logo


Δυο ακόμη ειδικότητες που προσφέρει για τη χρονιά 2022-2023 το ΙΕΚ Αγ. Στεφάνου είναι η Τέχνη Σκηνοθεσίας και αυτή του Τεχνικού Δασικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εγγραφής λήγει σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στις 3 το μεσημέρι:

Ειδικότητα: ΤΕΧΝΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας

Ο σκηνοθέτης οφείλει να γνωρίζει τις βασικές αρχές του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, προκειμένου να εξελιχθεί και να διακριθεί στην ειδικότητα του. Ο σκηνοθέτης συντονίζει και κατευθύνει τις προσπάθειες όλων των καλλιτεχνικών και τεχνικών συντελεστών, που έχουν σαν σκοπό την παραγωγή ενός οπτικοακουστικού προϊόντος, το οποίο είτε είναι προσωπικό του όραμα είτε εκτέλεση μιας ιδέας που του έχει δοθεί. Ο σκηνοθέτης είναι ο σημαντικότερος καλλιτεχνικός παράγοντας στη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας οπτικοακουστικής παραγωγής και είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή ενός σεναρίου ή μιας ιδέας σε εικόνες και ήχους, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο τεχνικό και αισθητικό αποτέλεσμα

Τομείς απασχόλησης

Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Τέχνη Σκηνοθεσίας» των ΙΕΚ μπορεί να απασχοληθεί σε όλες τις εταιρείες παραγωγής (κινηματογραφικές, διαφημιστικές, τηλεοπτικές, multimedia) αλλά και σε τηλεοπτικούς σταθμούς που παράγουν κατεξοχήν τηλεοπτικό πρόγραμμα (ειδήσεις, εκπομπές, talkshowκλπ). Η μεγάλη ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι αυτονόητο ότι δίνει μεγάλες δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης στους καταρτιζόμενους που έχουν εκπαιδευτεί σε όλη το φάσμα της οπτικοακουστικής έκφρασης, με απαραίτητη αφετηρία την κινηματογραφική γλώσσα και αισθητική. Πιο συγκεκριμένα, ο διπλωματούχος αυτής της ειδικότητας μπορεί να εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη τηλεοπτικού πλατό, ως σκριπτ ή ως χειριστής κονσόλας μείξης εικόνας. Με την ανάλογη προϋπηρεσία μπορεί επίσης να εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτης και σκηνοθέτης στον κινηματογράφο (Υπ. Αποφ. Αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΚΟΜ/84148/ 1376/1402 – ΦΕΚ 1483/τ. Β΄/27-10-2005).

Αναλυτικότερα, μπορεί να απασχοληθεί σε:

κινηματογραφικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους

ï  διαφημιστικά σποτ

ï  κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ

ï  βιντεοκλίπ

ï  τηλεταινίες

ï  σήριαλ με μία ή πολλές κάμερες

ï  εκπομπές λόγου (talkshow)

ï  δελτία ειδήσεων

ï  αθλητικές συναντήσεις (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.)

ï διάφορες ζωντανές μεταδόσεις

Πρακτική Άσκηση ή Μαθητεία

1.Η εξάμηνη Πρακτική Άσκηση ή η Μαθητεία σε χώρους εργασίας, διάρκειας 960 ωρών, είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης.. Η Πρακτική Άσκηση ή η Μαθητεία σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται από εθνικούς ή/και κοινοτικούς πόρους, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις .

2. Οι σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ημερομίσθια στην ειδικότητα που εγγράφονται, απαλλάσσονται, εφόσον το επιθυμούν, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 από την υποχρέωση φοίτησης του εξαμήνου Πρακτικής Άσκησης και τους απονέμεται η Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης με την ολοκλήρωση των τεσσάρων εξαμήνων της θεωρητικής και της εργαστηριακής κατάρτισης. Οι σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 40 ημερομίσθια στην ειδικότητα που εγγράφονται, προσμετρούνται αυτά στον χρόνο της Πρακτικής Άσκησης, εφόσον το επιθυμούν, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.

Η Πρακτική Άσκηση μπορεί να πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων εξαμήνων.

Εξετάσεις Πιστοποίησης

Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Τέχνη Σκηνοθεσίας» μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισής του στο Ι.Ε.Κ. συμμετέχει στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Η Πιστοποίηση της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης των αποφοίτων Ι.Ε.Κ. βασίζεται σε εξετάσεις Θεωρητικού και Πρακτικού Μέρους .Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 στην ειδικότητα «Τέχνη Σκηνοθεσίας» δικαιούται όποιος ολοκληρώσει επιτυχώς και τα δύο μέρη των εξετάσεων.

