logo


Επτά (7) υπάλληλοι του Δήμου Διονύσου, με προϋπηρεσία χρόνων ή και δεκαετιών, έχουν ζητήσει μετάταξη σε άλλο φορέα την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα και την αιμορραγία σε ανθρώπινο δυναμικό που στήριξε με αφοσίωση τις Υπηρεσίες και τη λειτουργία τους τον καιρό που οι 7 Κοινότητες γίνονταν ένας Δήμος, αλλά και τα ερωτηματικά που μοιραία γεννώνται από αυτήν τη μαζική έξοδο.

Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην προχθεσινή (Τρίτη 7 Ιουνίου) συνεδρίασή του- πρώτη δια ζώσης μετά από δυο χρόνια- ο επικεφαλής της παράταξης «Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου» Κ. Κουριδάκης, προσθέτοντας πως είναι απορίας άξιο το πώς αξιόλογοι υπάλληλοι, κάτοικοι της πόλης, επιλέγουν να φύγουν από το Δήμο. “Δεν έχετε απορήσει ως Διοίκηση για τους λόγους που τους ωθούν σε αποχώρηση και μετά παλεύετε να λύσετε τα προβλήματα με οκταμηνίτες;” αναρωτήθηκε ο κ. Κουριδάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα την πιο πρόσφατη περίπτωση, της Ε. Παππά από το Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών οργάνων, με 22 μάλιστα χρόνια προϋπηρεσίας στο Διόνυσο, που πρόσφατα αιτήθηκε και προσλήφθηκε στο Δήμο Κηφισιάς. “Η διοίκηση έχει συνέχεια και βασίζεται, πέραν των αιρετών, στους υπαλλήλους που και ευχαριστημένοι πρέπει να είναι και τα αιτήματά τους πρέπει να ικανοποιούνται και βέβαια να τηρούν τις υποχρεώσεις τους”, κατέληξε, προτείνοντας να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε λίγο αργότερα και ο συνάδελφος του από την ίδια παράταξη Δ. Αλεξανδρής, επί χρόνια και ο ίδιος υπαλληλικό στέλεχος του Δήμου, υπογραμμίζοντας πως μέχρι τώρα υπάλληλοι από άλλους Δήμους ζητούσαν να έρθουν και όχι να φύγουν, ενώ προανήγγειλε και άλλες αιτήσεις για μετάταξη.

Η βόμβα, όμως, έπεσε λίγα λεπτά αργότερα, όταν το λόγο πήρε η Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο διαβάζοντας απόσπασμα αποχαιρετιστήριας επιστολής της Σ. Χόνδρου– μιας εκ των επτά υπαλλήλων που πρόσφατα αποχώρησε επίσης από το Δήμο και από τα πλέον προβεβλημένα και καταρτισμένα στελέχη του-, όπου γίνεται λόγος για προσωπική δίωξη εναντίον της στα όρια του MeToo, αλλά και για νοσηρή δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, με πολιτική ανοχή:

«Ένα διάστημα προσωπικής δίωξης που σηκώνει πολύ «Me too!» σε συνδυασμό με μια κουλτούρα νοσηρής δημοσιοϋπαλληλίας και δυστυχώς η πολιτική ανοχή και στα δύο, με οδήγησαν στην απόφαση να αιτηθώ τη μετάταξή μου σε άλλο φορέα.

Τον τελικό λόγο ήθελε να έχει η κακώς νοούμενη «εξουσία» και έτσι αποφασίστηκε η μετακίνηση και υποβίβασή μου, για τις 4-6 εβδομάδες που μένουν μέχρι την αποχώρησή μου, σε άλλη οργανική μονάδα του Δήμου».

Η κ. Φέρμελη ζήτησε από το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη να παρέμβει προσωπικά, για τέτοια φαινόμενα που ωθούν ικανότατα στελέχη του Δήμου να επιλέγουν να αποχωρήσουν, καθώς και να προχωρήσει σε άμεση ενημέρωση του Σώματος για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, “πριν υπάρξουν περίεργες καταγγελίες”.

Η παραπάνω επιστολή φάνηκε να εξέπληξε τα στελέχη της Διοίκησης, με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Ράικο να δηλώνει πως καμιά σχετική επιστολή με καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει φτάσει επισήμως στα χέρια της Δημοτικής Αρχής. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, δηλώνοντας προσωπικά την ενόχλησή του, τόνισε πως αν υπάρχει τέτοιο περιστατικό, πρέπει να ενημερωθεί άμεσα η Διοίκηση, ζητώντας να του σταλεί η επιστολή.

Στο περιθώριο πάντως της συνεδρίασης οι μεν αιρετοί της Δημοτικής Αρχής δήλωναν άγνοια ή έκπληξη για την επιστολή, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που αμφισβητούσαν την ουσία και το περιεχόμενό της, την ίδια στιγμή που συνάδελφοί τους από τις μειοψηφίες τούς καλούσαν επιτακτικά να διερευνήσουν τους λόγους τόσο της παραπάνω καταγγελίας όσο και της μαζικής εξόδου υπαλλήλων.

Σύμφωνα πάντως με διασταυρωμένες πληροφορίες της Οδού Διονύσου, η κ. Χόνδρου ήταν η πρώτη αλλά όχι η μόνη που μίλησε, μια που οι αναφορές- ανεπίσημες προς το παρόν- για κακοποιητικές συμπεριφορές είτε σε εργασιακό είτε σε προσωπικό επίπεδο είναι αρκετές. Ήδη σε σχετική προφορική επισήμανση και προς το Δήμαρχο και προς το Γενικό Γραμματέα Χ. Μπακούρο είχε προχωρήσει πρόσφατα ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Δήμου Διονύσου (ΣΕΔΔ), ενώ κοινή ανακοίνωση ετοιμάζουν μέσα στις επόμενες ώρες τα δυο Σωματεία εργαζομένων του Δήμου.