logo


Πρωτοφανή πράγματα συνέβησαν χθες βράδυ, Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου. Οι αντιδικίες, οι ανταλλαγή ύβρεων και χαρακτηρισμών, η δριμεία και οξύτατη (και πάλι κομψές είναι αυτές οι εκφράσεις….) επίθεση στη Δημοτική Αρχή συνολικά, και προσωπικά στον Πρόεδρο Θ. Κρητικό, ενώ από ορισμένους επεκτάθηκε και σε υπαλλήλους του Δήμου, οι διαξιφισμοί που έφτασαν δυο βήματα πριν από τη χειροδικία, η καταστρατήγηση κάθε διαδικασίας- οδήγησαν τέσσερις παρατάξεις στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Στεφάνου, όπου και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του Προέδρου για παράβαση της παραγράφου 2 του άρθρου 168 του Ποινικού Κώδικα “Όποιος, με οποιονδήποτε τρόπο, προκαλεί διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας ή υπηρεσίας οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, χωρίς να διαταράξει την κοινή ειρήνη, εμποδίζει αυθαίρετα ή διαταράσσει σοβαρά τη λειτουργία συλλογικού ή μονοπρόσωπου οργάνου των φορέων του προηγούμενου εδαφίου”.

Αφορμή και αιτία για την εξέλιξη αυτή ήταν το αντιπλημμυρικό έργο στη Λεωφόρο Σταμάτας- Δροσιάς (σ.σ. Το είχαν φέρει, υπενθυμίζεται, προς συζήτηση 4 παρατάξεις και τρεις ανεξάρτητοι, με στόχο την τροποποίηση της σχετικής μελέτης, ώστε να εξασφαλίζεται “η προσφορότερη, ταχύτερη και οικονομικότερη κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου της Λεωφόρου Σταμάτας- Δροσιάς σε όφελος του Δήμου και των δημοτών…”) και ο τρόπος με τον οποίο η Δημοτική Αρχή επέλεξε να το χειριστεί χτες βράδυ. Πιο συγκεκριμένα, και στηριζόμενη σε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου, επικαλέστηκε αναρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λήψη μιας απόφασης που πλέον ανήκει στην αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως άλλως θα διέπραττε παρανομία. Δια του Δημάρχου μάλιστα δήλωνε πρόθυμη να συζητήσει και να ενημερώσει- αλλά μέχρις εκεί, μια που οποιαδήποτε απόφαση θα συνιστούσε (επί λέξει) υπέρβαση αρμοδιότητας/εξουσίας δια της ασκήσεως/“αντιποιήσεως” αποκλειστικής αρμοδιότητας άλλου οργάνου ….. (και) σε κατάχρηση εξουσίας…”.

Με το σκεπτικό αυτό ο Πρόεδρος του Σώματος ανακοίνωσε ότι το θέμα αποσύρεται.

Απολύτως αρμόδιο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, αντέτειναν οι παρατάξεις, παραθέτοντας το νομοθετικό πλαίσιο. Όσον αφορά στη νομιμότητα ή όχι ενδεχόμενης απόφασης, καλούσαν τη Δημοτική Αρχή- μια που διαφωνούσε- να αποχωρήσει και να αντιμετωπίσουν εκείνες τις συνέπειες τυχόν παρανομίας τους, υπογραμμίζοντας πως οι ίδιες ήταν εισηγητές, άρα μόνον εκείνες μπορούσαν να το αποσύρουν.

Η ανταλλαγή απόψεων- που ακόμη εκφράζονταν σε σχετικά χαμηλούς τόνους- δεν οδηγούσε πουθενά, κι έτσι ο ο Πρόεδρος ανακοίνωσε 5λεπτη διακοπή. Με την επανέναρξη της συνεδρίασης, και ενώ είχε προσέλθει ήδη και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ι. Αμπαρτζίδης, που συνήθως παρακολουθεί τη συνεδρίαση διαδικτυακά, ο κ. Κρητικός ανακοίνωσε και τη λήξη της, με τους τόνους να υψώνονται εκρηκτικά, κι ακόμη εκρηκτικότερα όταν ανακοινώθηκε πως, με εντολή Προέδρου, αποχωρεί η πρακτικογράφος, που σήμαινε πως η συνεδρίαση έπρεπε να διακοπεί. Σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο χάθηκε ο ήχος και η εικόνα από τη ζωντανή αναμετάδοση μέσα από μια αίθουσα που είχε μετατραπεί πια σε ζούγκλα, με χυδαίες εκφράσεις, χαρακτηρισμούς και απειλητικές κινήσεις κατά του Προέδρου.

Ήδη η προτροπή για υποβολή μήνυσης κατά του κ. Κρητικού για αυθαίρετη διακοπή (σ.σ. και ατόπημα χαρακτηρίστηκε, και πραξικόπημα, και φασισμός) της συνεδρίασης είχε κερδίσει έδαφος, έτσι οι επικεφαλής τεσσάρων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας- Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύπολις, Λαϊκή Συσπείρωση και ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο- μετέβησαν γύρω στα μεσάνυχτα στο ΑΤ του Αγ. Στεφάνου, συνεπικουρούμενοι από τους δικηγόρους Κ. Μαϊχόσογλου της μείζονος και Ν. Καρυστινό, ανεξάρτητο, για να καταθέσουν τη μηνυτήρια αναφορά.

Μετά και από τα παραπάνω, άγνωστο παραμένει το πώς η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να διοικήσει το Δήμο τους υπόλοιπους μήνες της θητείας της. Γιατί, ποιο άραγε θα είναι το κλίμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Και πώς θα αντιμετωπίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι τον Πρόεδρο του Σώματος, που σημειωτέον έχει θεσμικό ρόλο, όντας υπεράνω παρατάξεων, αλλά διαρκώς αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων; Και με ποιον τρόπο θα τηρηθούν στοιχειωδώς οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όταν αυτός που έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα, την ίδια ώρα έχει απωλέσει το σεβασμό της πλειονότητας των συναδέλφων του;  Και πώς θα μπορέσει το Δημοτικό Συμβούλιο να παραγάγει πολιτική και έργο, από τη μια πλευρά βυθισμένο σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα και από την άλλη αντιμετωπίζοντας μια κρίση που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί ο τόπος;