logo


Τα όρια ανάμεσα σε ερασιτεχνική και επαγγελματική δουλειά ήταν πολλές φορές δυσδιάκριτα στην παράσταση “Το έβδομο ρούχο”, βασισμένη στο βιβλίο της Ευγ. Φακίνου, που ετοίμασε η ομάδα θεατρικής επιμόρφωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου και παρουσιάστηκε χθες Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό του Κρυονερίου.

Έτσι κι αλλιώς η μεταφορά βιβλίου στο θέατρο- η μεταπήδηση δηλαδή από το γραπτό λόγο στη δραματοποίησή του- είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, που στην περίπτωση του Έβδομου ρούχου γίνεται ακόμη δυσκολότερο: Οι συμβολισμοί και οι αναφορές στην ελληνική μυθολογία (ο μύθος της Δήμητρας και της Περσεφόνης), τα μεταφυσικά στοιχεία (το δέντρο που μιλάει), η ιστορική διαδρομή που καλύπτει τα χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι τη δεκαετία του ΄80, είναι πρόκληση για όποιον επιχειρήσει να τα μεταφέρει επί σκηνής, “εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο για όλες και για όλους μας”, γράφει στο πρόγραμμα η Αφρ. Σφαιροπούλου που σκηνοθέτησε την παράσταση και είχε και τη μουσική επιμέλεια.

Το στοίχημα το κέρδισαν και η ίδια και οι 9 γυναίκες που εμφανίζονται επί σκηνής: Το έργο, άλλωστε, μιλάει για το πώς η ιστορία, η ζωή και τα γυρίσματά τους ακουμπούν τις γυναίκες σε τρεις διαφορετικές γενιές.

Εκπληκτική στο ρόλο της Μάνας η Αγγ. Μπέσση, με σκηνική παρουσία επαγγελματία ηθοποιού, κράτησε την παράσταση, συγκίνησε τους θεατές αλλά και τις συμπρωταγωνίστριές της και δικαίως αποθεώθηκε από το κοινό.

Η δραματοποίηση της παράστασης, που επιμελήθηκε και τα σκηνικά και τα κοστούμια, ανήκει στη Ν. Δρακάκη- Κοζακλή, την ενδυματολογική επιμέλεια έχει η κ. Μπέσση, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ιφ. Λέκκου, ενώ διοικητική υπεύθυνη η Χρ. Γιαννέτου από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου.

Ερμηνεύουν με τη σειρά που εμφανίζονται- ακούγονται:

Φωνή δέντρου: Δ. Κοζακλής

Όλγα/Χορός/Δέσπω: Ξ. Βαρβαρέσου

Ρούλα: Η. Μώρου

Ελένη: Ξ. Τσιούμα

Μάνα: Αγγ. Μπέσση

Φωνή Φώτου: Γ. Βενάρδος

Ρίτσα: Κ. Μάμαλη

Μάνα νέα: Μ. Χότζα/Δ. Διώχνου

Φωνή Ανδρόνικου: Δ. Μπέλλος

Φωνή Δήμου: Μ. Τόρης

Βάβω: Χ. Τοφάκη

Χορός/Θοδωρούλα: Γ. Λακαφώση (σ.σ. επιστροφή στη σκηνή μετά από 17 χρόνια απουσίας!)

Η παράσταση θα ανεβεί και σήμερα Κυριακή 9 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό του Κρυονερίου στις 9 το βράδυ, και θα επαναληφθεί για άλλες δυο παραστάσεις το επόμενο Σαββατοκύριακο 15-16 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου την ίδια ώρα.

Κρατήσεις θέσεων στο 213-2139935 καθημερινές 10πμ-2μμ και στο email: vivliothikidionysou@dionysos.gr