logo


Με αφορμή τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής 2021, που δείχνουν αύξηση 4% στον πληθυσμό του Δήμου Διονύσου, η παρακάτω παρέμβαση του καθηγητή Π. Γεωργιάδη:

Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε επισήμως τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού της χώρας και τις αυξομειώσεις που έχουν επέλθει για κάθε Δήμο χωριστά, στη δεκαετία 2011-2021. Το γενικό ανησυχητικό συμπέρασμα είναι ότι ο πληθυσμός την χώρας έχει μειωθεί κατά περίπου 450.000 χιλιάδες και αυτό όπως επισημαίνουν οι ειδικοί οφείλεται κυρίως  στην υπογεννητικότητα που οδηγεί στη γήρανση του πληθυσμού. Η πιθανή αλλά δύσκολη αναστροφή της εθνικά επικίνδυνης αυτής τάσης απαιτεί μέγιστη φροντίδα και συνετά μακροπρόθεσμα μέτρα από την Πολιτεία η οποία οφείλει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και να δράσει συνεκτικά με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική σύμπνοια.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία της απογραφής που ανακοινώθηκαν για το Δήμο Διονύσου.

Ο πληθυσμός από 40.193 το 2011 ανήλθε σε 41.748 το 2021. Συνολική αύξηση 1.555 άτομα και σε ποσοστό 4%.

Μια πιο αναλυτική στατιστική για τους λάτρεις των δεικτών εμφανίζει την παρακάτω εικόνα:

Ο ανδρικός πληθυσμός από 19.492 το 2011 ανήλθε σε 20.078 το 2021. Συνολική αύξηση 586 άτομα.

Ο γυναικείος πληθυσμός από 20.701 το 2011 ανήλθε σε 21.670 το 2021. Συνολική αύξηση 969 άτομα.

Δεν γνωρίζω αν η ποσοστιαία αύξηση 4% συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αυξήσεις συγκριτικά μεταξύ των Δήμων, όμως θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και μας δίνει τροφή για κάποιες χρήσιμες προσεγγίσεις και προβληματισμούς για το τι “μέλλει γενέσθαι” σε πρόνοιες πολιτικής και προγραμματισμό δράσεων εφαρμόζοντας το γνωμικό “το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν”.

Ας θέσουμε μερικά ερωτήματα και ας δώσουμε κάποιες έστω αρχικές απαντήσεις

1. Πού άραγε οφείλεται η αύξηση του πληθυσμού; Στην αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής στην περιοχή μας; Στην οικονομική ανάπτυξη και σε ποιους τομείς; Στις υποδομές, μεταξύ των οποίων και οι τεχνολογικές, και στις συγκοινωνιακές διευκολύνσεις; Στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ασφάλεια της περιουσίας και στους δείκτες εγκληματικότητας; Σε άλλους παράγοντες οικονομικούς ή επιλογές με κριτήρια ευρύτερα π.χ. ευ ζην;

Ο καθένας θα μπορούσε να έχει μια προσωπική εκτίμηση, όμως μια σοβαρή αντικειμενική επιστημονική ανάλυση είναι υπόθεση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, αρμοδιότερης όλων να αναθέσει και να επιβλέψει μια διεξοδική μελέτη πυξίδα για στοχευμένες παρεμβάσεις.

 2. Τι πρέπει να προετοιμασθεί ώστε να υποδεχθούμε την αύξηση του πληθυσμού και να βελτιώσουμε, όχι απλώς να συντηρήσουμε, την ποιότητα διαβίωσης που τείνει συν τω χρόνω να υποβαθμιστεί; Τι πρέπει να προγραμματίσουμε για ασφαλείς και ενεργειακά σύγχρονες σχολικές αίθουσες; Η προχθεσινή διαλογική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έφερε στην επιφάνεια κρίσιμα προβλήματα για τις κτηριολογικές υποδομές.Τι πρέπει να κάνουμε για την καθαριότητα και την ανακύκλωση που μάλλον θα επιδεινωθούν λόγω της αύξησης του πληθυσμού; Με ποια στέρεα επιχειρήματα θα επιτύχουμε την οικειοθελή συμμόρφωση των κατοίκων στην καθαριότητα-την πυροπρόληψη-την φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά  μας;

Η αύξηση του πληθυσμού κρούει τον κώδωνα όχι του κινδύνου, όπως η κλιματική κρίση, αλλά και της ευκαιρίας για οραματικό και μεθοδικό προγραμματισμό επίλυσης σοβαρών διαχρονικών εκκρεμοτήτων όπως υποδομές αποχέτευσης, ύδρευσης, υπηρεσίες ψηφιακής εξυπηρέτησης και γενικώς έξυπνης πόλης (smart cities). Με την προσδοκία να μην προστεθούν νέες καταστροφικές δραστηριότητες όπως αυτή των λατομείων για τα οποία ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να υπάρξει αίσιο τέλος μετά και τις ενεργητικές πρωτοβουλίες με εξώδικο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τροπολογία για αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Συμπερασματικά λοιπόν, αντί να μας περικυκλώνουν τα προβλήματα που παραμένουν σύνθετα, αντί να αντιδικούμε συνεχώς και με κάθε ευκαιρία χωρίς συγκλίσεις και ειλικρινείς συναινέσεις, είναι προτιμότερο να κατανοήσουμε τις αιτίες που μας εμποδίζουν να υπερβούμε τις παθογένειες και να αδράξουμε την ευκαιρία που κάθε φορά παρουσιάζεται για να προχωρήσουμε σαν κοινωνία προς το μέλλον.

Η απογραφή του πληθυσμού ας μην ξεχαστεί μένοντας στα συρτάρια της γραφειοκρατίας.

Παναγιώτης Γεωργιάδης