logo


122 προβλήματα και ελλείψεις- με τα περισσότερα να σχετίζονται με το κτηριακό, την υγιεινή και την ασφάλεια παιδιών και δασκάλων-, σε 25 από τις 38 σχολικές μονάδες του Δήμου Διονύσου (σ.σ. και ο κατάλογος αναμένεται να συμπληρωθεί…), αραδιασμένα σε 6 και πλέον σελίδες. Αυτά, αλλά και η στάση της Δημοτικής Αρχής, που επέλεξε να μην παρευρεθεί και κατηγορήθηκε για αδιαφορία και ακατάσχετη υποσχεσιολογία, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ανοιχτής εκδήλωσης για την εκπαίδευση στο Δήμο μας, που διοργάνωσε η Ένωση Γονέων Δήμου Διονύσου στην πλατεία Δημοκρατίας στον Άγ. Στέφανο. Παρόντες, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ένωσης, τουλάχιστον 150 συμπολίτες- γονείς, δάσκαλοι και Διευθυντές σχολείων, εκπρόσωποι γονεϊκών και διδασκαλικών οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωποι όλων σχεδόν των παρατάξεων της μειοψηφίας. Απούσα, αντιθέτως, η Δημοτική Αρχή και η συμπράττουσα με αυτήν παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”: Ουδείς αρμόδιος εκ μέρους της Διοίκησης του Δήμου προσήλθε, για να απαντήσει, ή έστω για να ακούσει (και πάλι…), τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας, σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε μάλιστα από θεσμικό συνομιλητή. Και μπορεί ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών να απουσίαζαν σε προγραμματισμένο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, αλλά η Διοίκηση δεν εξαντλείται προφανώς σε αυτούς: Γιατί απόντες ήταν και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας (σ.σ. του οποίου, πάντως, η συνεχής παρουσία κοντά στα σχολεία αναγνωρίσθηκε χτες) αλλά και οι Πρόεδροι των δυο Σχολικών Επιτροπών. Αυτή η εκκωφαντική, όπως χαρακτηρίστηκε, απουσία, θεωρήθηκε από όλους απαράδεκτη και προσβλητική, δείγμα κοροϊδίας και απαξίωσης. Προσωπική επιλογή ή γραμμή της Διοίκησης, γεγονός παραμένει πως η Δημοτική Αρχή εξετέθη χθες, με άδηλο κόστος στο μέλλον. Αυτό, πάντως, που επιπλέον προβλημάτισε ήταν η απουσία μαζικότερης προσέλευσης γονιών, παρά τη δημοσιότητα και την κινητοποίηση της Ένωσης τις προηγούμενες ημέρες: Από τους 150 παρόντες, οι 20 τουλάχιστον ήταν δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη παρατάξεων, καθώς και μέλη υπερτοπικών οργανώσεων, κάτι που δείχνει πως το γονεϊκό κίνημα της πόλης, παρά τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι μαθητές του Δήμου, μόλις τώρα φαίνεται να αποκτά συνείδηση και να αναπτύσσεται.

Την εκδήλωση, την οποία πλαισίωνε φωτογραφικό υλικό από μερικά από τα σχολεία της πόλης,  άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δ. Τσιράκης, με ένα παραμύθι, ένα όραμα, για μια άλλη πόλη, και ένα άλλο σχολικό περιβάλλον: Κέντρο Εκδηλώσεων και Αθλητισμού, σημείο συνάντησης των μαθητών όλων των ηλικιών, είχε γίνει στο όραμα αυτό το 1ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου, Γυμνάσιο και Λύκειο, με αξιοζήλευτο περιβάλλοντα χώρο και εξοπλισμό, είχε γίνει το εγκαταλελειμμένο κτήριο του ΤΥΠΕΤ, Κέντρο Νεότητας στεγαζόταν στην ΚΑΜΕΛΙΑ, Μουσείο του ΟΣΕ είχαν γίνει τα 4 συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία, κοντά στις γραμμές του τρένου, που πλέον είχαν αποκεντρωθεί μέσα στις γειτονιές της περιοχής σε σύγχρονα κτήρια- “κουκλιά”, εύκολα στην πρόσβαση με τα πόδια από γονείς και μαθητές. Έτσι θα έπρεπε να είναι το σχολείο του 21ου αιώνα, κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο κ. Τσιράκης.

