logo


Αμέσως μετά από τη συνεδρίαση της Οικονομικής, στις 8.30 το πρωί της Τρίτης 19 Ιουλίου, στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου, σειρά έχει στις 11 π.μ. η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με 5 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη. Κεντρικό ανάμεσά τους η έγκριση κοπής δέντρων, κυρίως πλατανιών, στο πλαίσιο του αντιπλημμυρικού έργου στο ρέμα Βρυσάκι, στον Άγ. Στέφανο, που ήδη εκτελείται. Για το θέμα πρωτοστατεί στην προσπάθεια διάσωσης της φυσικής βλάστησης, αλλά και εναλλακτικής, πιο σύγχρονης, προσέγγισης στην κατασκευή του ίδιου του έργου, η παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”, με επιτόπιες εκδηλώσεις, αλλεπάλληλες επιστολές προς συναρμόδιους φορείς, αλλά και με συνεχείς καταγγελίες. Η ίδια παράταξη, από την εποχή που πρωτοήρθε το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, κατόρθωσε να αποτρέψει την κοπή μεγάλου αριθμού πλατανιών στην πρώτη φάση κατασκευής, αλλά και να θέσει θέμα τροποποίησης της μελέτης. Ο επικεφαλής της μάλιστα, Κ. Κουριδάκης, την ίδια εποχή δήλωνε σε συνεδρίαση της Επιτροπής πως θα πολεμήσει με κάθε τρόπο ώστε να αποτραπεί και η κοπή των πλατανιών αλλά και η διευθέτηση του ρέματος με τον τρόπο που έχει αποφασιστεί.

Εν προκειμένω, η Περιφέρεια- που είναι αρμόδια για την κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου- στην επιστολή της προς το Δήμο Διονύσου επισημαίνει πως: 1. Για την ολοκλήρωση του έργου είναι αναγκαία η κοπή όλων των δέντρων που προβλέπει η σχετική μελέτη 2. Τυχόν τροποποίηση της μελέτης θα είναι χρονοβόρα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων 3. Τυχόν τροποποιήσεις ή εναλλακτικοί τρόποι κατασκευής ή αποφυγή κοπής δέντρων δεν μπορούν να ενταχθούν στην εκτελούμενη ήδη εργολαβία, που είχε δημοπρατηθεί με παλαιότερη τιμολόγηση χωρίς να περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις αυτές. Οι τελευταίες μπορούν μεν να ενταχθούν σε νέα- χρονοβόρα- μελέτη, που όμως θα απαιτήσει την εξεύρεση νέας χρηματοδότησης, ενώ το έργο μέχρι τότε θα παραμείνει ημιτελές και επικίνδυνο 4. Τέλος, ζητείται άμεσα η έγκριση άδειας κοπής για δυο δέντρα, απαραίτητης για την ασφαλή κατασκευή του αντιπλημμυρικού. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ανάμεσα στα συνημμένα περιλαμβάνεται και επιστολή με τις υπογραφές πάνω από 230 κατοίκων, σε όλο το εύρος του Δήμου Διονύσου, που ζητούν “να σταματήσει η κοπή των πλατανιών στο ρ. Βρυσάκι και να αναθεωρηθεί η υπό κατασκευή διευθέτηση”.

Στην Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνεται ακόμη το αίτημα του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου (ΣΠΠΕΚ)- που έχει υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2021- να μεσολαβήσει ο Δήμος ώστε να του παραχωρηθεί επισήμως, επ’ αόριστον και δωρεάν, ιδιοκτησία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΤ) στην περιοχή, εμβαδού 1213 τ.μ., για την προσωρινή στάθμευση- και προστασία από βανδαλισμούς- των οκτώ, πλέον, βαρέων οχημάτων του Κλιμακίου. Σημειώνεται εδώ πως στην έκταση αυτή, επί της οδού Παραδείσου, ήδη λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια οι εγκαταστάσεις του Κλιμακίου. Ο Δήμος Διονύσου πράγματι έστειλε σχετική επιστολή προς το ΥΠΑΤ, μεταφέροντας το αίτημα του Κλιμακίου, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που το Κλιμάκιο παύσει να λειτουργεί, η χρήση του χώρου να περιέλθει στο Δήμο ώστε να τον αξιοποιήσει για κοινωφελείς σκοπούς στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Το Υπουργείο, εν συνεχεία, ζητεί αφενός να υποβληθεί το αίτημα απ΄ευθείας από το Δήμο, που εν συνεχεία θα παραχωρήσει το χώρο στο Κλιμάκιο, και αφετέρου όλες οι απαραίτητες διαμορφώσεις του χώρου (εδάφους, εγκατάσταση λυόμενου οικίσκου, δυο δεξαμενών ύδατος και περιμετρικού φωτισμού, καθώς και κατασκευή  υπόστεγου και περίφραξης) να γίνουν από χορηγίες. Στη σχετική μελέτη του πολιτικού μηχανικού Α. Παπαβασιλείου, που επισυνάπτεται, το κόστος των εργασιών αυτών, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο παρελθόν μια που, όπως αναφέρθηκε, το Κλιμάκιο λειτουργεί εκεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, αγγίζει τις 90.000 ευρώ, με αναμενόμενες διευκρινίσεις από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γ. Φωτάκη. Το εν λόγω θέμα, σημειώνεται, θα συζητηθεί- συνοδευόμενο από την όποια απόφαση της ΕΠΖ- και από το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την ίδια ημέρα αργότερα, στις 7 το βράδυ.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

Ενημερώσεις- Ανακοινώσεις

ΘΕΜΑ 1ο: Διατύπωση αιτήματος προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δωρεάν παραχώρηση επ΄ αορίστω στο Δήμο ακινήτου του, στη ΔΚ Κρυονερίου για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης ετών υπηρεσιακών (πυροσβεστικών) οχημάτων του σωματείου Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου.

ΘΕΜΑ 2ο: Διαβίβαση αιτήματος κ. ΣΕΝΑ ΙΟΥΛΙΑΝ για έκδοση άδειας χρήσης κοινοχρήστου χώρου στη Δ.Κ. Αγ. Στεφάνου.

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση ή μη κοπής δέντρων που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

ΘΕΜΑ 4ο: Εξέταση αιτημάτων για κλάδεμα και κοπή δέντρων λόγω έκτακτων συνθηκών.

ΘΕΜΑ 5ο: Χορήγηση άδειας κοπής δέντρων για την κατασκευή τεχνικών έργων στο ρέμα “ΒΡΥΣΑΚΙ” στα πλαίσια του έργου: «Κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων και διευθέτηση ρέματος “ΒΡΥΣΑΚΙ” για την αντιπλημμυρική προστασία της Δ.Κ. Αγ. Στεφάνου».