logo


Σε ΦΕΚ (2931 Β/9-6-2021) δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες η απόφαση του υφυπουργού ΥΠΕΝ Ν. Ταγαρά περί κατάρτισης αυτοτελών μελετών για τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ) σε 42 Δήμους της χώρας. Το περίεργο στην είδηση αυτή έγκειται στο γεγονός πως ανάμεσα στους 42 αυτούς ΟΤΑ συγκαταλέγεται και ο Δήμος Διονύσου, και μάλιστα με τρεις περιοχές του- τις Κοινότητες Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης και Κρυονερίου!

Η απόφαση αυτή φαίνεται να ακολουθεί παλαιότερη, του 2021, με υπογραφή του ίδιου υφυπουργού, που αφορούσε στις τεχνικές προδιαγραφές εκπόνησης των ειδικών πολεοδομικών μελετών καθορισμού Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (Ζ.Υ.Σ.), προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφαλής λειτουργία του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή δόμησης.

Που με λίγα λόγια αφορά ουσιαστικά δυο ακίνητα-αυτό που προσφέρει και αυτό που υποδέχεται συντελεστή δόμησης μέσα σε καθορισμένη Ζώνη. Οι ΖΥΣ, αναφέρεται στην ίδια απόφαση του 2021, που αναμένεται να δεχθούν αύξηση του συντελεστή δόμησης, προσδιορίζονται, με πολεοδομικά κριτήρια, μέσα σε κάθε Δήμο και υποδέχονται αύξηση του συντελεστή δόμησης χωρίς να προκύπτει περιβαλλοντική υποβάθμιση και δυσμενέστερες συνθήκες διαβίωσης, όπως τεκμηριώνεται από τη σχετική ειδική πολεοδομική μελέτη και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) που τη συνοδεύει.

Η απόφαση για τη μεταφορά συντελεστή σε Άγ. Στέφανο, Άνοιξη και Κρυονέρι αιφνιδίασε για μια ακόμη φορά το Δήμο Διονύσου μια που τη σχετική εξέλιξη φάνηκε να αγνοούν τόσο ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης όσο κι ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, οι οποίοι δηλώνουν έκπληκτοι και χαρακτηρίζουν τη σχετική εξέλιξη απαράδεκτη.

Μιλώντας σχετικά στην Οδό Διονύσου, αναρωτήθηκαν για το αυτονόητο: Πώς είναι δυνατόν η πολιτεία να καθορίζει Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης σε περιοχές, των οποίων η ίδια πολιτεία αμφισβητεί τα νόμιμα όρια και δεν τις αναγνωρίζει υφιστάμενες; “Ποιος άρρωστος νους σκέφτηκε να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε περιοχές που δεν έχουν ούτε Σχέδιο Πόλης ούτε καν τις βασικές υποδομές, γιατί οι κυβερνήσεις αρνούνται να τις αναγνωρίσουν;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτάκης, ενώ ο κ. Καλαφατέλης επεσήμανε πως στις συναντήσεις που το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται με εκπροσώπους του ΥΠΕΝ, καμιά αναφορά δεν είχε γίνει για επικείμενη- και πού- μεταφορά συντελεστή δόμησης στην πόλη μας, εξέλιξη που πρέπει να διερευνηθεί και να αξιολογηθεί πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις αντίδρασης.

Αλλά το ΦΕΚ της 9ης Ιουνίου δεν σταματά εκεί- περιλαμβάνει ακόμη τον καθορισμό των δημοτικών οδών, αλλά και μια τρίτη απόφαση Ταγαρά, που αφορά στις αυτοτελείς μελέτες για την οριοθέτηση οικισμών, ακριβώς δηλαδή το θέμα για το οποίο υπήρξε εκτενής συζήτηση κατά την επίσκεψη εκπροσώπων του Δήμου στο Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ Ευθ. Μπακογιάννη πριν από 20 ημέρες περίπου. Η απόφαση Ταγαρά αφορά σε 13 Δήμους ανά τη χώρα- και ο Δήμος Διονύσου δεν βρίσκεται ανάμεσά τους, ενώ στο αιτιολογικό της περιλαμβάνονται όλα εκείνα τα επιχειρήματα που οι Δημοτικές Αρχές της πόλης προβάλλουν διαχρονικά για τη δικαίωση των χιλιάδων ιδιοκτητών- ομήρων: “Οι εν λόγω μελέτες οριοθέτησης δύναται να εκπονούνται και ανεξάρτητα από τις μελέτες Τοπικών ή Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ/ΕΠΣ) όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, ή επιβάλλεται η αποκατάσταση της αρχής της νομιμότητας που πηγάζει από την αρχή του κράτους δικαίου, ή διαπιστώνονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχείες διαδικασίες – όπως η νομική θωράκιση του ερείσματος των εκδιδομένων εκτελεστών διοικητικών πράξεων, ιδίως του κύρους των Οικ. αδειών – στις περιπτώσεις οικισμών μη οριοθετημένων, ή οικισμών τα όρια των οποίων έχουν ακυρωθεί, στους οποίους παρατηρούνται έντονες οικιστικές πιέσεις”. Όπως είχε ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Διονύσου σε πρόσφατη συνεδρίασή της ο Αντιδήμαρχος, θέση του Δήμου στην οποία ανταποκρίθηκε τότε θετικά ο Γενικός Γραμματέας, ήταν- μια που τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια έχουν δημοπρατηθεί- να ολοκληρωθούν και για το Δήμο Διονύσου πρώτα οι μελέτες οριοθέτησης των οικισμών και να θωρακισθούν με Προεδρικά Διατάγματα, και εν συνεχεία να ενταχθούν στα υπό εκπόνηση Τοπικά Σχέδια.

Ενημέρωση, πάντως, θα υπάρξει, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Φωτάκης, και για τα δυο θέματα που ανακινούνται στο πρόσφατο ΦΕΚ και αφορούν στο Δήμο Διονύσου, κατά την προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 11 το πρωί.