logo


21. Ολογράφως εικοσιένας. Τόσοι προσήλθαν στη χθεσινή (21/6) διαβούλευση, που η Δημοτική Αρχή οργάνωσε στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου ώστε να υπάρξει ευρεία ενημέρωση για τα λατομεία, που η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επιδιώκει να εγκαταστήσει στο Πεντελικό, λίγες μόνο εκατοντάδες μέτρα από τον αστικό ιστό του Δήμου.

Και αν από τους 21 αυτούς αφαιρέσουμε τους 12 αιρετούς- δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους- που παρευρέθηκαν, και που γνώριζαν το θέμα, ο τελικός απολογισμός είναι περίπου τραγικός: Εννέα μόλις πολίτες ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι θα συμβεί αν ξεκινήσουν και πάλι λατομικές δραστηριότητες στην αυλή των σπιτιών τους. Την τιμή των όπλων έσωσαν: ο Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος και η Ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου Ν. Πίλτσης, Ε. Γαλαίου και Ν. Φραγκουλάκη, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου των Αγ. Αγγέλων Ν. Χατζηχρηστίδης, ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Τ. Καρασαρλής, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Σπ. Σπηλιώτης, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Συν Ένα Βήμα μπροστά” Δ. Ζαφειρόπουλος, ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου Ν. Παπαϊωάννου και ο Β. Στεφανάκης, ενεργός πολίτης από τη Ροδόπολη.

Απόντες όλοι οι υπόλοιποι μαζικοί φορείς της πόλης, Εξωραϊστικοί, Πολιτιστικοί, Αθλητικοί, γύρω στους 40 συνολικά με εκατοντάδες μέλη στους κόλπους τους, επιχορηγούμενοι κατ’ έτος από το Δήμο, οι οποίοι είχαν ειδικά προσκληθεί με τους εκπροσώπους τους ώστε η ενημέρωση να διαχυθεί σε όλους τους δημότες και κατοίκους. Απόντες και οι εκπρόσωποι των περισσότερων Τοπικών Συμβουλίων- μόνο η Κοινότητα Διονύσου έκανε αισθητή την παρουσία της με την Δ. ΙατρούΠ. Οικονομάκου, τον Θ. Κατσανεβάκη και τον Λ. Γεωργοκίτσο, ενώ από τη Σταμάτα είχε έρθει ο Πρόεδρος Γ. Κόκκαλης. Απούσες και οι τρεις από τις 6 παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου- Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύπολις και “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”- με παρόντες μόνο τον Π. Πανάγο από τη Λαϊκή Συσπείρωση και τους Ν. Κλήμη και Λ. Φέρμελη από τους «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο».

Φυσικό αποτέλεσμα ήταν η επισήμανση από όλους ότι το έλλειμμα ενημέρωσης είναι τεράστιο και πρέπει με συγκεκριμένους τρόπους να καλυφθεί. Τους τρόπους αυτούς προέβλεπαν εξάλλου οι σχετικές αποφάσεις της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των Λατομείων, όπως υπενθύμισε ο κ. Πανάγος, αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί: Ενημερωτικά φυλλάδια έχουν εκδοθεί από πέρυσι, αλλά η διανομή τους ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, συνεπώς πρέπει και τα φυλλάδια να επικαιροποιηθούν και η διανομή να ξαναρχίσει. Στα φυλλάδια να προστεθούν και ενημερωτικά έντυπα που θα συνοδεύουν τους επόμενους λογαριασμούς νερού. Παράλληλα, να υπάρχει μόνιμη ανάρτηση (banner) στην ιστοσελίδα του Δήμου, που να ενημερώνει και για το πρόβλημα αλλά και για τις όποιες εξελίξεις, ενώ προκρίθηκε και η επανενεργοποίηση της συλλογής υπογραφών είτε ηλεκτρονικά είτε με εναλλακτικές εφαρμογές, μετά από πρόταση του Αντιδημάρχου Παιδείας Σπ. Αρνή. Ο ίδιος εξάλλου πρότεινε και τη σύμπραξη της δημοτικής συγκοινωνίας και του Δήμου Διονύσου και όμορων και πληττόμενων ΟΤΑ με  αφίσα ενημερωτική στα λεωφορεία. Η πρόταση του κ. Κατσανεβάκη να ανατεθούν σε διαφημιστική εταιρεία τα παραπάνω, ώστε να έχουν επαγγελματική προσέγγιση και να είναι ελκυστικά στους πολίτες, καταγράφηκε μεν, αλλά μένει να δούμε αν υιοθετηθεί. Στον τομέα της ενημέρωσης, τέλος, σημαντικότατη κρίνεται η ενεργοποίηση του Εμπορικού Συλλόγου, που κατέθεσε σειρά προτάσεων αναλαμβάνοντας να κινητοποιήσει τα μέλη του, με την ανάρτηση αφίσας στα καταστήματα της πόλης, αλλά και η πρόταση της διαπαραταξιακής, που φαίνεται πλέον να υιοθετείται: Καμιά εκδήλωση, από τις πάμπολλες που οργανώνονται από το Δήμο και φορείς αυτό το διάστημα, χωρίς αναφορά στους κινδύνους από ενδεχόμενη λειτουργία νέων Λατομείων στην Πεντέλη.

