logo


Το ποσόν των 100 ευρώ μηνιαίως θα υποχρεώνονται, σύμφωνα με τη χθεσινή (14/7) απόφαση της ΕΣΤΙΑΣ, να καταβάλουν όσοι γονείς- χρήστες των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου δεν εντάσσονται, αν και το δικαιούνται, στο- επιδοτούμενο από το ΕΣΠΑ- πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”. Η μη ένταξη δεκάδων- πάνω από 60- δικαιούχων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτεί με 2500 ευρώ κάθε παιδί, έχει ως συνέπεια να επωμίζεται αυτό το κόστος η ΕΣΤΙΑ, μεγαλώνοντας συνακόλουθα το κόστος λειτουργίας της και της ανάγκης συνεχούς χρηματοδότησής της από το Δήμο, που την επιχορηγεί με πάνω από ένα εκατομμύριο το χρόνο.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τους 9 παρισταμένους στη χθεσινή, δια ζώσης, συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου, μια που η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Λ. Μαγκλάρα περιορίστηκε στη λευκή ψήφο, και είναι εναρμονισμένη με την εναλλακτική πρόταση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από δυο μήνες.

Υπενθυμίζεται εδώ πως πριν τον περασμένο Απρίλιο η ΕΣΤΙΑ, αναφορικά με τα τροφεία, είχε προχωρήσει σε δυο αποφασιστικές αλλαγές: Η πρώτη αφορούσε στην υποχρέωση καταβολής των 100 ευρώ μηνιαίως για όσους δικαιούχους του ΕΣΠΑ αμελούν ή είναι απρόθυμοι να ενταχθούν, και η δεύτερη στην αλλαγή στις κλίμακες ετήσιων απολαβών των γονιών και των αντίστοιχων τροφείων, με- μικρότερη ή μεγαλύτερη- επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι. Η απόφαση εκείνη ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο, οπότε και συγκέντρωσε τα πυρά των παρατάξεων της μειοψηφίας που μιλούσαν για “τιμωρητικό χαράτσι” προς τους γονείς. Δεν πείσθηκαν ούτε και από την εναλλακτική πρόταση που διαμορφώθηκε επί τόπου από το Δήμαρχο, δηλαδή να επανέλθουν οι κλίμακες στα περυσινά δεδομένα αλλά να παραμείνει το ποσόν των 100 ευρώ για τους (σ.σ. απρόθυμους) δικαιούχους του ΕΣΠΑ, και καταψήφισαν τελικά το θέμα με 18 αρνητικές, έναντι των 14 θετικών ψήφων της Διοίκησης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αν και τουλάχιστον δυο παρατάξεις (Ανοιχτοί Ορίζοντες και Εύπολις) είχαν τότε εκτιμήσει πως η παραπάνω εναλλακτική πρόταση κινείτο στη σωστή κατεύθυνση, διαφώνησαν εντούτοις στη διαδικασία, ζητώντας να επιστρέψει η αρχική απόφαση της ΕΣΤΙΑΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου, να ληφθεί νεότερη, βελτιωμένη, και εν συνεχεία να επανέλθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αποφασισμένος, πάντως, να υποστηρίξει σθεναρά τη νέα αυτή απόφαση της ΕΣΤΙΑΣ, όταν έρθει προς έγκριση στο Συμβούλιο, φαίνεται ο Πρόεδρος Τ. Καρασαρλής. Σε δήλωσή του στην Οδό Διονύσου, ο κ. Καρασαρλής υπογράμμισε πως αφενός θα ξεκινήσει μαραθώνιος τηλεφωνημάτων στους δικαιούχους γονείς του ΕΣΠΑ, ώστε να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν η ένταξή τους στο πρόγραμμα, και αφετέρου θα είναι παρών στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για να ενημερώσει διεξοδικά τους δημοτικούς συμβούλους σχετικά με την απόφαση και τις παραμέτρους της. “Οι δεκάδες γονείς που είτε αμελούν είτε επιλέγουν να μην ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, παρόλο που το δικαιούνται, δείχνουν αδιαφορία ή και περιφρόνηση προς όλους τους υπόλοιπους συμπολίτες, που τελικά επιβαρύνονται”, τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ.