logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διατήρηση έννομου συμφέροντος!!!

Με αφορμή το άρθρο «Απερρίφθη η αίτηση αναστολής για τα LED – Κανονικά συνεχίζεται ο διαγωνισμός» της ηλεκτρονικής τοπικής εφημερίδας «Οδός Διονύσου», θα θέλαμε για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών να παραθέσουμε τη νομολογία του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία διατηρείται το έννομο συμφέρον ακύρωσης των πράξεων του Δήμου, ανεξάρτητα από την απόρριψη της αίτησης αναστολής.

Οι συνέπειες, δε, μελλοντικής ακύρωσης – αν το έργο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται – συνδέονται με το στάδιο εκτέλεσης της σύμβασης.

 Πιο συγκεκριμένα στη σχετική νομολογία αναφέρεται:

«Όταν με την αίτηση ακύρωσης αμφισβητείται παραδεκτώς η νομιμότητα πράξεων που προηγήθηκαν της διοικητικής σύμβασης, η δίκη δεν στερείται του αντικειμένου της ως εκ του ότι η σύμβαση έχει ήδη καταρτισθεί (ΣτΕ 3317/91, 1926/1989, 1748/1988, 4282/09). Και τούτο διότι οι έννομες συνέπειες που αναπτύσσει η απόφαση περί κατακυρώσεως των αποτελεσμάτων διαγωνισμού, όπως και η διακήρυξη και οι εν γένει πράξεις της διαδικασίας που προηγείται της συνάψεως της σχετικής συμβάσεως, εξαντλούνται, κατ’ αρχήν, με την ολοκλήρωση της εκτελέσεως του αντικειμένου της συμβάσεως, της οποίας απετέλεσαν το έρεισμα (ΣτΕ 7μ. 3818/2014).  Συνεπώς, δεν συντρέχει περίπτωση κατάργησης της δίκης, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 του π.δ. 18/89, λόγω λήξεως της ισχύος των προσβαλλομένων πράξεων, εκ του ότι υπεγράφη, η σύμβαση αναθέσεως της εκτέλεσης του έργου για το οποίο διενεργήθηκε ο διαγωνισμός (ΣτΕ 489/11)».

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, ο Δήμαρχος και τα εξαπτέρυγά του:

  • αφενός να βιάζονται και πάλι τόσο πολύ, όταν ήδη έχουν περάσει 2,5 χρόνια από τότε που ανέλαβαν, κι ας περιμένουν την τελική κρίση του ΣτΕ μετά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης στις 06-12-2022 προκειμένου να υλοποιήσουν τα «σκούρα» σχέδιά τους, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα ευτελίζοντας ακόμα περισσότερο κι από τον νόμο «Θεοδωρικάκου» το Δημοτικό Συμβούλιο και
  • αφετέρου να διαφεύγει της προσοχής τους ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά που μπορεί να απορριφθεί μεν η αίτηση αναστολής αλλά όχι και η αίτηση ακύρωσης, όταν το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ θα συνεδριάσει και θα εξετάσει σε βάθος την υπόθεση με επταμελή σύνθεση λόγω σπουδαιότητας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από την Πρόεδρό του στο σχετικό δικόγραφο.     

Όταν μάλιστα ένα έργο 3.000.000 ευρώ σύμφωνα με την δημοτική αρχή θα πληρωθεί συνολικά 7.500.000 ευρώ χωρίς βεβαίως να γνωρίζουν και οι ίδιοι το επιπλέον κόστος που θα προκύψει από τα αποτελέσματα των φωτοτεχνικών μελετών, που εκ των υστέρων θα κάνει ο ανάδοχος του έργου και όχι ο Δήμος, όπως θα έπρεπε εξ αρχής και τουλάχιστον πριν την κατάρτιση των όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού.

Επίσης η εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών και της συντήρησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στον ιδιώτη επενδυτή για 12 χρόνια είναι μια εξόφθαλμη και βίαιη ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, η οποία δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον καθώς, όπως προκύπτει από την διακήρυξη, ο Δήμος δεν πρόκειται να γίνει κάτοχος της σχετικής τεχνογνωσίας αφού δεν συμμετέχει σε καμιά φάση στην υλοποίηση του έργου.

Τέλος με την 28/2022 απόφαση που έλαβε νομίμως στις 08-04-2022 το ΔΣ και έσπευσε να την καταστήσει μη εκτελεστή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ύστερα από σχετική προσφυγή της Δημοτικής Αρχής,  γίνεται απολύτως σαφές, πως όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι αναγνώρισαν τόσο την σκοπιμότητα του έργου όσο και την ανάγκη διασφάλισης της βέλτιστης λύσης και οφέλους για τους δημότες από το πρώτο χρόνο. 

Για τις Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης &

Τους Ανεξάρτητους Δημοτικούς Σύμβουλους

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΖΑΜΑΝΗΣ/ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ/ΕΥΠΟΛΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ/ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΛΗΜΗΣ/ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΩΤΟΣ/ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