logo


Σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που έχει ήδη βγει στη δημόσια διαβούλευση θα μπορούσε να ενταχθεί η τροπολογία του Δήμου Διονύσου για το λατομικό νόμο, αναφορικά με την επέκταση της αρμοδιότητας του Περιφερειάρχη να κηρύσσει ανενεργές όχι μόνο όσες λατομικές ζώνες εξόρυξης αδρανών υλικών δεν λειτουργούν για πάνω από μια δεκαετία, αλλά κατ’ αναλογία και τις ζώνες εξόρυξης μαρμάρου. Η επέκταση αυτής της αρμοδιότητας, υπενθυμίζεται, σχετίζεται με την ανάσχεση της επιδιωκόμενης εγκατάστασης νέων λατομείων μαρμάρου στην Πεντέλη από την εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, λίγα μόλις μέτρα από τον οικιστικό ιστό του Δήμου Διονύσου.

Την πρόταση να συμπεριληφθεί στη διαβούλευση του νομοσχεδίου και η παραπάνω τροπολογία υπέβαλε με ηλεκτρονικό μήνυμα προς τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής για τα λατομεία ο τοπογράφος μηχανικός Γ. Λαγκαδινός, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι μια ευκαιρία για το Δήμο, που δεν πρέπει να περάσει αναξιοποίητη. Εξάλλου το νομοσχέδιο, με τίτλο “Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας”, είναι απολύτως σχετικό με την υπόθεση που ταλαιπωρεί το Δήμο τον τελευταίο χρόνο. Πολύ περισσότερο που μιλάει, σε άρθρο του, για εξορυκτικές δραστηριότητες και μάλιστα σε Ζώνες Απόλυτης Προστασίας της φύσης. Η τροπολογία έχει ήδη συνταχθεί από τον ειδικό συνεργάτη Δημάρχου, δικηγόρο Ν. Παπαϊωάννου, ενώ εκκρεμεί η σύνταξη της αιτιολογικής έκθεσης που θα τη συνοδεύει. Η ολοκλήρωσή της θα γίνει, κατά τα φαινόμενα, από το συντονιστή της επιτροπής Αντιδήμαρχο Γ. Φωτάκη, μια που ο κ. Παπαϊωάννου, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, δεν συμμετέχει πλέον στη διαπαραταξιακή.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αυτή η διαπαραταξιακή επιτροπή έχει να συνεδριάσει από τα μέσα του περασμένου Μαΐου, όταν και μεταξύ άλλων είχε αποφασιστεί η δράση ενημέρωσης σε φορείς και συλλόγους, με τα γνωστά απογοητευτικά αποτελέσματα προσέλευσης.

Εν προκειμένω, η εξέλιξη με τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την προσεχή Τετάρτη 13 Ιουλίου, μπορεί πράγματι να αποτελέσει ευκαιρία για να καταγραφούν ακόμη μια φορά οι θέσεις και οι προτάσεις του Δήμου, εφόσον βέβαια η Δημοτική Αρχή προχωρήσει στην κατάθεση της τροπολογίας αλλά και στις απαιτούμενες επαφές με τους αρμόδιους φορείς, τονίζουν τα μέλη της διαπαραταξιακής. Διαφορετικά, θα έχει χαθεί ακόμη μια μάχη, παρόλο που το πιστόλι είναι πάνω στο τραπέζι, όπως είχε τονίσει πολύ παραστατικά ο κ. Φωτάκης κατά την ενημέρωση των φορέων της πόλης.