logo


Με τους εκπροσώπους τοπικών οργανώσεων τεσσάρων από τα 6 κόμματα της Βουλής συναντήθηκαν χτες Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Στεφάνου μέλη της Δημοτικής Αρχής και της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των Λατομείων. Στόχος, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της επιτροπής αλλά και με το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, η σε βάθος ενημέρωση των κομματικών μηχανισμών, καθώς και η διαμήνυση προς όλους τους βουλευτές της περιοχής- εν ενεργεία ή υποψήφιους- όλων των κομμάτων, ότι αν δεν συνταχθούν με τη θέση του Δήμου Διονύσου κατά της εγκατάστασης νέων Λατομείων στην Πεντέλη, τότε- ενόψει και των προσεχών βουλευτικών εκλογών- θα βρουν απέναντί τους τους Διονυσιώτες, προειδοποίηση που με κάθε ευκαιρία απηύθυνε στους παριστάμενους ο τοπικός σύμβουλος Διονύσου Κ. Μπομπής. Χαρακτηριστικό από τις χτεσινές συναντήσεις ήταν η άμεση δέσμευση τριών από τις τέσσερις τοπικές κομματικές οργανώσεις- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και ΚΚΕ- για συμπαράταξη και βοήθεια, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, στο σκοπό, που όλοι χαρακτήρισαν κοινό, πέρα και πάνω από χρώματα και κόμματα. Εξαίρεση αποτέλεσε η εκπρόσωπος της κομματικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση, επικαλούμενη το νεαρό της θητείας της που μόλις ξεκίνησε, υποσχόμενη πάντως πως θα μεταφέρει την ενημέρωση αλλά και την έκκληση του Δήμου Διονύσου για στήριξη στα αρμόδια κομματικά όργανα.

Ευχάριστη, πάντως, ήταν η διαπίστωση πως οι περισσότεροι από όσους προσήλθαν στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου φάνηκαν αρκετά ενημερωμένοι για το πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη εδώ και ενάμιση χρόνο, ήταν μάλιστα έτοιμοι να προτείνουν τρόπους στήριξης και βοήθειας προς το Δήμο.

Την ενημέρωση, στην οποία παρέστησαν ακόμη ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και για τη διαπαραταξιακή επιτροπή ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Τ. Μπάσης από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, ανέλαβε να κάνει από πλευράς Διοίκησης του Δήμου ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, που είχε ετοιμάσει φακέλους με υλικό, ώστε αυτό να μεταφερθεί στις οργανώσεις και στα μέλη τους, αλλά και προς τους κεντρικούς κομματικούς μηχανισμούς. Στο φάκελο περιλαμβάνονταν τετρασέλιδο ιστορικό, το ομόφωνo ψήφισμα του Δήμου, τον περασμένο Μάρτιο, κατά των Λατομείων, η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή, Δελτίο Τύπου με τις θέσεις τόσο της ίδιας όσο και του Υφυπουργού ΥΠΕΝ Γ. Αμυρά σε επίσκεψή τους στο Πεντελικό, η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που απορρίπτει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον πρώτο από τους 5 Λατομικούς Χώρους, ενδιαφέροντος της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, σχέδιο τροπολογίας συνοδευόμενο από εισηγητική έκθεση που επιλύει οριστικά το πρόβλημα με αποχαρακτηρισμό των Λατομικών Ζωνών όπως προβλέπονται στο Διάταγμα Προστασίας της Πεντέλης, και τέλος Χάρτη όπου αποτυπώνεται με σαφήνεια η περιοχή των επιχειρούμενων 5 Λατομικών Χώρων, επιφάνειας περίπου 900 στρεμμάτων.

Πρώτοι στο Πολιτιστικό Κέντρο προσήλθαν οι εκπρόσωποι της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Σπ. Αρνής (αφήνοντας προσωρινά την ιδιότητα του Αντιδημάρχου Παιδείας), Αντ. Αμπαρτζίδης και Γ. Καρέτσος. Οι τρεις τους δεσμεύτηκαν πως θα προωθήσουν το ενημερωτικό υλικό στα μέλη και τους φίλους της οργάνωσης, θα ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και θα καλέσουν τους 13 βουλευτές της περιοχής και να συνυπογράψουν κείμενο κατά των Λατομείων αλλά και να συναντηθούν με τη διαπαραταξιακή επιτροπή προεκλογικά.