Πλήρης οδηγός ειδικότητας: http://iek-ag-stefan.att.sch.gr/

video:    https://www.youtube.com/watch?v=aFbYYap_rGs

Ειδικότητα: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας

O διπλωματούχος της ειδικότητας των ΙΕΚ «Τεχνικός Δασικής Προστασίας» έχει πιστοποιήσει τις εξειδικευμένες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που απέκτησε και οι οποίες είναι απαραίτητες για να εργαστεί κατά μόνας ή στο πλαίσιο ομάδας, επικουρώντας το έργο των υπευθύνων, πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) Δασολόγο ή Δασοπόνο ή άλλο ειδικό επιστήμονα που ασχολείται με εξειδικευμένα αντικείμενα της δασικής προστασίας .

Τομείς απασχόλησης

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Τεχνικός Δασικής Προστασίας» μπορούν να εργαστούν: • Σε Δήμους • Σε Δημόσιες Υπηρεσίες • Σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου • Σε προστατευόμενες δασικές περιοχές- εθνικούς δρυμούς • Σε δασοτεχνικά έργα • Σε ιδιωτικούς χώρους αναψυχής • Σε γραφεία εξυπηρέτησης δασικών υποθέσεων • Ως ιδιωτικός υπάλληλος σε ιδιώτες δασοκτήμονες • Σε πάρκα ως δασοφύλακες • Σε εταιρίες οργάνωσης δραστηριοτήτων στη φύση του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και στις χώρες της Ε.Ε.

Επαγγελματικά προσόντα

Τα επαγγελματικά προσόντα του αποφοίτου της ειδικότητας «Τεχνικός Δασικής Προστασίας» με εντολή, επίβλεψη και ανάληψη ευθύνης Δασολόγου ή Δασοπόνου ΑΕΙ –ΑΤΕΙ ή άλλου ειδικού επιστήμονα που ασχολείται με εξειδικευμένα αντικείμενα της δασικής προστασίας είναι: • Κατονομάζει ασθένειες και προσβολές δασικών φυτών που προέρχονται από αβιοτικούς παράγοντες, έντομα, παράσιτα και μύκητες. Ενεργεί σύμφωνα με τους βασικούς νόμους και κανόνες της δασικής νομοθεσίας. • Αναγνωρίζει τα μορφολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά των δασικών φυτών. • Καταμετρεί τα δασικά προϊόντα και συμπληρώνει τα σχετικά δελτία. • Αναφέρει τους παράγοντες από τους οποίους προκαλείται δασική πυρκαγιά. • Εφαρμόζει τα μέτρα πρόληψης και τους τρόπους αντιμετώπισης της δασικής πυρκαγιάς που προβλέπονται. • Αναφέρει τους παράγοντες που ρυπαίνουν το φυσικό περιβάλλον. • Επιτηρεί τη θηραματική διαχείριση και την ορεινή αλιεία σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία • Αναγνωρίζει τα διάφορα είδη δασικών ξύλων. • Απαριθμεί τις προστατευόμενες δασικές περιοχές. • Αναγνωρίζει τα διάφορα είδη ζώων που ανήκουν στην ελληνική δασική πανίδα.

Πρακτική Άσκηση ή Μαθητεία

1. Η εξάμηνη Πρακτική Άσκηση ή η Μαθητεία σε χώρους εργασίας, διάρκειας 960 ωρών, είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η Πρακτική Άσκηση ή η Μαθητεία σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται από εθνικούς ή/και κοινοτικούς πόρους, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις .

2. Οι σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. που έχουν συμπληρώσει εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον ημερομίσθια ή εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης ως αυτοαπασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες στην ειδικότητα που εγγράφονται απαλλάσσονται, αν το επιθυμούν,με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1996 (Α΄75) από την υποχρέωση φοίτησης του εξαμήνου πρακτικής άσκησης και τους απονέμεται η βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης με την ολοκλήρωση των τεσσάρων (4) εξαμήνων της θεωρητικής και της εργαστηριακής κατάρτισης. Η Πρακτική Άσκηση, είναι συνολικής διάρκειας 960 ωρών. Η Πρακτική Άσκηση μπορεί να πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων εξαμήνων.

Οι σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 40 ημερομίσθια στην ειδικότητα που εγγράφονται, προσμετρούνται αυτά στον χρόνο της Πρακτικής Άσκησης, εφόσον το επιθυμούν, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.

Εξετάσεις Πιστοποίησης

Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Δασικής Προστασίας» μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισής του στο Ι.Ε.Κ. συμμετέχει στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Η Πιστοποίηση της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης των αποφοίτων Ι.Ε.Κ. βασίζεται σε εξετάσεις Θεωρητικού και Πρακτικού Μέρους. Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 στην ειδικότητα «Τεχνικός Δασικής Προστασίας» των Ι.Ε.Κ., δικαιούται όποιος ολοκληρώσει επιτυχώς και τα δύο μέρη των εξετάσεων.

Πλήρης οδηγός ειδικότητας: http://iek-ag-stefan.att.sch.gr/