Υπενθυμίζεται εδώ σύντομα το ιστορικό της υπόθεσης: 4+1 Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για έρευνες με στόχο τη διαπίστωση μαρμαροφόρου κοιτάσματος έχει υποβάλει η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ. Οι έρευνες αφορούν σε έκταση άνω των 900 στρεμμάτων, που βρίσκεται δίπλα στον αστικό ιστό της πόλης, σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Ραπεντώσας, μέσα στα όρια του καταφύγιου άγριας ζωής, στη θέση παλιών και ανενεργών εδώ και 16 τουλάχιστον χρόνια λατομείων, όπου η εταιρεία προτίθεται να αναπτύξει δραστηριότητα εξόρυξης μαρμάρου για 44 τουλάχιστον χρόνια. Η πρώτη ΜΠΕ συνάντησε τη σθεναρή άρνηση όλων των συλλογικών οργάνων, όπου συζητήθηκε, και τελικά απορρίφθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Οι επόμενες τρεις ΜΠΕ μπήκαν στο αρχείο από την ίδια την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επειδή και οι 4 μαζί συνιστούσαν κατάτμηση μιας ενιαίας έκτασης, ενώ ξαφνικά προέκυψε και μια πέμπτη, που αφορά στο χώρο του παλιού Λατομείου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Αυτή η τελευταία εγείρει και τη μεγαλύτερη ανησυχία, μια που είναι έτοιμη ουσιαστικά να λειτουργήσει, ενώ δεν έχει καθόλου απομακρυνθεί ο κίνδυνος να επανέλθει η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ με νέα Μελέτη για όλη πια την έκταση ενδιαφέροντος. Στην πορεία της υπόθεσης μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί 10 ένδικα μέσα, από την πλευρά του Δήμου, του Εξωραϊστικού Συλλόγου Διονύσου και πολιτών, και έχουν όλα απορριφθεί. Οι ισχυρότεροι σύμμαχοι της πόλης έχουν αποδειχθεί οι αρμόδιες για την περιοχή αρχαιολογικές υπηρεσίες του κράτους, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής και Εφορεία Παλαιοντολογίας και Σπηλαιολογίας, μαζί με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που έχουν έμπρακτα αποτελέσει το ανάχωμα στην επιδιωκόμενη καταστροφή της Πεντέλης. Από κοντά και η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, η μοναδική κυβερνητική εκπρόσωπος που έχει πάρει σαφή δημόσια θέση κατά της εγκατάστασης νέων Λατομείων στο βουνό.

Φεύγοντας από το κομμάτι της ενημέρωσης και της ενεργοποίησης του κοινωνικού παράγοντα, ο εισηγητής στη χθεσινή διαβούλευση Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση των πολιτικών δυνάμεων: Όπως είναι γνωστό, για το θέμα της σχεδιαζόμενης λειτουργίας νέων Λατομείων, έχουν αντιδράσει – με ερωτήσεις τους στη Βουλή- όλα τα πολιτικά κόμματα. Η μόνη επίσημη δημόσια δήλωση από πλευράς κυβέρνησης, που να αρνείται την εγκατάσταση λατομικής δραστηριότητας στο βουνό, έχει έρθει μέχρι στιγμής- ένα χρόνο αφού το θέμα ξεκίνησε να απασχολεί το Δήμο Διονύσου-  μόνο από την Υπουργό Πολιτισμού. Έτσι, την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται συναντήσεις με τις τοπικές κομματικές οργανώσεις, αλλά και με βουλευτές της περιοχής, ώστε να δηλώσουν- τώρα, που ξεκινάει η προεκλογική περίοδος- ξεκάθαρα τη θέση τους και να δεσμευτούν έναντι της πόλης- χωριστά κάθε οργάνωση, θέλει η Δημοτική Αρχή, όλους μαζί, για να πάρουν θέση ενώπιος ενωπίω, πρότειναν χθες οι παρευρισκόμενοι στη διαβούλευση. Πάντως, μέχρι χθες δεν είχε σταλεί καμιά πρόσκληση σε κανένα κομματικό φορέα, παραδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος σε σχετική ερώτηση της κ. Φέρμελη.

