logo


Η σημαντική στιγμή στη χθεσινή, Τρίτη 5 Ιουλίου, και ματαιωμένη, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου δεν ήταν τα άδεια έδρανα των παρατάξεων της μειοψηφίας και κάποιων ανεξάρτητων, που με κοινή επιστολή είχαν προειδοποιήσει πως θα απέχουν. Δεν ήταν ούτε η παρουσία του τέως Αντιδημάρχου, ανεξάρτητου πλέον, Ν. Καρυστινού ο οποίος δεν είχε προσυπογράψει την επιστολή, διαφωνώντας και με την αποχή, ιδιαιτέρως για το θέμα του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών που “ως εργαλείο διοίκησης αλλά και πολιτικής” είναι αναγκαίο να αντιμετωπισθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση, αλλά και με την ανεπαρκή διαβούλευση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, όπως δήλωσε στην Οδό Διονύσου.

Δεν ήταν ούτε οι αιτιάσεις που εξακόντισε αυτή η Δημοτική Αρχή για ανεύθυνη αντιπολίτευση, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και για προσχηματικούς λόγους αποχής, σε βάρος της πόλης.

Η πιο σημαντική στιγμή ήταν η έκκληση των ίδιων των εργαζομένων προς τις παρατάξεις της μειοψηφίας, όπως εκφράσθηκε από τον Πρόεδρο του Σωματείου (σ.σ. του ΣΥΔΗΚΥ) Γ. Πάζιο και τη Γραμματέα Μ. Μπακαφούκα: “Περιμέναμε πώς και πώς σήμερα να ξεκινήσει η συζήτηση για τον ΟΕΥ, που είναι στάσιμος εδώ και μια δεκαετία. Παρακαλούμε τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων, και θα τους στείλουμε και σχετική επιστολή, να προσέλθουν για να κουβεντιάσουμε τον Οργανισμό, να ακουστούν οι όποιες ενστάσεις και οι προτάσεις και να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα που ταλαιπωρεί το Δήμο κι εμάς επί 10 χρόνια. Ο ΟΕΥ είναι ένα εργαλείο άκρως απαραίτητο για τη λειτουργία του Δήμου, αν θέλουμε να τον κάνουμε σύγχρονο και να προσελκύσουμε κι άλλους συναδέλφους”.

Οι εκπρόσωποι του ΣΗΔΥΚΥ φάνηκαν ιδιαιτέρως απογοητευμένοι από τη χθεσινή εξέλιξη, μια που το τελευταίο διάστημα μελέτησαν τον Οργανισμό από κοινού με τους συναδέλφους τους του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου- ΣΕΔΔ (σ.σ. στο Δήμο Διονύσου λειτουργούν, όπως είναι γνωστό, δυο Σωματεία εργαζόμενων, κάτι που ενδέχεται σύντομα να αλλάξει), κατέθεσαν προτάσεις και ενστάσεις, συνεργάστηκαν με το Γενικό Γραμματέα και τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, πολλές προτάσεις τους υιοθετήθηκαν και εντάχθηκαν στο σχέδιο του ΟΕΥ, το τελικό κείμενο του οποίου με δική τους παρέμβαση και πάλι δόθηκε σε όλους τους Διευθυντές και τους Προϊσταμένους, “γιατί αυτοί γνωρίζουν περισσότερο από κάθε άλλον πώς λειτουργεί σήμερα η υπηρεσία τους και ποιες αλλαγές κρίνουν σκόπιμες για να την ενισχύσουν”.

Εκτός, όμως, από τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών, στη χθεσινή ματαιωμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου θα συζητούνταν και η 2η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για το 2022, η οποία περιελάμβανε χρηματοδοτήσεις για έργα που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα, και – κυρίως- έκτακτες επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών και για δράσεις πυροπροστασίας. Η ματαίωση της συνεδρίασης σημαίνει πως θα υπάρξει καθυστέρηση στην εισροή τους, με αποτέλεσμα ο Δήμος, που τελεί ακόμη σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης, να είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα, δήλωνε φανερά προβληματισμένος ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης.

Όσο για τον Κανονισμό Κοιμητηρίων, που πηγαινοέρχεται στα συλλογικά όργανα του Δήμου επί μήνες, μόνο για έλλειψη διαβούλευσης δεν μπορούμε να μιλάμε, τόνιζε η Διοίκηση, με το Δήμαρχο να υπογραμμίζει την υποκρισία των παρατάξεων που στην κοινή επιστολή τους κόπτονται να μεταφερθεί στη θέση Μπισμπίρι, όπου ο Δήμος έχει αγοράσει ένα οικόπεδο, και ο χώρος ταφής της Άνοιξης, όταν οι ίδιες μπλόκαραν πριν από λίγο καιρό την επέκταση του χώρου με αγορά και δεύτερης έκτασης.

Σφοδρές ήταν, τέλος, οι αντιδράσεις και από άλλα στελέχη της Δημοτικής Αρχής για την αποχή των μειοψηφιών: Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Κρητικός μίλησε για αδιέξοδη άρνηση, που τελικά βλάπτει τους πολίτες, για έλλειψη σεβασμού και προς τους συναδέλφους τους αλλά και προς τους εργαζόμενους του Δήμου έκανε λόγο ο Μ. Γαρεφαλάκης, τυφλό αντιπολιτευτικό μένος και λυσσαλέα μάχη για να μην γίνει τίποτα στο Δήμο, καταλόγισε στις παρατάξεις ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, με το συνάδελφο του στο Χωροταξικό Σχεδιασμό Γ. Φωτάκη να μιλάει για εργαλειοποίηση των πάντων, τονίζοντας πως πλέον πλήττονται οι θεσμοί τόσο, που τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα.

Σημειώνεται εδώ πως μέσα στην ημέρα αναμένεται νέα πρόσκληση του Προέδρου προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύγκληση συνεδρίασης είτε έκτακτης, άρα άμεσα, με τα επείγοντα θέματα, όπως αυτά των επιχορηγήσεων, είτε τακτικής σε εύθετο χρόνο, και πάντως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.