logo


Έντεκα χρόνια εφαρμογής, αλλεπάλληλες προσπάθειες τροποποίησης είτε από Αντιδημάρχους είτε από Γενικούς Γραμματείς που δεν τελεσφόρησαν, σειρά δικαστικών αποφάσεων για εργαζομένους, συνεχής υποστελέχωση των Υπηρεσιών- και σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου στις 7 το βράδυ θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου το σχέδιο τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ) του Δήμου. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει 11 Διευθύνσεις, έναντι των 10 που υφίστανται σήμερα, 6 αυτοτελή τμήματα, υπαγόμενα απ’ ευθείας στο Δήμαρχο και άλλα 34, υπαγόμενα στις Διευθύνσεις, καθώς και Γραφεία, που στελεχώνονται με συνολικά 506 εργαζόμενους σε οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 150 είναι νέες, ενώ το κόστος για τη μισθοδοσία όλου του προσωπικού ανέρχεται στα 6,9 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Η πρώτη ανάγνωση δείχνει πως συγχωνεύονται οι οικονομικές, αλλά και οι Διευθύνσεις που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό, σε μία, ενώ δημιουργούνται και νέες, όπως η Διεύθυνση Τοπικών Αρμοδιοτήτων, η Διεύθυνση Καθημερινότητας, Έργων Αυτεπιστασίας και Πρασίνου, η Διεύθυνση Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.λπ., ενώ στα αυτοτελή τμήματα εντάσσονται για πρώτη φορά και αυτά της Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο υπάγονται 4 Γραφεία, αλλά και του Εσωτερικού Ελέγχου. Το σχέδιο έχει δοθεί για διαβούλευση στις παρατάξεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση ανταποκρίθηκε με παρατηρήσεις. Με την τροποποίηση του ΟΕΥ, επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της οργανωτικής δομής, η αποσαφήνιση και η εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων των οργανικών μονάδων, καθώς και η προσέλκυση εργατικού δυναμικού, που μέσω του ΟΕΥ θα βλέπει προοπτικές και δυνατότητες εξέλιξης.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για το οποίο- σημειωτέον- εκφράζονται αμφιβολίες αν τελικά πραγματοποιηθεί, μια που φήμες θέλουν τις παρατάξεις να μην προσέρχονται στη συνεδρίαση, περιλαμβάνονται:

*Η 2η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για το 2022, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα πριν από λίγη ώρα από την Οικονομική Επιτροπή (σ.σ. με την παρουσία μόνο μελών της Δημοτικής Αρχής, μια που απουσίαζαν και οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών). Η αναμόρφωση αυτή, υπενθυμίζεται, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να ενταχθούν στον Προϋπολογισμό έκτακτες επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις είτε για την εκτέλεση έργων είτε για δράσεις αντιμετώπισης καταστροφών και πυροπροστασίας.

*Η έγκριση της τροποποίησης του Κανονισμού λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων, που πέρασε ομόφωνα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τον περασμένο Απρίλιο μετά από πολλές συζητήσεις και στα Τοπικά Συμβούλια και στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και στο Δημοτικό Συμβούλιο και βέβαια στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου έγιναν τροποποιήσεις και προσθαφαιρέσεις. Σημειώνεται εδώ πως για την υπερψήφιση του θέματος, ως κανονιστικού χαρακτήρα, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, των 21 δημοτικών συμβούλων.

*Από την ίδια Επιτροπή έρχεται και το συναφές θέμα της μεταφοράς του Κοιμητηρίου του Αγ. Στεφάνου στη θέση Μπισμπίρι, εκεί που ο Δήμος Διονύσου έχει ήδη αγοράσει έκταση 6 στρεμμάτων, τη μια από τις τρεις που από τη δεκαετία του ’90 είχε απαλλοτριώσει ο προκαλλικρατικός Δήμος Αγ. Στεφάνου για την ίδρυση νέου Κοιμητηρίου, μια που το Νεκροταφείο της περιοχής από τότε κιόλας έβαινε γοργά προς κορεσμό. Με πρόσφατη απόφασή του το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου επαναφέρει την ανάγκη να μεταφερθεί το Κοιμητήριο στο Μπισμπίρι, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και της καθαριότητας, αλλά και με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή και έρχεται σήμερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

*Τελευταίο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη ο προγραμματισμός της συνεδρίασης στην οποία θα παρουσιασθούν τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής. Τα οποία κανονικά προβλέπεται να παρουσιάζονται κάθε χρόνο, γύρω στον Ιούνιο, και μάλιστα σε συνεδρίαση όπου ο καθένας, πολίτης, φορέας κ.λπ. μπορεί να λάβει το λόγο. Αυτό δεν συνέβη ούτε το 2020 ούτε το 2021, οι παρατάξεις το επεσήμαιναν συνεχώς, έτσι σήμερα το εν λόγω θέμα αναμένεται να δημιουργήσει τριβές και αντιπαραθέσεις.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΘΕΜΑ 1ο: Σχέδιο τροποποίησης ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Δήμου Διονύσου (αποφ.1/2022)».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΘΕΜΑ 2ο: Υποβολή τριμηνιαίας έκθεσης εκτέλεσης του προϋπολογισμού Εσόδων – Δαπανών έτους 2021 για το Δ’ τρίμηνο.

ΘΕΜΑ 3ο: Υποβολή τριμηνιαίας έκθεσης εκτέλεσης του προϋπολογισμού Εσόδων – Δαπανών έτους 2022 για το Α’ τρίμηνο.

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση της υπ’ αριθ.332/2022 ΑΟΕ περί “Τροποποίησης τιμολογιακής πολιτικής της Μουσικής Σχολής”.

ΘΕΜΑ 5ο: 2η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Δήμου Ο.Ε. 2022.

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση της υπ’ αριθ. 83/2022 ΑΟΕ ως προς τον καθορισμό της δικηγορικής αμοιβής.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση της υπ’ αριθ. 22/2022 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής περί «ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΠΙΣΜΠΙΡΙ».

ΘΕΜΑ 8: Έγκριση της υπ’ αριθ. 26/2022 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής περί «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ».

ΘΕΜΑ 9: Έγκριση απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής περί «ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΔΟΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ».

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση πρακτικού επιτροπής καταστροφής αντικειμένων χωρίς αξία.

ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑ 11ο: Χορήγηση δικαιώματος αγοράς διπλού οικογενειακού τάφου στην κα Δ. Φ. στο Δημοτικό Κοιμητήριο Κρυονερίου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 12ο: Καθορισμός χώρου και ημερομηνίας για τη διεξαγωγή συνεδρίασης για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.