logo


Έξι θέματα περιλαμβάνει η Ημερήσια Διάταξη για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί με μεικτό τρόπο- τηλεδιάσκεψη και δια ζώσης- αύριο Τρίτη 4 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ. Αλλά ένα είναι το σημαντικό: Αυτό που αναφέρεται στο αντιπλημμυρικό έργο στη Λ. Σταμάτας- Δροσιάς και το φέρνουν με αίτημά τους 23 δημοτικοί σύμβουλοι- από τις παρατάξεις Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, Λαϊκή Συσπείρωση και ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, μαζί και οι ανεξάρτητοι Μ. Στυλιανού, Β. Φώτος και Ν. Καρυστινός.

Tο κοινό τους αίτημα συνοδεύεται από 6 συνημμένα (την τεχνική περιγραφή του έργου, όπως έχει εκπονηθεί από τον μελετητή τον Απρίλιο του 2022 και θεωρηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Διονύσου, τον προϋπολογισμό της δημοπράτησης, την υπαγωγή του έργου στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, οριζοντιογραφία με την επικαιροποίηση- ωρίμανση της μελέτης, το 2021, την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που ομόφωνα παρέλαβε τη μελέτη για την ωρίμανση αυτή, τον Μάιο του 2022, και τέλος την εισήγηση των αιτούντων δημοτικών συμβούλων στην οποία βασίζεται το αίτημα, μαζί με το ιστορικό της υπόθεσης).

Στο αίτημα, με τίτλο “Αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ενεργειών και λήψη απόφασης για την προσφορότερη, ταχύτερη και οικονομικότερη κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου της Λεωφόρου Σταμάτας- Δροσιάς σε όφελος του Δήμου και των δημοτών και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των διερχόμενων πολιτών”, οι σύμβουλοι επικαλούνται την ανάγκη να ενημερωθεί το Σώμα επαρκώς για τις πραγματικές αιτίες που ο δρόμος συνεχίζει να πλημμυρίζει, και να γίνεται επικίνδυνη, ακόμη και σε μικρής διάρκειας νεροποντές, αλλά και που το έργο παραμένει στάσιμο εδώ και μια δεκαετία.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω αντιπλημμυρικό στόχο έχει να διοχετεύει τα νερά που έρχονται από ανάντη, δηλαδή από τις περιοχές της Δροσιάς, της Ροδόπολης και του Διονύσου, στον αγωγό της Άνοιξης, ώστε να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα. Το έργο έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 3.850.000 ευρώ. Για την κατασκευή του, με βάση τη μελέτη που έχει εκπονηθεί από το 2013, στην πρώτη Διοίκηση Καλαφατέλη, απαιτείται η διέλευση αγωγού μέσα από δυο ιδιοκτησίες. Η πρώτη αγοράστηκε επί Διοίκησης Ζαμάνη έναντι 330.000 ευρώ, παρόλο που η αντικειμενική της αξία ήταν κατά πολλές χιλιάδες μικρότερη, συμφώνησαν μάλιστα τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο όλες οι παρατάξεις, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου. Σημειώνεται εδώ πως ο κ. Καλαφατέλης, ως Δήμαρχος πλέον, κλήθηκε αργότερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο να παράσχει εξηγήσεις  για το ύψος του τιμήματος.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν επιδιώχθηκε η αγορά και της δεύτερης ιδιοκτησίας. Παρά τις συνεχείς επαφές με τον ιδιοκτήτη, λύση δεν βρισκόταν- ο ιδιοκτήτης επέμεινε στην πρότασή του, αντί να περνάει το έργο μόνο μέσα από τη δική του ιδιοκτησία, να μετατοπισθεί και να επωμισθεί το βάρος από κοινού με άλλες 5 όμορες ιδιοκτησίες-, μια που “εκ μέρους του εκδηλώνεται σθεναρή αρνητική στάση στην αποδοχή κάθε συμβιβασμού και εξεύρεσης λύσης για την παραχώρηση τμήματος των ιδιοκτησιών του, που έχει ως συνέπεια την περιέλευση του Δήμου σε αδιέξοδη κατάσταση για την πορεία του έργου και την συνακόλουθη διακινδύνευση της απεντάξεώς του”, γράφουν σταθερά όλες οι σχετικές εισηγήσεις που έρχονται στα συλλογικά όργανα του Δήμου εδώ και δυο χρόνια περίπου. Να σημειωθεί εδώ πως από την πλευρά της η νυν Δημοτική Αρχή επιμένει στην υλοποίηση της μελέτης, όπως αυτή είχε συνταχθεί το 2013, μια που σε περίπτωση μετατόπισης του αγωγού θα έπρεπε να γίνει συνολική και εξ αρχής τροποποίησή της, με κίνδυνο απένταξης του έργου από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, ενώ υπογραμμίζει πως αν υπάρχει πρόβλημα στη συνεννόηση με έναν ιδιοκτήτη, τότε πολύ περισσότερο με έξι.

Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, το Νοέμβριο του 2020 ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου πρόταση της Διοίκησης να αναθέσει σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο “τη νομική συμπαράσταση στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη δέσμευση ιδιοκτησιών διέλευσης του αγωγού αποχέτευσης ομβρίων Σταμάτας- Δροσιάς”.

Στο διάστημα που ακολούθησε, η αρχική μελέτη για το έργο, χωρίς να διαφοροποιηθεί στις λύσεις που προτείνει, εμπλουτίσθηκε και ολοκληρώθηκε με Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, οπότε ήρθε και εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η επικαιροποίηση και η ωρίμανσή της.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στην αυριανή συνεδρίαση η Διοίκηση έχει καλέσει τον ιδιοκτήτη του δεύτερου οικοπέδου, να παρουσιάσει την υπόθεση από την πλευρά του.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

Δ/ΝΣΗ ΕΣΟΔΩΝ & ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ 1ο: Λήψη απόφασης για τον ορισμό Υπευθύνου Λογαριασμού, και παροχή εξουσιοδότησης στον Δήμαρχο, για υπογραφή της Δηλώσεως Ορισμού Υπευθύνου Λογαριασμών, καθώς και κάθε άλλων αιτήσεων προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση της 8/2022 απόφασης Ε.Π.Ζ. «Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Λιβερών στη Δ.Κ. Αγίου Στεφάνου του Δήμου Διονύσου».

ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση της υπ’ αριθ. 27/2022 απόφασης του τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου, για αγορά διπλού οικογενειακού τάφου στον κο Θ.Χ. το Δημοτικό Κοιμητήριο Κρυονερίου.

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση της υπ’ αριθ. 10/2022 απόφασης του τοπικού Συμβουλίου Ροδόπολης, για παραχώρηση οικογενειακών τάφων στο Κοιμητήριο Ροδόπολης.

ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση της υπ’ αριθ. 04/2022 απόφασης του τοπικού Συμβουλίου Άνοιξης, για ανάκληση της απόφασης 16/2018 – 05/10/2018, με θέμα την μετατροπή του τάφου εξαετούς διάρκειας, σε διπλό οικογενειακό τάφο με την Αρ. Πρωτ.31035 – 28/09/2018 αίτηση του κυρίου Χ. Κ.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΘΕΜΑ 6ο: Την αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ενεργειών και την λήψη απόφασης για την προσφορότερη, ταχύτερη και οικονομικότερη κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου της Λεωφόρου Σταμάτας – Δροσιάς σε όφελος του Δήμου και των δημοτών και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των διερχόμενων πολιτών.