logo


Όταν υπάρχουν θέματα, που έρχονται από την Υπηρεσία, τότε συνεδριάζει και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΤΙΑΣ, είπε την περασμένη Τρίτη 14 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Τ. Καρασαρλής, στην- μόλις- τρίτη για το 2022 συνεδρίασή του. Και αμέσως μετά προχώρησε στην ενημέρωση του Σώματος για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στους τομείς αρμοδιότητας του Νομικού Προσώπου. Αυτές περιελάμβαναν αγορές συσκευών, επισκευές ταπήτων, δαπέδων κ.λπ., αντικαταστάσεις και συντηρήσεις υλικών, προγραμματισμός των μπάνιων  και των εκδρομών για τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου- συνολικά 8 εκ των υστέρων ανακοινώσεις, για εργασίες που έγιναν με ανάθεση κατόπιν προσφοράς δυο το πολύ ενδιαφερομένων, και χωρίς να έχει λάβει εντωμεταξύ καμιά γνώση το Διοικητικό Συμβούλιο.

Τα παραπάνω επεσήμανε σε ιδιαιτέρως έντονο ύφος η Ρ. Πανουργιά, εκπρόσωπος της παράταξης ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, που συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΤΙΑΣ τα τελευταία 8 χρόνια. Η ίδια υπενθύμισε πως όλο αυτό το διάστημα έχει υπερψηφίσει σχεδόν όλα τα θέματα- πλην της επιβολής των τροφείων- αλλά πλέον η λειτουργία της ΕΣΤΙΑΣ έχει καταστεί προβληματική, με αποφάσεις που λαμβάνονται εν αγνοία του Διοικητικού Συμβουλίου: “Δεν είστε μόνος σας, γι’ αυτό υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο, και δεν μπορείτε να μας αγνοείτε. Διαφορετικά ποιος είναι ο δικός μας ρόλος; Απλά διακοσμητικός;”, αναρωτήθηκε η κ. Πανουργιά. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ανακοίνωση του ΚΑΠΗ Διονύσου για την έναρξη των θαλάσσιων μπάνιων τον Ιούλιο, κάτι για το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο- εν αντιθέσει με ό, τι συνέβαινε στο παρελθόν- δεν είχε καμιά γνώση. Ειρήσθω εν παρόδω πως, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Καρασαρλή, το ποσόν που θα διατεθεί για τα πούλμαν ανέρχεται φέτος στις 33.000 ευρώ με ΦΠΑ. Η συμφωνία επιτεύχθηκε με διαπραγμάτευση, αλλά εκτός διαγωνισμού, που θα ήταν χρονοβόρος και υπήρχε κίνδυνος να χαθεί το καλοκαίρι, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.

Η συνέχεια της συζήτησης επεφύλασσε έκπληξη για τους συμμετέχοντες, μια που απ’ όσα ελέχθησαν, προέκυψε πως τις προηγούμενες ημέρες η κ. Πανουργιά, στο πλαίσιο της υποχρέωσής της να ενημερωθεί για τα θέματα της συνεδρίασης, απηύθυνε- όπως έχει το δικαίωμα- σειρά ερωτημάτων στο προσωπικό της ΕΣΤΙΑΣ. Όπως η ίδια κατήγγειλε, ο Πρόεδρος τη χαρακτήρισε “εγκάθετη”, “ανακρίτρια με εισαγγελικό ύφος”, αλλά και “προσβλητική προς το προσωπικό”, χαρακτηρισμοί που εν πολλοίς επαναλήφθηκαν και στη διάρκεια της συνεδρίασης. Προκάλεσαν μάλιστα την παρέμβαση  της Διευθύντρια της ΕΣΤΙΑΣ Στ. Καμακάρη, η οποία διαβεβαίωσε το Σώμα πως η κ. Πανουργιά ενεργούσε μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων και δικαιωμάτων της.

Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν όταν ήρθε η ώρα να συζητηθεί το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη που αφορούσε την- καθυστερημένη- εναρμόνιση της ΕΣΤΙΑΣ με τον κανονισμό GDPR για τα προσωπικά δεδομένα. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί αγκάθι για την ΕΣΤΙΑ εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια- την τελευταία φορά που συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο, το Δεκέμβριο του 2020, προκάλεσε ιδιαίτερες οξύνσεις και εντάσεις, και μάλιστα ανάμεσα σε μέλη της πλειοψηφίας- με αποτέλεσμα το Νομικό Πρόσωπο να μην έχει ακόμη εναρμονισθεί με τη σχετική οδηγία. Την αναγκαιότητα για την εναρμόνιση αυτή κάλεσε ο Πρόεδρος το Σώμα να ψηφίσει- κατ’ αρχάς, γιατί αφού έγινε η ψηφοφορία και η αναγκαιότητα υπερψηφίσθηκε ομόφωνα, εν συνεχεία υπηρεσιακοί παράγοντες διευκρίνισαν πως η ψηφοφορία αφορούσε, όχι μόνο στην αναγκαιότητα, αλλά και στην απ΄ευυθείας ανάθεση της υπηρεσίας έναντι 10.500 ευρώ για δυο χρόνια. Έτσι η προηγούμενη ψηφοφορία ακυρώθηκε, και επαναλήφθηκε με τα νέα δεδομένα, και- τη φορά αυτή- με αρνητική ψήφο από τις εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης και των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, Λ. Μαγκλάρα και Ρ. Πανουργιά αντιστοίχως.

Από την παραπάνω συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στα τροφεία: Υπενθυμίζεται πως με απόφασή της η ΕΣΤΙΑ, τον περασμένο Απρίλιο, είχε αναπροσαρμόσει τις κλίμακες και είχε επιβάλει συνδρομή 100 ευρώ στους γονείς που αν και δικαιούνται, δεν επιδιώκουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ. Σημειώνεται πως το εν λόγω πρόγραμμα επιδοτεί το κάθε εντασσόμενο παιδί με 2500 ευρώ ετησίως. Όσο λιγότερα παιδιά εντάσσονται, παρόλο που το δικαιούνται, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται η ΕΣΤΙΑ, αλλά και ο Δήμος που την επιχορηγεί. Την απόφαση αυτή, όπως είναι γνωστό, καταψήφισε τον περασμένο μήνα το Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώντας την τιμωρητική, κι έτσι τα τροφεία παραμένουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Την αρχική όμως απόφαση, για την αναπροσαρμογή των τροφείων, η ΕΣΤΙΑ δεν την έχει ανακαλέσει, γεγονός που προκάλεσε σύγχυση στα μέλη: Έκτακτη συνεδρίαση έπρεπε να κάνουμε για την ανακαλέσουμε, εμείς, ως αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο, άρα είμαστε στον αέρα, υποστήριζε η κ. Πανουργιά. Όχι, αν δεν επανέλθει το θέμα, ισχύουν τα περυσινά τροφεία, αντέτεινε από την πλευρά του ο Μ. Γαρεφαλάκης, δημοτικός σύμβουλος εκ μέρους της πλειοψηφίας. Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα είπε ο Πρόεδρος, σχετική συνεδρίαση θα γίνει το προσεχές διάστημα και θα συνδυαστεί με την ανακοίνωση του Υπουργείου για την αύξηση του ποσού που θα δίδεται στους Παιδικούς Σταθμούς από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ. Αξίζει να σημειωθεί εδώ το νέο στοιχείο που ακούστηκε από τον κ. Καρασαρλή: 60 παιδιά που αν και δικαιούνται δεν κάνουν χρήση του προγράμματος (“αυτό συνιστά περιφρόνηση προς το Δήμο, προς την ΕΣΤΙΑ, και προς το εισόδημα των υπολοίπων συμπολιτών”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά) φοιτούν στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, με αποτέλεσμα την απώλεια 150.000 ευρώ, όση θα ήταν και η σχετική επιδότηση από την ΕΕΤΑΑ. Το ποσόν αυτό, τόνισε ο Πρόεδρος, θα ήταν αρκετό ώστε να καταργηθούν τελείως τα τροφεία.