logo


Σαφές μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου στέλνει η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Διονύσου κατά της εγκατάστασης νέων Λατομείων στην Πεντέλη, όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη συνεδρίασή της, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου. Το μήνυμα ουσιαστικά αποτελεί υλοποίηση μιας εκ των ενεργειών που περιλαμβάνονται σε παλαιότερες αποφάσεις τόσο της επιτροπής όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει εκδώσει και σχετικό ψήφισμα, απευθύνεται στα κόμματα της Βουλής, και κυρίως στην κυβέρνηση, και με δυο λόγια διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως: Εφόσον οι βουλευτές, της περιοχής, εν ενεργεία αλλά και υποψήφιοι, δεν συνταχθούν με τη θέση του Δήμου κατά των επιδιώξεων της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ να ξεκινήσει εκ νέου λειτουργία λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη, δίπλα στα σπίτια της πόλης και στους αρχαιολογικούς χώρους της και μέσα στο καταφύγιο άγριας ζωής, τότε ας μην προσδοκούν την ψήφο από τους Διονυσιώτες στις προσεχείς εκλογές.

Όλα τα μέλη της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, που παρακολούθησαν την πρόσφατη συνεδρίαση, συντάχθηκαν με την απόφαση αυτή, η οποία σύμφωνα με το συντονιστή, Αντιδήμαρχο Γ. Φωτάκη θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στην επόμενη εβδομάδα με την πρόσκληση στους εκπροσώπους των τοπικών οργανώσεων όλων των κομμάτων, ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά για την επιχειρούμενη εγκατάσταση νέων Λατομείων. Αυτοί με τη σειρά τους θα κληθούν να ενημερώσουν τους βουλευτές- υποψήφιους και εν ενεργεία- του κομματικού τους χώρου, τόσο για την υπόθεση όσο και για την πρόθεση του Δήμου να θεωρήσει ανεπιθύμητους τους πολιτευτές που δεν θα ταχθούν με το μέρος του.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η εν λόγω υπόθεση έχει απασχολήσει τη Βουλή μετά από επερωτήσεις όλων σχεδόν των κομμάτων, ενώ από την κυβερνητική πλευρά μόνο η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και ο υφυπουργός ΥΠΕΝ Γ. Αμυράς έχουν δημόσια δεσμευθεί πως Λατομεία στην περιοχή μας δεν πρόκειται να λειτουργήσουν. Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ, πολλοί εκ των οποίων εκλέγονται στην Ανατολική Αττική, ενώ κάποιοι είναι και κάτοικοι Δήμου Διονύσου, μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί σχετικά.

Παράλληλα με την παραπάνω ενέργεια προς τα κόμματα, η επιτροπή αποφάσισε την εκ νέου ανάρτηση πανώ, σε στρατηγικά σημεία της πόλης, με συνθήματα κατά της εγκατάστασης νέων Λατομείων, την εντατικοποίηση της ενημέρωσης των κατοίκων με κάθε ευκαιρία, με τελικό στόχο τη συλλογή ακόμη περισσότερων υπογραφών, την επικαιροποίηση του σχετικού φυλλαδίου, που είχε εκδοθεί πέρυσι, με τις μέχρι σήμερα εξελίξεις και με τις κινήσεις του Δήμου, την τακτική παρουσία του Δημάρχου στα ΜΜΕ για την ανάδειξη του προβλήματος  κ.λπ.

Υπενθυμίζεται πως η διαπαραταξιακή επιτροπή οδηγήθηκε στην εσπευσμένη προχθεσινή συνεδρίαση, μετά από αίτημα του Π. Πανάγου της Λαϊκής Συσπείρωσης, και με αφορμή την κίνηση της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ να απαντήσει με εξώδικο στο εξώδικο που ο Δήμος είχε στείλει τον περασμένο Ιούνιο στην… Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής! Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε μέχρι και αναφορά να γίνει για τυχόν πρακτικές που επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη διαρροή εγγράφων.