Αμέσως μετά ήταν η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, με τους Αλ. Χωνά, συντονιστή Ο.Μ. Διονύσου ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, και Λ. Φέρμελη, δημοτική σύμβουλο με τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο. Εκτίμησή τους ήταν πως αν δεν βασίζονταν σε πολιτικές πλάτες, οι επιχειρηματίες της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ δεν θα προχωρούσαν στα σχέδιά τους για την εγκατάσταση λατομικής δραστηριότητας στο βουνό. Πρότειναν μάλιστα να εκδοθεί, ει δυνατόν, κοινή ανακοίνωση-Δελτίο Τύπου όλων των τοπικών οργανώσεων με συντονιστή του Δήμο Διονύσου, πρόταση που στη συνέχεια των συναντήσεων φάνηκε πως δεν είναι εφικτή. Υποσχέθηκαν, τέλος, πως θα αποφύγουν κάθε πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, εφόσον η οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας συμπαραταχθεί με τη θέση της πόλης. Υπενθυμίζεται εδώ πως από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε η πρώτη ερώτηση στη Βουλή, συνυπογεγραμμένη από όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές που εκλέγονται στην Περιφέρεια.

Με προσοχή άκουσε, εν συνεχεία, τον κ. Φωτάκη η νέα Πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. Ρ. Νικολοπούλου, αποφεύγοντας πάντως να δεσμευθεί για το οτιδήποτε, μια που μόλις ανέλαβε καθήκοντα. Υποσχέθηκε εντούτοις πως θα μεταφέρει την ενημέρωση και τις θέσεις του Δήμου προς τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος. Στη συγκεκριμένη συνάντηση ήταν παρών και ο ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός, ο οποίος στην καίρια παρέμβασή του υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε αποσπάσει το μεγαλύτερο πανελλαδικά ποσοστό στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, προειδοποιώντας παράλληλα πως τυχόν αρνητική ή αδιάφορη στάση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος ενδέχεται να έχει αρνητικό αποτέλεσμα για το κυβερνητικό κόμμα στις προσεχείς εκλογές, όπου το θέμα των Λατομείων θα γίνει σημαία στον τοπικό προεκλογικό αγώνα. Όλοι, τέλος, υπογράμμισαν πως μόνο προς το- εκλογικό- συμφέρον της ΝΔ θα είναι η συμπαράσταση προς το Δήμο, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει σε καμιά περίπτωση εκφραστεί ως ενιαία στάση, παρά μεμονωμένα.

Τελευταίοι προσήλθαν στην ενημερωτική διαδικασία οι εκπρόσωποι της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ Ο. Σταροπούλου και Ν. Κατράς, στέλεχος του κόμματος. Δεσμεύθηκαν με τη σειρά τους να στηρίξουν και στο κοινωνικό πεδίο, με κινητοποίηση του κόσμου “μια που όπλο είναι η κοινωνία”, και στο πολιτικό, με πίεση στη Βουλή, τη θέση του Δήμου “κατά ενός ακόμη εγκλήματος, από τα πολλά, που προωθείται σε βάρος του περιβάλλοντος», ενώ διαφώνησαν με την έκδοση κοινού Δελτίου Τύπου, μια που- όπως υποστήριξαν- καθένας έχει τη δική του πολιτική προσέγγιση στο θέμα.

Η ενημέρωση των τοπικών οργανώσεων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα με συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ25. Υπάρχει, επιπλέον, η σκέψη να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, της Κοινότητας που είναι η πλέον πληττόμενη από ενδεχόμενη λειτουργία νέων Λατομείων, με προσκεκλημένους τους εκπροσώπους των τοπικών κομματικών οργανώσεων.