logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διόνυσος, 5 Οκτωβρίου 2022

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην συνεδρίαση της 4ης/10/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διονύσου υπερέβησαν κατά πολύ, προς το χειρότερο βέβαια, τα όσα έχουμε ήδη ζήσει και καταγγείλει το τελευταίο διάστημα.

Δεν μιλάμε πλέον για αυθαιρεσίες ή για «αναθέσεις» ή για «κλειστούς διαγωνισμούς» ή για «ημέτερους» ή για «διαδικαστικά τερτίπια» λήψης αποφάσεων κ.λπ. Μιλάμε για σαφή, ανενδοίαστη και απροκάλυπτη παραβίαση κάθε δημοκρατικής διαδικασίας και για καθεστωτικές συμπεριφορές.

Η συζήτηση ή η μη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης εξαρτάται πλέον από το ποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι παρίστανται, ποιων Παρατάξεων και με ποια πρόθεση ψήφου, θετική ή αρνητική!

Μέχρι τώρα, αν τα κουκιά δεν έβγαιναν για την Διοίκηση, τα θέματα αποσύρονταν. Αν τα κουκιά έβγαιναν, τότε τα θέματα συζητούνταν. Και αν τα κουκιά ισορροπούσαν, τότε απαγόρευαν σε συμβούλους της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν ή ψήφιζαν και Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων κατ΄επιλογή ή εκλάμβαναν, ως θετικές, ψήφους «υπό προϋποθέσεις»…

Χθες όμως, όλα αυτά φάνηκαν απλά πλημμελήματα και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου λειτούργησε σαν δικτατορίσκος και εφάρμοσε τη γνωστή συνταγή του “Αποφασίζομεν και διατάσσομεν”!

Όλες οι Παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι 3 από τους 4 ανεξάρτητους συμβούλους, σύνολο 23 σύμβουλοι στους 41 του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησαν από τις 22/9/2022 την εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη ενός θέματος σχετικά με το αντιπλημμυρικό έργο της Λ. Σταμάτας-Δροσιάς. Το θέμα, όπως προβλέπει ο νόμος, συμπεριλήφθηκε στην Πρόσκληση με αρ. πρωτ. 29966 της 29ης/9/2022 “για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων” που ο ίδιος ο Πρόεδρος υπογράφει.

Όταν όμως κατά την χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε, με ψήφους 20 έναντι 17, να συζητηθεί πρώτο το θέμα αυτό, τότε ο… δημοκράτης Πρόεδρος του ΔΣ, επικαλούμενος γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας την οποία όμως δεν είχε στείλει, ως όφειλε, στους δημοτικούς συμβούλους, αρνήθηκε την συζήτηση του θέματος και την λήψη απόφασης, όπως ρητά ανέφερε η δική του Πρόσκληση!

Στην σφοδρή αντίδρασης σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος εγκλωβίστηκε, αυτοαναιρέθηκε και μπροστά στον κίνδυνο να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί απόφαση μη αρεστή στην διοίκηση του Δήμου, έλυσε τη συνεδρίαση χωρίς να συζητηθεί όμως και οποιοδήποτε άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης! Κατήργησε δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο, κατήργησε την δική του Πρόσκληση και διέταξε να κλείσουν τα μικρόφωνα και η ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης!

Το πλέον λυπηρό όμως είναι ότι δεν αντέδρασε ούτε ένας σύμβουλος από την διοικούσα παράταξη «Δύναμη Ευθύνης» του κ. Καλαφατέλη, ούτε από την συν-διοικούσα παράταξη «Η Πόλη μας, το Σπίτι μας» του κ. Τσεβά! Μούγκα! Και είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι, ενώ στους 23 συμβούλους της αντιπολίτευσης που αντέδρασαν, περιλαμβάνονται επώνυμα άτομα και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΚΚΕ, όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που στηρίζουν την Διοίκηση Καλαφατέλη και κατέχουν θέσεις ευθύνης, ΣΙΩΠΗΣΑΝ. Δεν άρθρωσαν ούτε λέξη για τα όσα συνέβαιναν! Κρύφτηκαν, οι δημοκράτες!

Η συνέχεια θα εξελιχθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων αφού οι επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης πήγαν τα μεσάνυχτα στο ΑΤ Διονύσου και υπέβαλαν μηνύσεις κατά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το πρόβλημα όμως είναι σοβαρότερο και ευρύτερο. Είναι η έλλειψη πλέον δημοκρατικών διαδικασιών και δημοκρατικής σκέψης που εμφυσείται στα αυτοδιοικητικά στελέχη από τις παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου και Βορίδη. Είναι η λογική των δοτών και όχι των εκλεγμένων, είναι η λογική της «κυβερνησιμότητας» και όχι των συνεργασιών, είναι η λογική του απόλυτου δημαρχοκεντρικού μοντέλου.

Η κατάργηση κάθε έννοιας δημοκρατίας στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης καλλιεργείται σκοπίμως από την κεντρική κυβέρνηση και αξιοποιείται καταλλήλως από δημοτικές εξουσίες όπως αυτή του δήμου Διονύσου. Οι δημοκρατικοί πολίτες και ιδιαίτερα οι δημότες Διονύσου θα φέρουν τεράστια ευθύνη για τις επιλογές τους στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Υποχρέωση όλων μας για εγρήγορση, ενημέρωση και συμμετοχή.

Η Συντονιστική Επιτροπή

ΟΜ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