 Οι αντιδράσεις του Δήμου στις επιδιώξεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ κινούνται, επιπλέον, και σε δικαστικό επίπεδο. Ήδη ο κ. Παπαϊωάννου έχει επιμεληθεί το εξώδικο κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κοινοποιούμενο σε μια σειρά φορέων, που ετοίμασε κατ’ αρχάς ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου, με το οποίο την εγκαλεί για μια σειρά παραβιάσεων και παρατυπιών, και το οποίο αναμένεται να σταλεί εντός των ημερών. Όχι μόνο στην Αποκεντρωμένη, ζήτησαν χθες οι παριστάμενοι, αλλά και προς όσους με πράξεις ή παραλείψεις τους συνέβαλαν στις απειλητικές για την πόλη εξελίξεις. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η διοικητική προσφυγή που άσκησε ο Δήμος κατά της 5ης άδειας για έρευνες στην εταιρεία, που εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και με το αιτιολογικό πως οι εν λόγω έρευνες δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον επειδή γίνονται με οπτικά μέσα.

Τέλος, είναι έτοιμη και η τροπολογία στον λατομικό νόμο, σε σχέση με την αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη να κηρύσσει ανενεργές τις λατομικές ζώνες που έχουν παύσει να λειτουργούν πάνω από 10 χρόνια. Η αρμοδιότητα αυτή, που αφορά στις ζώνες αδρανών υλικών, με την τροπολογία που έχει ετοιμάσει και πάλι ο κ. Παπαϊωάννου, επεκτείνεται κατ’ αναλογία και στις ζώνες εξόρυξης μαρμάρου. Τελικός στόχος: Η νομοθετική ρύθμιση με αναμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης και κατάργηση δια παντός των ανενεργών Λατομικών Ζωνών.

Η ανάπτυξη και η αξιοποίηση του βουνού δεν περνάει μέσα από καταστροφικές δραστηριότητες, που υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης και της Αττικής. Η Πεντέλη είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου, μετά και την πυρκαγιά που πέρυσι αφάνισε τη μισή Πάρνηθα. Ο μόνος δρόμος αξιοποίησης και ανάπτυξης είναι αυτός των ήπιων παρεμβάσεων, ώστε το βουνό να γίνει σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ιστορία, έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει όσοι εδώ και ένα χρόνο παλεύουν να στήσουν αναχώματα για την προστασία του. Στην κατεύθυνση αυτή, και με την πεποίθηση πως μόνο έτσι η Πεντέλη μπορεί να αναδειχθεί σε πλουτοπαραγωγικό πόρο, υπογράμμισε χθες ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, εκπονείται το δίκτυο περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών του Δήμου, το οποίο περιλαμβάνει και τη βόρεια πλευρά της Πεντέλης. Επιπλέον, και μετά από συζήτηση με το Γενικό Γραμματέα στο ΥΠΕΝ Μ. Γραφάκο η ίδια πλευρά αναμένεται να ενταχθεί προς ανάπλαση στο master plan που εκπονείται για την πλευρά προς την Αθήνα. Παράλληλα προγραμματική σύμβαση ετοιμάζεται ανάμεσα στο Δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάπλαση του Ικάριου, αλλά και ανάμεσα στο Υπουργείο και τον Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), για την ανακατασκευή 4 εκκλησιών στο βουνό.

Έτσι, η μέχρι σήμερα πορεία για το θέμα χαρακτηρίζεται από νίκη στα σημεία,, αλλά μένει να κερδίσουμε τον πόλεμο, όπως είπε ο κ. Καλαφατέλης. Σ’ αυτόν τον πόλεμο, συμπλήρωσε ο κ. Φωτάκης, που θα δοθεί μέχρι τέλους, το πιστόλι μας είναι πάνω στο τραπέζι.

Συμπερασματικά:

Χθες βράδυ στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου επιβεβαιώθηκε η απροθυμία, στα όρια της αδιαφορίας, της τοπικής κοινωνίας να ενημερωθεί κατ’αρχάς, και εν συνεχεία να συσπειρωθεί απέναντι σε έναν κίνδυνο που απειλεί την πόλη απ’ άκρου σ’ άκρο αλλά και ολόκληρο το Λεκανοπέδιο- το περιβάλλον, την υγεία, την περιουσία, τη ζωή μερικών εκατομμυρίων κατοίκων. Γι’ αυτό το τραγικό έλλειμμα ενημέρωσης, ένα χρόνο αφού έγιναν γνωστές οι προθέσεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, η Δημοτική Αρχή φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης: Ένας από τους νευραλγικούς συνομιλητές της για τα τοπικά προβλήματα, ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου, το δήλωσε χθες ξεκάθαρα: “Δεν ξέραμε τίποτα, δεν είχαμε γνώση, δεν είχαμε ενημερωθεί”. Η χθεσινή διαβούλευση, όπως εξελίχθηκε, παρόλη τη μηδαμινή συμμετοχή, έφερε στο προσκήνιο ιδέες και προτάσεις για την ευρύτερη ενημέρωση, πολλές από αυτές να ακούγονται για πρώτη φορά. Σκέφτηκε κανείς τι θα μπορούσε να έχει γίνει 12 μήνες τώρα, αν είχαν εξαρχής ακουστεί, υιοθετηθεί και εφαρμοστεί;