logo


Μαθήτρια του Δημήτρη Ροντήρη, με συμμετοχή παλαιότερα σε παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας, η Έλντα Φλέγκα αναβίωσε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή σκηνοθετώντας ερασιτέχνες ηθοποιούς από θεατρικά σχήματα του Δήμου Διονύσου, με σεβασμό στη μουσικότητα, στη σωστή εκφορά του λόγου και στην εποχή της τραγωδίας.

Επί ένα και πλέον χρόνο οι 14 ηθοποιοί, που επελέγησαν για να αναβιώσουν την τραγωδία του Σοφοκλή, ετοίμαζαν την παράσταση που ανεβαίνει για 4 παραστάσεις στον παλιό Σταθμό του τρένου, στο Διόνυσο, στο πλαίσιο των ΜΙΚΡΩΝ ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ- σήμερα Κυριακή 19 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, είναι η τελευταία.

Το εγχείρημα- αρχαία τραγωδία με κλασικές προδιαγραφές σε ανοιχτό χώρο στο Δήμο Διονύσου- βασίστηκε, όπως διαβάζουμε στο πρόγραμμα της παράστασης, στην επιθυμία του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη να επιστρέψει η αρχαία τραγωδία στον τόπο όπου γεννήθηκε. Ας μην ξεχνάμε πως ο Δήμος Διονύσου, ο αρχαίος Δήμος Ικαρίας, αποτέλεσε τον τόπο γέννησης του θεάτρου και του δράματος και στη συνέχεια της τραγωδίας, με πρωτεργάτη τον Θέσπι (σ.σ. εξού και η ονομασία του έτερου Νομικού Προσώπου, με αρμοδιότητα την παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, που λειτουργούσε στον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου μέχρι το 2015). Στην αρχή μάλιστα  η σκέψη ήταν να ανέβει η παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο της Ραπεντώσας, εκεί που γεννήθηκε το θέατρο. Όμως μετά από επαφή με την Αρχαιολογία, η σκέψη αυτή εγκαταλείφθηκε μια που το έδαφος κρίθηκε σαθρό για να στηθούν τα σκηνικά και τελικά επελέγη ο χώρος όπου πραγματοποιούνται παραδοσιακά τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ, ο οποίος μάλιστα διαμορφώθηκε έτσι ώστε να θυμίζει αρχαίο θέατρο με ημικύκλια ορχήστρα- σκηνή.

Η επιθυμία αυτή του Δημάρχου συνάντησε το όνειρο της κ.  Φλέγκα να σκηνοθετήσει τραγωδία σύμφωνα με τα κλασικά πρότυπα, ενώ την αγκάλιασε και ο Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Δροσιάς. Εξάλλου ο Σύλλογος και η σκηνοθέτις είναι γνωστοί από παλιά: Ο Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός της Δροσιάς έχει συγκροτήσει εδώ και 10 χρόνια θεατρική ομάδα, με την οποία συνεργάζεται αφιλοκερδώς και προσφέρει τις γνώσεις της η κ. Φλέγκα, όπως ακριβώς έπραξε και με την ΗΛΕΚΤΡΑ, λέει στην Οδό Διονύσου η Πρόεδρος Λ. Μήλα που συμμετέχει στην παράσταση με δυο ρόλους, αυτόν του μέλους του χορού αλλά και της υπεύθυνης παραγωγής.

Οι 14 ερασιτέχνες ηθοποιοί που συμμετείχαν στην παράσταση, προέρχονται από διάφορα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην πόλη και διδάσκονταν επί ένα και πλέον χρόνο υποκριτική από την κ. Φλέγκα, μουσική από την Έ. Αδειλίνη- Μπομπή και κινησιολογία χορού από τους Χ. Ελευθεριάδη και Μ. Ισαακίδη. Τα σκηνικά σχεδιάστηκαν για να θυμίζουν- και το κατάφεραν- μαρμάρινη είσοδο, από την Ν. Κοζακλή, ενώ τα ζωγράφισε η Α. Ρημική. Τέλος, την πρωτότυπη μουσική έγραψε η Δ. Καραμπεροπούλου, πρώην μέλος του γνωστού συγκροτήματος των Πυξ Λαξ. Όσο για τα κοστούμια, άλλα νοικιάστηκαν από το Βεστιάριο και άλλα φτιάχτηκαν από το Σύλλογο.

Το κόστος της παράστασης ανήλθε στις 10.000 ευρώ περίπου. Από αυτά τις 7.000 ευρώ κατέβαλε ο Δήμος για την αμοιβή της κατασκευής και του βαψίματος των σκηνικών, τη μουσική και την ηχογράφησή της από ορχήστρα σε στούντιο, καθώς και για την εξειδικευμένη ηχοφωτιστική κάλυψη, ενώ 2500 ευρώ κατέβαλε ο Σύλλογος για την ενοικίαση ή και το ράψιμο κοστουμιών, για τα προγράμματα, καθώς και για την αγορά υλικών, που πλαισιώνουν την παράσταση.

Αποκάλυψη της παράστασης αυτής η συγκλονιστική, καθηλωτική, Τζ. Σαμπανίκου στον κεντρικό ρόλο, ενσαρκώνει την Ηλέκτρα με απίστευτη δύναμη, πόνο και λυγμό, και δικαίως εισπράττει το ενθουσιώδες μπράβο του κοινού. Από κοντά η Κλυταιμνήστρα- Μ. Λήτου, ο παιδαγωγός- Δ. Βάτσος, ο Ορέστης- Αλ. Παντόπουλος, η Χρυσόθεμις- Ν. Τριαναταφύλλου, ο Αίγισθος- Δ. Τσιμπίδης και τα μέλη του χορού Κ. Μερόντη, Λ. Μήλα, Ι. Χατζή, Κ. Καλπογιάννη, Π. Νησιώτη και Ι. Λασκαράτου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως για όσους δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν σήμερα 19/6 την τελευταία παράσταση της ΗΛΕΚΤΡΑΣ στο Διόνυσο, η παράσταση ενδέχεται να συμμετάσχει στα ΜΕΝΑΝΔΡΕΙΑ του Δήμου Κηφισιάς στα τέλη του καλοκαιριού.