logo


Ακόμη δυο ειδικότητες που προσφέρει για τη χρονιά 2022-2023 το ΙΕΚΛ Αγ. Στεφάνου είναι αυτές του Προπονητή Καλαθοσφαίρισης, καθώς και του Ραδιοφωνικού Παραγωγού. Σημειώνεται πως οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται μέχρι τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου:

Ειδικότητα: ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

Η φοίτηση στα ΙΕΚ διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα, επιμερισμένη σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών ειδικότητας και σε ένα εξάμηνο (5ο), Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας, συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

  • Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας

Οι απόφοιτοι  της ειδικότητας «Προπονητής Καλαθοσφαίρισης» των ΙΕΚ έχουν  καταρτιστεί επαρκώς ώστε να είναι υπεύθυνοι για την εκγύμναση και την προπόνηση ομάδων ή ατόμων που ανήκουν σε συλλόγους ή είναι ανεξάρτητοι, με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, της τακτικής και της τεχνικής στο συγκεκριμένο άθλημα ή δραστηριότητα. Επίσης, οι  απόφοιτοι της  εν λόγω ειδικότητας είναι σε θέση να εκπονούν το εκάστοτε  προπονητικό πρόγραμμα για την ειδικότητα και να ελέγχουν την αποτελεσματικότητά του, χρησιμοποιώντας έγκυρες & αξιόπιστες δοκιμασίες (τεστ).

  • Τομείς απασχόλησης

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Προπονητής» μπορούν να εργαστούν σε:

  • Αθλητικούς Συλλόγους (παιδικά, εφηβικά, ανδρικά και γυναικεία τμήματα)
  • Επαγγελματικές ή Ερασιτεχνικές αθλητικές ομάδες
  • Αθλητικούς φορείς
  • Δημοτικά, κοινοτικά και ιδιωτικά Γυμναστήρια
  • Δημοτικά ή κοινοτικά στάδια
  • Αθλητικές επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα
  • Σχολεία, Καλοκαιρινά camps
  • Ιδιωτικά Εργομετρικά Κέντρα (Επίβλεψη & Εργομετρικός Έλεγχος ομάδων και ατόμων)
  • Επαγγελματικές Γνώσεις, Δεξιότητες και Ικανότητες 

Οι  επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες του απόφοιτου της ειδικότητας συνίστανται στις ακόλουθες:

  • Γνώση των τεχνικών του αθλήματος
  • Γνώση των κανονισμών του αθλήματος
  • Γνώσεις μεθοδολογίας προπονητικής
  • Γνώσεις παιδαγωγικής και γνώσεις αθλητικής ψυχολογίας
  • Βασικές γνώσεις αθλιατρικής και φυσικοθεραπείας
  • Βασικές γνώσεις οργάνωσης και διοίκησης αθλητισμού
  • Εκπόνηση και παρακολούθηση προπονητικών προγραμμάτων
  • Οργάνωση αγώνων-αθλητικών γεγονότων
  • Ανίχνευση ταλέντων
  • Μελέτη στατιστικών δεδομένων, σύνταξη και ανάλυση πινάκων και γραφικών παραστάσεων
  • Σχεδιασμός και καθοδήγηση δραστηριοτήτων των συνεργατών του
  • Σχεδιασμός και έλεγχος της σωστής εκτέλεσης των ασκήσεων
  • Εφαρμογή νέων εναλλακτικών μορφών εκγύμνασης
  • Εφαρμογή πρακτικών δημοσίων σχέσεων για την καλύτερη εικόνα του σωματείου που εργάζεται.
  • Πρακτική Άσκηση ή Μαθητεία

Η εξάμηνη Πρακτική Άσκηση ή η Μαθητεία σε χώρους εργασίας, διάρκειας 960 ωρών, είναι υποχρεωτική και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Μέσω της Πρακτικής Άσκησης ή της Μαθητείας, οι καταρτιζόμενοι ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε συναφείς με την κατάρτισή τους κλάδους, σε θέσεις που προσφέρονται από φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να καταστούν ικανοί να ανταποκριθούν πλήρως στα επαγγελματικά τους καθήκοντα.

  • Εξετάσεις Πιστοποίησης   

Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Προπονητής Καλαθοσφαίρισης» μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισής του στο ΙΕΚ, συμμετέχει στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠΕΠ.Η Πιστοποίηση της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης των αποφοίτων ΙΕΚ διεξάγεται με εξετάσεις Θεωρητικού και Πρακτικού Μέρους.Οι εξέταση του θεωρητικού μέρους των γνώσεων της ειδικότητας, βασίζεται σε ερωτήσεις Τράπεζας Θεμάτων που είναι ήδη αναρτημένη στη σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ. Οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα κατοχύρωσης της επιτυχίας ενός μέρους των εξετάσεων και να ξαναδώσουν για το μέρος που πιθανόν απέτυχαν. Οι εξετάσεις Πιστοποίησης, γίνονται μία φορά το χρόνο.