Η κίνηση αυτή της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ ερμηνεύθηκε από τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής ως προσπάθεια εκφοβισμού και εκβιασμού, καθώς και ως δείγμα μεγάλης ενόχλησης, αλλά και θράσους, μια που η εταιρεία δεν περιλαμβανόταν καν στους αποδέκτες του εξώδικου του Δήμου, ενώ εκφράσθηκαν και υπόνοιες περί διασύνδεσής της με κάποιον από τους αποδέκτες αυτούς (σ.σ. Το εξώδικο είχε αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη, με κοινοποίηση στα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας).

Επιπλέον, και όπως κατέγραψε η Οδός Διονύσου, στο δικό της εξώδικο η εταιρεία παίζει το χαρτί της επιλεκτικής περιβαλλοντικής ευαισθησίας του Δήμου που εξαντλείται εναντίον της, όχι όμως και προς την DIONYSSOMARBLE ΑEBΕ, παραβλέποντας τις προφανείς διαφορές, αλλά και της χρήσης εξουσίας για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος!

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ζήτησε και πήρε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής 4+1 άδειες για λατομική έρευνα σε 900 περίπου στρέμματα πάνω από τη Ραπεντώσα, εκεί όπου παλιότερα, μέχρι το 2006, λειτουργούσαν τα Λατομεία ΔΙΟΜΗΔΗΣ και ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Τα εν λόγω Λατομεία, παρόλο που προσπάθησαν, δεν είχαν κατορθώσει να ανανεώσουν τότε τις άδειες λειτουργίας τους, παρά μόνο για το σπάσιμο των λατομευμένων υλικών, και σταδιακά αποχώρησαν. Σήμερα, η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επανέρχεται για τον ευρύτερο χώρο, ενώ μέχρι στιγμής η πρώτη από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει υποβάλει απορρίφθηκε πανηγυρικά από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιολογίας, συμπαρασύροντας και τις επόμενες τρεις. Το σημείο όμως που γεννά τη μεγαλύτερη ανησυχία στην πόλη είναι ο 5ος Λατομικός Χώρος, όπου είχε τις εγκαταστάσεις του ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ και ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή- κάτι που πιστεύεται πως εξαρχής ήταν και ο τελικός στόχος της εταιρείας. Στην πορεία για την απόκρουση αυτής της επιδίωξης συλλέγονται μεθοδικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα οι φάκελοι των δυο παλιών Λατομείων ώστε να αποσαφηνιστούν οι λόγοι για τους οποίους η πολιτεία είπε όχι στην άδεια λειτουργίας τότε, αλλά αλλάζει στάση 15 χρόνια αργότερα, ή έγγραφα του Δασαρχείου που φαίνονται να τάσσονται υπέρ της λειτουργίας νέων Λατομείων σε περιοχή αρμοδιότητάς του, ή ακόμη η αποτύπωση σε ψηφιακό χάρτη των αποστάσεων αυτού του 5ου Λατομικού Χώρου από όλα τα σημαντικά τοπόσημα της περιοχής.

Τελική επιδίωξη η αλλαγή στο καθεστώς που διέπει την επίμαχη περιοχή: Στο Προεδρικό Διάταγμα  Προστασίας του Πεντελικού χαρακτηρίζεται ως Λατομική Ζώνη, μόνο και μόνο επειδή τότε, το 1989, υπήρχαν εκεί λειτουργούντα Λατομεία. Με την παύση της λειτουργίας τους, έπαυσε υφιστάμενος και ο χαρακτηρισμός αυτός, υποστηρίζει ο Δήμος Διονύσου, συνεπώς θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να καταργηθούν δια παντός οι εν λόγω Λατομικές Ζώνες και η περιοχή να αναπλασθεί με χρήσεις συμβατές με το βουνό. Και αν οι υπουργοί δεν μπορούν, τότε σκόπιμο είναι να αποταθεί ο Δήμος Διονύσου κατ’ ευθείαν στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως τόνισε για πολλοστή φορά ο τοπικός σύμβουλος Διονύσου Κ. Μπομπής.