logo


Διακόπηκε τα μεσάνυχτα, χτες Τρίτη 19 Ιουλίου, για σήμερα το απόγευμα στις 4 μ.μ. η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, με το νου στη φωτιά που μαινόταν από νωρίς το απόγευμα στην άλλη πλευρά της Πεντέλης και με νωπές τις αναμνήσεις από την περυσινή πυρκαγιά στην πόλη μας. Από τη συνεδρίαση μάλιστα έφυγαν εκτάκτως- και απουσίαζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα- ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και ο Αντιδήμαρχος (και) Πολιτικής Προστασίας Μ. Κόκκαλης, μια που η φωτιά είχε φτάσει στον Άγιο Πέτρο. Όταν μάλιστα οι φλόγες φάνηκαν μέσα στη νύχτα πάνω από την Πεντέλη, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανήσυχοι ζητούσαν από τον Πρόεδρο Θ. Κρητικό να διακόψει τη συνεδρίαση, χωρίς πάντως να εισακουστούν. Κάποιοι μάλιστα, όπως η Λ. Φέρμελη, αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για έλλειψη κάθε ευαισθησίας μπροστά σε έκτακτη ανάγκη.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της χτεσινής συνεδρίασης, εκτός από την αγωνία για τυχόν επέκταση των μετώπων και στη βόρεια πλευρά του βουνού, ήταν:

Η παρουσία μελών από το Σύλλογο Γονέων του 4ου Δημοτικού Διονύσου, που όπως είχε γράψει η Οδό Διονύσου, προσήλθαν για να εκθέσουν τα κατασκευαστικά προβλήματα στο προαύλιο του σχολείου τους, αλλά και να καταγγείλουν τη στάση της Δημοτικής Αρχής, που από το 2019 υπόσχεται την επίλυσή τους αλλά σήμερα επιλέγει τη μερική αντιμετώπισή τους.

Παρόντες και εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων, αλλά και μέλη Συλλόγων Γονέων, που ανέδειξαν στην προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία την παθογένεια που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τη σχολική στέγη της πόλης, και ειδικά στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αγ. Στεφάνου. Προκειμένου μάλιστα να συζητηθούν διεξοδικά τα παραπάνω, αποφασίστηκε επί τόπου η συλλογή υπογραφών (σ.σ. 25 τουλάχιστον προβλέπει η νομοθεσία) ώστε να έρθουν τα δυο θέματα ξεχωριστά εντός Ημερησίας Διατάξεως σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήδη, και σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, το πρώτο έγγραφο με τις 25 υπογραφές για το πρόβλημα στο προαύλιο του 4ου Δημοτικού, πρωτοκολλήθηκε σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουλίου, το πρωί από την Πρόεδρο του Συλλόγου Ε. Παπαϊωάννου.

Το- ευτυχώς μικρό- ατύχημα που σημειώθηκε προχτές Δευτέρα 18/7 στην πλατεία Δημοκρατίας στον Άγ. Στέφανο, με το παιδάκι που ήρθε σε επαφή με εκτεθειμένο καλώδιο, αλλά και η σχετική ανακοίνωση του Δήμου την επόμενη ημέρα. Αυτά κυριάρχησαν στις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, στην προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε, και μάλιστα επανειλημμένα, στην απουσία οποιασδήποτε έκφρασης συγγνώμης από τη δήλωση του Δημάρχου.

Η δίωρη και πλέον συζήτηση για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου, στην οποία παρενέβησαν εκπρόσωποι των δυο Σωματείων εργαζόμενων του Δήμου, απευθύνοντας έκκληση στο Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει το θέμα, προς όφελος και του προσωπικού αλλά και των πολιτών.

Παρέμβαση υπήρξε επίσης και από τον τέως Γενικό Γραμματέα του Δήμου Στ. Μιχιώτη, ο οποίος στη διάρκεια της θητείας του είχε εκπονήσει ανάλογο σχέδιο, το οποίο ποτέ δεν προχώρησε πέραν της Εκτελεστικής Eπιτροπής του Δήμου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι καταγγελίες του κ. Μιχιώτη προς το διάδοχό του Χ. Μπακούρο, τον οποίο κατηγόρησε ευθέως για λογοκλοπή, αλλά και προς τη Δημοτική Αρχή, στην οποία απέδωσε αμοραλισμό και καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων.

Εντύπωση προκάλεσε, επίσης η σωρεία παρατηρήσεων, ερωτήσεων, επισημάνσεων και διαφωνιών τριών από τις παρατάξεις της μειοψηφίας (Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύπολις, ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο) με το σχέδιο της τροποποίησης, τις οποίες καθόλου δεν είχαν εκφράσει ούτε στο πλαίσιο ηλεκτρονικής διαβούλευσης που “έτρεχε” από τις 4 Μαΐου, αλλά ούτε και στη δια ζώσης διαπαραταξιακή διαβούλευση πριν από μια εβδομάδα. Μοναδική παράταξη, υπενθυμίζεται, που είχε ανταποκριθεί με συγκροτημένη θέση ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση, και χτες ο Π. Πανάγος, που έδωσε την άλλη οπτική στην εκπόνηση ενός Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών, που θα διέπεται από πλήρη γνώση των αναγκών Δήμου και εργαζόμενων και με σαφή προσανατολισμό στην εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών. Η έκκληση πάντως των εργαζόμενων έπεσε στο κενό και το θέμα καταψηφίστηκε με 19 αρνητικές έναντι 16 θετικών ψήφων, κάτι που χαρακτηρίστηκε ήττα για το Δήμο από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Ράικο.

Τέλος, στα 15 λεπτά που υπολείπονταν εν συνεχεία μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε και η συνεδρίαση αναγκαστικά θα διακόπτονταν βάσει του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σώμα πρόλαβε να ενημερωθεί για τα οικονομικά στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2021, αλλά και να εγκρίνει ομόφωνα το αίτημα του Κλιμακίου Εθελοντών Κρυονερίου για την παραχώρηση έκτασης 1213 τ.μ., ιδιοκτησίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να στεγάσουν τη λειτουργία τους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η παρουσία των Εθελοντών στη χθεσινή συνεδρίαση λειτουργούσε εν πολλοίς και καθησυχαστικά, μια που ήταν οι πλέον ενημερωμένοι για την εξέλιξη στα μέτωπα της φωτιάς.