logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέες μητέρες, νέοι γονείς και εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα σχολεία

   Η   Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), απευθύνεται  σε  όλες  και  όλους  εσάς, μπροστά στη νέα σχολική χρονιά.

Φέτος, το πρώτο κουδούνι  χτυπά σε μια περίοδο  που κάθε οικογένεια πασχίζει να καλύψει τις βασικές ανάγκες των παιδιών της στα  έξοδα των σχολικών ειδών,  στο κόστος  της εμπορευματοποιημένης Παιδείας, στην ακριβοπληρωμένη δημιουργική απασχόληση.

Όλα αυτά προστίθενται σε μία αλυσίδα δαπανών που στραγγαλίζουν το εισόδημά μας με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, στα διογκωμένα έξοδα λόγω της ακρίβειας σε βασικά είδη κατανάλωσης, στα δυσβάσταχτα ενοίκια.

Οι επικλήσεις του Υπουργείου Παιδείας περί «κανονικότητας» και «καινοτομίας» που εισάγεται  στα σχολεία, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θολώσουν την εικόνα της βάρβαρης καθημερινότητας που βιώνουμε παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς μας φορτώνει με χιλιάδες αγωνίες για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας : μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς, χιλιάδες αναπληρωτές με άθλιες συνθήκες εργασίας, πολλοί μαθητές χωρίς παράλληλη στήριξη, κενά σε σχολικές καθαρίστριες, υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, με αποτέλεσμα την ανασφάλεια του χειμώνα που έρχεται με το φόβητρο της θέρμανσης στα σχολεία.

Στο Δήμο Διονύσου και συγκεκριμένα στον Άγιο Στέφανο, στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου-Λυκείου, για 700 παιδιά λειτουργούν μόνο 4 τουαλέτες. Οι ηλεκτρικοί πίνακες ήταν απαρχαιωμένοι χωρίς ρελέ διαφυγής. Έχουν γίνει  αίθουσες διδασκαλίας κάθε κοινόχρηστος χώρος και διάδρομος, όπως στα περισσότερα σχολικά κτήρια του Δήμου.

Τα 4 νηπιαγωγεία στον Άγιο Στέφανο είναι στοιβαγμένα σε έναν ενιαίο χώρο, ιδιοκτησίας ΟΣΕ, με σάπια κάγκελα περίφραξης, ανισόπεδο προαύλιο, ακατάλληλη παιδική χαρά, καφάο  με μετασχηματιστές της ΔΕΔΔΗΕ στο προαύλιο, είχε σημειωθεί  και έκρηξη την ώρα του μαθήματος  πριν 2 χρόνια. Και στα 4 νηπιαγωγεία ΔΕΝ υπάρχει ούτε μία τουαλέτα για τις εκπαιδευτικούς.

Το 4ο Δημοτικό Διονύσου στον Άγιο Στέφανο, λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια σε ενοικιαζόμενο κτήριο, με ακατάλληλο πολύ μικρό αύλιο χώρο και σκαλοπάτι στη μέση, σημειώνοντας απ’την αρχή της λειτουργίας του πολλούς τραυματισμούς  στους μαθητές. Ο αρμόδιος επιθεωρητής έκρινε ακατάλληλα όλα τα όργανα που υπήρχαν στον αύλιο χώρο.   

Το ενοικιασμένο κτήριο, με μίσθωμα  χιλιάδων ευρώ μηνιαίως, που φιλοξενεί το ΕΠΑΛ στη Δροσιά και το 3ο Δημοτικό Διονύσου, πρώην  εκπαιδευτήρια  Καργάκου, επί σειρά ετών απασχολούσε με τα κτηριακά του προβλήματα. Ένα από αυτά, η στέγη του κτηρίου χρόνια μισθωμένη σε εταιρεία φωτοβολταϊκών χωρίς κατάλληλη συντήρηση, η αίθουσα αμφιθέατρου πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιείται και από τα δύο σχολεία, είναι ακατάλληλη, επικίνδυνη και έχει σφραγισθεί.

  Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου.

    Κι ενώ τα σχολεία ανοίγουν χωρίς μέτρα προστασίας για τον Covid, η κυβέρνηση προκλητικά  διαφημίζει τη διεύρυνση ωραρίου του Δημόσιου σχολείου χωρίς υποδομές και προσωπικό. Μετατρέπει  τα σχολεία σε παιδοφυλακτήρια, θυσιάζοντας  τους μικρούς μαθητές στο βωμό  του ωραρίου-λάστιχο των γονιών. Αυτή είναι διαχρονικά η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και των κυβερνήσεων που τη στηρίζουν, εφαρμόζοντας τη λογική κόστους-οφέλους δηλαδή:

«βάλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και τότε μπορεί  το παιδί σου να έχει καλύτερη τύχη».

                                             ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ

Η μόρφωση των παιδιών μας είναι δικαίωμα και αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

                  Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΗ 

                                       ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού  προσωπικού στο ύψος των πραγματικών  και σύγχρονων αναγκών, του κλασικού και ολοήμερου  σχολείου
  • Αραίωση στις αίθουσες, 15 μαθητές ανά  τάξη
  • Προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού,  σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, σχολίατροι, νοσηλευτές κλπ, ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διασύνδεσή τους με τα σχολεία
  • Κάλυψη όλων των αναγκών  για παράλληλη  στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία
  • Δωρεάν επαρκή και υγιεινή σίτιση για όλους τους μαθητές, όλων των βαθμίδων, με κρατική ευθύνη
  • Δωρεάν μεταφορά των μαθητών με ευθύνη του κράτους
  • Έκτακτη χρηματοδότηση  των σχολικών επιτροπών, διαγραφή χρεών σε ρεύμα και ΔΕΚΟ, αφορολόγητο πετρέλαιο  και φυσικό αέριο, κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη
  • Δωρεάν επιδημιολογική επιτήρηση  του μαθητικού πληθυσμού
  • Καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής με σύγχρονους όρους και υποδομές
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και όχι για τα Νατοϊκά σφαγεία και την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

      Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε στο συλλαλητήριο στο   Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