Αντ’ αυτού, αμέσως μετά η Χ. Τσολάκου ξεκίνησε να απαριθμεί τα 122 προβλήματα που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν φθάσει στην Ένωση από 25 σχολικές μονάδες- προαύλια επικίνδυνα, ηλεκτρολογικοί πίνακες φθαρμένοι που παίρνουν φωτιά, τουαλέτες ελάχιστες για την εξυπηρέτηση εκατοντάδων παιδιών, απαραίτητοι ελαιοχρωματισμοί, νομιμοποίηση αυθαίρετων ορόφων και έλεγχος της στατικής τους επάρκειας, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ειδικά για τα σχολεία του Αγ. Στεφάνου, ήταν μερικά μόνον από τα προβλήματα στα σχολεία. Κάποια από αυτά είναι γνωστά και μετρούν χρόνια, ενώ κάποια άλλα όπως οι αυθαίρετοι όροφοι, υπενθυμίζεται πως αποκαλύφθηκαν όταν πριν λίγο καιρό η Δημοτική Αρχή επιχείρησε να εντάξει τα εν λόγω σχολεία- Γυμνάσιο και 1ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου- σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης.

Το λόγο εν συνεχεία πήραν κατά σειρά:

Η Κ. Μαγκανιώτη, Διευθύντρια του Λυκείου Αγ. Στεφάνου, μοναδική εκ μέρους του διδακτικού προσωπικού των σχολείων του Δήμου που τοποθετήθηκε στην εκδήλωση, παρουσιάζοντας τα προβλήματα του σχολείου της (πίνακες που παίρνουν φωτιά, τρία χρόνια χωρίς εσωτερικό βάψιμο, 3 τουαλέτες για 500 παιδιά) ενώ ευχαρίστησε τους συναδέλφους της που σε τόσο δύσκολες συνθήκες παλεύουν για το καλύτερο και επιτυγχάνουν βραβεία και διακρίσεις στο σχολείο. Ζήτησε, τέλος, από τους αιρετούς να κάνουν επιτέλους κάτι σε ανταπόδοση της ψήφου των δημοτών.

Η Ελ. Παπαϊωάννου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 4ου Δημοτικού Διονύσου, όπου ως γνωστόν αν και το ακατάλληλο προαύλιο έχει γίνει αιτία σοβαρών τραυματισμών, εντούτοις παραμένει χωρίς οριστική αντιμετώπιση, μόνο με προχειροδουλειές, διαπίστωση που ακούστηκε συχνά κατά τη χθεσινή εκδήλωση.

Ο Β. Σεφερλής, από το Γυμνάσιο Αγ. Στεφάνου, που εκτίμησε πως η χθεσινή εκδήλωση είναι ένα μήνυμα προς την “εκκωφαντικά απούσα” Δημοτική Αρχή, ότι “η σχολική κοινότητα είναι εδώ”. “Αντί για σχολεία- στολίδια έχουμε σχολεία- ρημάδια”, τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε την Ένωση Γονέων να επαναλαμβάνει τέτοιες συγκεντρώσεις μέχρι τα προβλήματα να επιλυθούν οριστικά.

Οι Κ. Ρεμούνδου και Ν. Πύρρου από τα Νηπιαγωγεία του Αγ. Στεφάνου, που υπενθύμισαν την έκρηξη στο ΚΑΦΑΟ, μέσα στον προαύλιο χώρο των σχολείων, πριν από δυο χρόνια. Οι δυο μητέρες, πάντως, επεσήμαναν εκτός από την απουσία της Δημοτικής Αρχής, και την απουσία και την αδιαφορία των ίδιων των γονιών.

Η Γ. Τσολάκου από το 1ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου, το ίδιο- και απαράλλαχτο- σχολείο όπου η φοίτησε και εκείνη ως μαθήτρια, αλλά και η μητέρα της πριν από δεκαετίες!

Ο Δ. Ζαμάνης, τέως Δήμαρχος και διαχειριστής, όπως είπε, αυτής της κατάστασης επί 5 χρόνια, που κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για διασπάθιση δημοτικού χρήματος σε βάρος των σχολικών αναγκών: “Εμείς δίναμε 300.000-400.000 ευρώ το χρόνο, ενώ τρία χρόνια τώρα ούτε ένα ευρώ για τα σχολεία δεν είχε εγγραφεί στο Προϋπολογισμό του Δήμου, και σήμερα δίδονται 300.000 έναντι 210.000 ευρώ σε χριστουγεννιάτικο διάκοσμο”, είπε ο τέως Δήμαρχος, καλώντας τους γονείς να διεκδικήσουν τα χρήματα που δεν έχουν δοθεί στα σχολεία.

Ο Γ. Κανουπάκης, από το Σύλλογο Γονέων και του Γυμνασίου Δροσιάς και του 3ου Δημοτικού Διονύσου (πρώην Καργάκου), που παραδέχθηκε πως αν και έχουν γίνει κάποια πράγματα, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση στο Γυμνάσιο, υπολείπονται πολλά ακόμη, ενώ χαρακτήρισε προσβλητική και απαράδεκτη την απουσία της Δημοτικής Αρχής από αυτή την τόσο σοβαρή εκδήλωση.

