logo


Σε ειδικό λογαριασμό του Δήμου μπορεί ο μεταβιβάζων ακίνητο ή ο αποκτών, εκ μέρους του, να καταθέτει το 3 ‰ επί του τιμήματος πωλήσεως ή επί της αντικειμενικής αξίας του, εν είδει εγγυήσεως, προκειμένου εν συνεχεία η οικονομική υπηρεσία, και εφόσον διαπιστωθούν οφειλές, να συμψηφίσει ή να παρακρατήσει το ποσόν αυτό. Η κατάθεση του 3 ‰ στο λογαριασμό του Δήμου επέχει θέση έκδοσης βεβαίωσης ΤΑΠ, συνεπώς δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης των κάθε φύσης εμπράγματων μεταβιβάσεων ( π.χ αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά κ.λ.π.) Αυτά προβλέπει ο νόμος 4921/2022 του περασμένου Απριλίου, που στόχο έχει τη διευκόλυνση στην ταχύτητα των συναλλαγών. Και αυτά είχε τονίσει από την πλευρά του ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου, δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 17 Μαΐου, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος Διονύσου έπρεπε να είχε ανοίξει τον ειδικό αυτό λογαριασμό από τις 23 Απριλίου, όπως προέβλεπε ο νόμος, με στόχο και την εισροή εσόδων από μια σειρά πράξεων με μια πιο εύκολη πλέον διαδικασία.

Έκτοτε η παραπάνω υποχρέωση ερχόταν περιοδικά στην Οικονομική Επιτροπή, με το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη και τον εντεταλμένο για τα οικονομικά Γ. Τσουδερό να δηλώνουν εν αναμονή διευκρινιστικών εγκυκλίων και να επιμένουν πως τα παραπάνω δεν έχουν εφαρμοστεί σε κανένα Δήμο της χώρας, παρά τις προειδοποιήσεις του κ. Παπαϊωάννου.

Χρειάστηκε να φτάσει ο Ιούλιος για να ανακοινώσει ο Δήμος Διονύσου την εναρμόνισή του με το νόμο, εκδίδοντας σχετικές οδηγίες και τον ειδικό λογαριασμό:

Οδηγίες σχετικά με την υποβολή Δηλώσεων Οικοπέδων και κτισμάτων για την εκκαθάριση τυχόν οφειλών ΤΑΠ κατόπιν κατάθεσης εγγύησης 3 ‰ επί του τιμήματος της πώλησης ή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου 

Επισυνάπτονται:

1) Σχετικές Οδηγίες σχετικά με την υποβολή Δηλώσεων Οικοπέδων & Κτισμάτων για την εκκαθάριση τυχόν οφειλών ΤΑΠ κατόπιν κατάθεσης εγγύησης 3 ‰ επί του τιμήματος της πώλησης ή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

2) Στοιχεία του λογαριασμού του Δήμου Διονύσου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Στο καταθετήριο, θα πρέπει να αναγραφεί υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο του καταθέτη, το ΑΦΜ του και η ένδειξη: ΤΑΠ 3%ο

Σας επισημαίνουμε ακόμη τα εξής:

– Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) βαρύνει τον κατά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας ή νομής, τον επικαρπωτή ή νομέα.
– Οι νέοι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου, υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στον Δήμο την απόκτησή του εντός διμήνου, υποβάλλοντας αντίγραφο του συμβολαίου αγοράς, ή συμπληρώνοντας την αίτηση γνωστοποίησης νέων ιδιοκτητών.
– Σε περίπτωση μη υποβολής, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο.

Βέβαια εκκρεμεί η εναρμόνιση του Δήμου με τη δυνατότητα προ πάσης εκκαθαρίσεως να εκδίδει σχετική βεβαίωση ΤΑΠ με αναφορά και ταυτοποίηση τόσο των στοιχείων τού  προς μεταβίβαση ακινήτου, όσο και των στοιχείων του αιτούντος την έκδοση και δικαιούχου του σχετικού δικαιώματος, όπως ήδη έχει πράξει ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Ζωγράφου κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής του αιτήματος περί έκδοσης βεβαίωσης ΤΑΠ πρέπει να συμπεριληφθούν ευκρινώς οι παραπάνω οδηγίες, ώστε όποιος κάνει κάνει χρήση της να ενημερώνεται για τη διαδικασία απλοποίησης.