logo


Με θέμα που έρχεται από τη δεκαετία του… ’50 θα συνεδριάσει δια ζώσης την Τρίτη 14 Ιουνίου το πρωί στις 11, στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Διονύσου. Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για χρόνιο αίτημα συμπολίτη, που ζητεί την κατά παρέκκλιση δόμηση σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από την κεραία ραδιοφώνου μεσαίων κυμάτων της ΕΡΤ, που βρίσκεται στην οδό Αυξεντίου στον Άγ. Στέφανο. Η πληθώρα συνημμένων αποτελεί ουσιαστικά ανασκόπηση όλων των ενεργειών τόσο του συμπολίτη, που ζητεί την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία να επιτρέπει την κατά παρέκκλιση δόμηση στην περιοχή, όσο και του προκαλλικρατικού Δήμου Αγ. Στεφάνου, και ειδικά του πρώην Δημάρχου Δ. Σακελλαρίου. Η ιστορία ξεκινά από το 1955 όταν νόμος όριζε πως “απαγορεύεται πάσα ανοικοδόμησις εις τρίτους εις ακτίνα 300 μ. από της βάσεως των Ραδιοφωνικών ιστών του ΕΙΡ, ελαχίστου ύψους 70 μ.”. Ο νόμος αυτός σκοπό είχε την ανεμπόδιστη μετάδοση του ραδιοφωνικού σήματος που απαιτούσε ελεύθερο χώρο γύρω από την κεραία, αλλά και την προστασία από τη ραδιομαγνητική ακτινοβολία. Καθήλωνε όμως τις πέριξ ιδιοκτησίες, συνολικής έκτασης 140 στρεμμάτων, μια εκ των οποίων ανήκει στον αιτούντα την κατά παρέκκλιση δόμηση. Νεότερος νόμος, του 2003, επέτρεψε αυτή τη δόμηση γύρω από κεραίες της ΕΡΤ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Κέρκυρα και τη Ρόδο. Κρίσιμο μέγεθος σ’ αυτές τις περιπτώσεις ήταν η κατόπιν μετρήσεων διαπίστωση και επιβεβαίωση πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Τέτοιες μετρήσεις έγιναν το 2005 και στην περίπτωση της κεραίας στον Άγ. Στέφανο, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, είναι η ψηλότερη στην Ελλάδα- 230 μέτρα! Τα αποτελέσματά τους το 2005 έδειξαν πως όντως δεν προκαλείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, μια που βρίσκεται κάτω από τα όρια ασφαλούς έκθεσης για το γενικό πληθυσμό, όπως αυτά ορίζονται από τη νομοθεσία. Η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΝ ζήτησε τον περασμένο Νοέμβριο την επικαιροποίησή τους από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που τα επιβεβαίωσε, ώστε το αίτημα για την κατά παρέκκλιση δόμηση να προωθηθεί για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, και καλεί το Δήμο Διονύσου, την ΕΡΤ και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να εκφράσουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω, όπως τα αλίευσε η Οδός Διονύσου από το διαδίκτυο και το blog “ΠΛΑΝΟΒΙΟΣ”:

Η συγκεκριμένη κεραία είναι η υψηλότερη που διαθέτει η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (270 μέτρα-σ.σ. η οποία αντικαταστάθηκε προ καιρού με άλλη ύψους 230 μέτρων) και αποτελεί τον κεντρικό και μεγαλύτερο πομπό μεσαίων (ΜW) της Ελλάδας. Η κεραία βρίσκεται σ’ ένα οικόπεδο 131,746 τ.μ, όπου υπάρχουν επίσης και κάποιας μικρής έκτασης κτίρια τα οποία είχαν σχεδιαστεί μεταπολεμικά από Ιταλούς αρχιτέκτονες στο πλαίσιο των πολεμικών επανορθώσεων.  Το κεντρικό κτίριο θεωρείται ένα από τα δυο πιο ιστορικά κέντρα εκπομπών της Ε.Ρ.Τ.

Πέραν του παραπάνω θέματος, στην Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνεται ακόμη το κλάδεμα και η κοπή δέντρων λόγω έκτακτων συνθηκών, ενώ ενημέρωση για την -αιφνίδια- απόφαση του ΥΠΕΝ περί μεταφοράς συντελεστή δόμησης στο Δήμο Διονύσου αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης.   

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

Ενημερώσεις- Ανακοινώσεις

ΘΕΜΑ 1ο: Λήψη απόφασης για την κατά παρέκκλιση δόμηση στην περιοχή της κεραίας ραδιοφώνου της ΕΡΤ στον Αγ. Στέφανο.

ΘΕΜΑ 2ο: Εξέταση αιτημάτων για κλάδεμα και κοπή δέντρων λόγω έκτακτων συνθηκών.