Η Κ. Μαϊχόσογλου, δημοτική σύμβουλος της μείζονος και εκπρόσωπος και του ΟΙΟΝ, που παρότρυνε τους εμπλεκόμενους με την παιδεία και τον αθλητισμό να προσπαθούν συνεχώς για τη διεκδίκηση του καλύτερου.

Ο Τ. Παντελόγλου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων στο 4ο Νηπιαγωγείο Διονύσου, που εκτίμησε πως η κατάσταση στα σχολεία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται από το 2010, όταν η αρμοδιότητα για τα σχολεία παραχωρήθηκε στους Δήμους, χωρίς όμως και τη διάθεση των απαιτούμενων πόρων, αλλά και χωρίς οι Δήμοι να τους διεκδικήσουν. “Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγράφει ήδη τα προβλήματα στα σχολεία της πόλης, για να τουμπάρουμε το αφήγημα πως όλα είναι ωραία και καλά”, υπογράμμισε ο κ. Παντελόγλου, καλώντας τη σχολική κοινότητα να συσπειρωθεί γιατί, «όπως λέει κι ο Μπρεχτ, η φωνή είναι πρόοδος».

Εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Γονέων, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών “Σωκράτης” και την ΟΓΕ Διονύσου, που απέδωσαν τα προβλήματα των σχολείων ανά τη χώρα στις κατά καιρούς κυβερνητικές επιλογές, που εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις και τις νόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κ. Κουριδάκης, επικεφαλής του Εύπολι, πολύτεκνος ο ίδιος, που κάλεσε τη σχολική κοινότητα να αγωνιστεί από κοινού για τα τραγικά, όπως τα αποκάλεσε, προβλήματα των σχολείων, γιατί “όλοι μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά”. Ο ίδιος υπενθύμισε πως η παράταξη του εδώ και τρία χρόνια έχει καταθέσει πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος στον Παιδικό Σταθμό της Άνοιξης, που βρίσκεται μέσα στο δάσος και σε αδιέξοδο, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει.

Η Λ. Κανακάρη, τέως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπροσωπώντας το Σύλλογο Γονέων Γυμνασίου Δροσιάς, που κατηγόρησε τις Σχολικές Επιτροπές για κλειστές πόρτες και τη Δημοτική Αρχή για κοροϊδία προς όλους, ενώ επανέφερε τη διασπάθιση του δημοτικού χρήματος, αλλά όχι τη χρηματοδότηση των σχολείων αν και ο Δήμος έχει εισπράξει εκατομμύρια ευρώ λόγω της κήρυξής του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Δ. Ζαφειρόπουλος, επικεφαλής της κίνησης “ΣυνΕΝΑ Βήμα Μπροστά”, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Κρυονερίου, που σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του Διευθυντή αντιμετωπίζει πρόβλημα συντήρησης και ασφάλειας. “Πολλά είναι διαπραγματεύσιμα, όχι όμως και η παιδεία”, τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε την Ένωση και τους παριστάμενους σε μια απόφαση που να δεσμεύει την επόμενη Δημοτική Αρχή στη διάθεση επαρκών πόρων για τα σχολεία.

Τέλος, ο Β. Τσαρνάς από το Λύκειο Αγ. Στεφάνου, που εστίασε στο πρόβλημα με τη θέρμανση την περυσινή χρονιά, λόγω της στάσης του προμηθευτή πετρελαίου.

Και όλοι οι παραπάνω δήλωναν πάλι και πάλι πως η χθεσινή εκδήλωση είναι μόνον η αρχή στην προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων να γίνουν τα δημόσια σχολεία της πόλης παράδειγμα για τα ιδιωτικά.

Αποτέλεσε δε ένα ακόμη εξαιρετικό δείγμα τήρησης διαδικασίας εκ μέρους της Ένωσης Γονέων Διονύσου, σε μια ανοιχτή μάλιστα εκδήλωση, από την οποία έλειψαν οι οξύτητες ή τα φραστικά πυροτεχνήματα. Μάθημα και για τους αιρετούς που παραβρέθηκαν αλλά και γι’ αυτούς που απουσίασαν.

Για την ιστορία να σημειωθεί, πως εκτός από τους παραπάνω, ανάμεσα στους παριστάμενους διακρίναμε και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο» Ν. Κλήμη και Λ. Φέρμελη, οι οποίοι δεν προχώρησαν σε κάποια παρέμβαση ή τοποθέτηση, τον Ι. Αμπαρτζίδη από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, Γραμματέα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον Π. Πανάγο από τη Λαϊκή Συσπείρωση, τον Ν. Κοκκαλά, τέως πρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ, τον Στ. Μιχιώτη, τέως Γενικό Γραμματέα του Δήμου και την Β. Παπαϊωάννου, πρώην Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Διονύσου.