  • Δίπλωμα Ειδικότητας

Οι απόφοιτοι αποκτούν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5,του Εθνικού Προσοντολογίου, με τίτλο «Προπονητής Καλαθοσφαίρισης», εφόσον ολοκληρώσουν επιτυχώς και τα δύο μέρη των εξετάσεων.

Σημ: Ο Οδηγός Σπουδών είναι ακόμη υπό έκδοση.

https://www.youtube.com/watch?v=cb12aFnLD4E&list=PLZr9PAQG4SkKktTyJe5V0L2e-cS8hWp2l&index=4

Ειδικότητα: ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Συνοπτική περιγραφή ειδικότητας

Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ ειδικότητας «Ραδιοφωνικός Παραγωγός», με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχουν αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή τους, είναι ικανοί να απασχοληθούν στην αγορά εργασίας σε συγκεκριμένες θέσεις στον χώρο του Ραδιοφώνου και γενικότερα των ΜΜΕ.

Ορισμός και περιγραφή ειδικότητας Ο/η «Ραδιοφωνικός Παραγωγός» είναι υπεύθυνος/η για το άρτιο τεχνικά και αισθητικά τελικό προϊόν μιας ραδιοφωνικής παραγωγής. Συμμετέχει σε ολόκληρη τη διαδικασία, από τη δημιουργία ιδεών έως τη διαχείριση της απόκρισης του κοινού μέσα από ένα πρόγραμμα. Ασχολείται με τη δημιουργική και τεχνική επεξεργασία και τη μετάδοση του τελικού ραδιοφωνικού προϊόντος, με συμβατικές μεθόδους ή από το Διαδίκτυο. Το ψηφιακό ραδιόφωνο αύξησε την ποσότητα των διαθέσιμων ραδιοφωνικών σταθμών και προγραμμάτων.

Αρμοδιότητες/καθήκοντα

Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί είναι υπεύθυνοι για το ηχητικό περιεχόμενο των εκπομπών ραδιοφώνου. Διαχειρίζονται και συνεργάζονται με ηχολήπτες, βοηθούς ραδιοφωνικής μετάδοσης, παρουσιαστές, μουσικούς επιμελητές και μηχανικούς πληροφορικής. Βεβαιώνονται ότι οι εκπομπές εκτελούνται όπως έχει προγραμματιστεί και ότι είναι προσαρμοσμένες στα βασικά δημογραφικά στοιχεία κοινού. Μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνοι για την επιχείρηση και την εμπορική διαχείριση ενός προγράμματος.  Οι ευθύνες ποικίλλουν ανάλογα με το πρόγραμμα και τον σταθμό, ενώ συχνά αναλαμβάνουν ρόλο παρουσιαστή.

Προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο ή τομέα

Ο διπλωματούχος αυτής της ειδικότητας μπορεί να απασχοληθεί στην αγορά εργασίας σε συγκεκριμένες θέσεις στον χώρο των ΜΜΕ, της Μουσικής Παιδείας και του Πολιτισμού. Οι κυριότεροι τομείς απασχόλησης του ειδικευμένου Παραγωγού Ραδιοφωνικών Εκπομπών είναι οι δημόσιοι, ιδιωτικοί και διαδικτυακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ή σε πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας.

Διάρκεια σπουδών

Η επαγγελματική κατάρτιση στα Ι.Ε.Κ. ξεκινά κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, διαρκεί κατ’ ελάχιστον τέσσερα (4) και δεν δύναται να υπερβαίνει τα πέντε (5) συνολικά εξάμηνα, σύμφωνα με τους Οδηγούς Κατάρτισης της ειδικότητας, συμπεριλαμβανομένης σ΄ αυτά της περιόδου πρακτικής άσκησης ή μαθητείας. Η κατάρτιση των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ.), καθώς και των κατόχων ισότιμων τίτλων επαγγελματικής εκπαίδευσης, διαρκεί σε Ι.Ε.Κ. από δύο (2) μέχρι τρία (3) εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένης σ΄ αυτά της περιόδου πρακτικής άσκησης ή μαθητείας, εφόσον πρόκειται για τίτλο σε ειδικότητα του επαγγελματικού τομέα από τον οποίο αποφοίτησαν από το ΕΠΑ.Λ. ή ισότιμη δομή δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης

O θεσμός της πρακτικής άσκησης/μαθητείας

Η πρακτική άσκηση ή μαθητεία είναι υποχρεωτική για τους καταρτιζόμενους των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (άρθρο 23 του Ν. 4186/2013 για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις»).

Χορηγούμενοι τίτλοι – Βεβαιώσεις – Πιστοποιητικά

Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισής τους λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ) και έπειτα από την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο ΕΟΠΠΕΠ λαμβάνουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5. Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ οι οποίοι πέτυχαν στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο ΕΟΠΠΕΠ μέχρι την έκδοση του διπλώματος λαμβάνουν Βεβαίωση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Πλήρης οδηγός ειδικότητας: http://iek-ag-stefan.att.sch.gr/

Video:   https://www.youtube.com/watch?v=sUZvKXa13vM