logo


“Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι”! Αυτό δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού του Δήμου Διονύσου Γ. Φωτάκης, απαντώντας κατ’ αρχάς στην ερώτηση της Οδού Διονύσου, στη σημερινή (13/9) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σχετικά με τυχόν εξελίξεις στο μέτωπο των Λατομείων, που η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επιδιώκει, όπως είναι γνωστό, να εγκαταστήσει δίπλα στην Κοινότητα Διονύσου.

Διευκρινίζοντας την παραπάνω δήλωση ο κ. Φωτάκης υπενθύμισε στα παρευρισκόμενα μέλη της Επιτροπής πως ο Δήμος Διονύσου είχε αποστείλει εξώδικο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο Συντονιστής της οποίας είχε σπεύσει με συνοπτικές διαδικασίες να εγκρίνει πέρυσι τέσσερις άδειες λατομικών ερευνών και φέτος άλλη μία, για συνολική έκταση 900 περίπου στρεμμάτων, δίπλα στην Κοινότητα Διονύσου. Για τις τέσσερις πρώτες άδειες, οι ισάριθμες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποβλήθηκαν, συνάντησαν αντίδραση και τελικώς απορρίφθηκαν οριστικώς, το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο ερωτήσεων στη Βουλή από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ από πλευράς κυβέρνησης μόνον η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και ο υφυπουργός ΥΠΕΝ Γ. Αμυράς έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της εγκατάστασης νέας λατομικής δραστηριότητας μαρμάρου στην περιοχή.

Εκκρεμεί, εντούτοις η πέμπτη άδεια, σε χώρο που παλιότερα λειτουργούσε το Λατομείο ΠΑΡΘΕΝΩΝ, για την οποία ο Δήμος Διονύσου απέστειλε αυστηρό εξώδικο, με υπογραφή Δημάρχου, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τον περασμένο Ιούνιο. Εκεί παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης και τις ενέργειες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ υπογραμμίζει πως ενδεχόμενη νέα λατομική δραστηριότητα εγκυμονεί μοιραίους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους για την περιοχή. Διαμαρτύρεται, τέλος, έντονα για επανειλημμένη παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και- επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός- του την καλεί να ανακαλέσει άμεσα την 5η λατομική άδεια καθώς και να απορρίψει και την αντίστοιχη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εφόσον κατατεθεί.

Σ’ αυτό λοιπόν το εξώδικο, που κοινοποιείται στους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έρχεται σήμερα να απαντήσει όχι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προς την οποία άλλωστε απευθύνεται, αλλά η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, που, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, παραδέχεται επιπλέον πως δεν αποτελεί έναν από τους αποδέκτες! Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο εξώδικο της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, που επιδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου, η εταιρεία στρέφεται κατά του Δημάρχου και ισχυρίζεται πως ο Δήμος έχει εξαπολύσει κυνήγι εναντίον της για ακατανόητους λόγους, ενώ τον κατηγορεί για περιβαλλοντική ευαισθησία που εξαντλείται κατά της ίδιας μόνον, όχι  όμως και κατά ομοειδούς επιχείρησης, που επίσης δραστηριοποιείται στην περιοχή (σ.σ. Αδιαλείπτως, όμως, και κοντά έναν αιώνα τώρα), αλλά και για κατάχρηση εξουσίας! Χαρακτηρίζοντας, τέλος, κακόπιστες τις ενέργειες του Δημάρχου, τον καλεί- με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός της- να ανακαλέσει εντός δυο ημερών το εξώδικο προς την Αποκεντρωμένη.

Το εξώδικο της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, είπε ο Αντιδήμαρχος συνεχίζοντας την ενημέρωσή του στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, βρίσκεται ήδη στα χέρια του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου για τις περαιτέρω ενέργειες, ενώ παράλληλα δεν έχει σταματήσει η συλλογή στοιχείων που θα θωρακίσουν ακόμη περισσότερο την αντίδραση του Δήμου στη επιδιωκόμενη λατομική δραστηριότητα. Ανάμεσά τους και οι φάκελοι των δυο Λατομείων- ΔΙΟΜΗΔΗΣ και ΠΑΡΘΕΝΩΝ- που μέχρι το 2006 δραστηριοποιούνταν στην ίδια περιοχή. Εκείνη ήταν και η τελευταία χρονιά λειτουργίας τους, μια που η πολιτεία είχε αρνηθεί την ανανέωση άδειας για εξόρυξη μαρμάρου, δίνοντας άδεια μόνο για την επεξεργασία και απομάκρυνση ήδη εξορυγμένων υλικών.