρίς τα απαραίτητα εχέγγυα και τα τυπικά προαπαιτούμενα, μπορεί να μετάσχει σε διαγωνισμό, να προχωρήσει σε ενστάσεις, και έτσι να μπλοκάρει τη διαδικασία για χρόνια.

Η πόλη χάνει έσοδα, ποιότητα φωτισμού και νέες τεχνολογίες, ειδικά σήμερα που η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, που υπενθύμισε πως η εξοικονόμηση ενέργειας με τα νέα συστήματα θα ήταν της τάξης του 50% και περισσότερο. Εξέφρασε τέλος τη θλίψη του για την εργαλειοποίηση του θέματος από ορισμένους, σε βάρος του οφέλους της πόλης.

Εντωμεταξύ, αναμένονται οι προτάσεις του ενεργειακού υπεύθυνου του Δήμου, στην κατεύθυνση εξοικονόμησης ενέργειας το προσεχές διάστημα, ειδικά μετά από τη σχετική οδηγία του ΥΠΕΝ προς τους Δήμους, για εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 10%. Το θέμα, όπως τόνισε ο κ. Καλαφατέλης, απασχολεί έντονα τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και, στην περίπτωση του Δήμου Διονύσου, ΠΕΔΑ), μια που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και οι συνήθεις φωταγωγήσεις με το γιορτινό στολισμό των πόλεων.