logo


Επιστροφή στις δια ζώσης συνεδριάσεις για τα συλλογικά όργανα του Δήμου, με πρώτη αυτή της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Ιουνίου στις 9 το πρωί, όχι όμως στο κεντρικό Δημαρχείο, μια που ο χώρος των συνεδριάσεων εκεί χρησιμοποιείται προσωρινά από άλλη υπηρεσία, αλλά στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αγ. Στεφάνου. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί το ίδιο βράδυ στις 8 και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από δυόμιση χρόνια αναγκαστικών τηλεδιασκέψεων. Η πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με τηλεδιάσκεψη είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου του 2020, στην οποία μάλιστα τα μέλη είχαν κάνει για πρώτη φορά χρήση των tablets που είχαν παραχωρηθεί από το Δήμο σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους για τη μείωση της κατανάλωσης χαρτιού και την εξοικείωση με την τεχνολογία.

Όσον αφορά στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, 23 είναι τα θέματα στην Ημερήσια Διάταξη και ανάμεσά τους:

*Η ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου για την προμήθεια μηχανημάτων έργου αξίας λίγο πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Τα μηχανήματα περιλαμβάνουν ένα πολυμηχάνημα- όχημα με πολλαπλό εξοπλισμό για αποχιονισμό και κλαδέματα και έναν ερπυστριοφόρο εκσκαφέα, ενώ η προμήθειά τους έγινε με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Αλλά και η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου για το summer camp 2022 που ο Δήμος Διονύσου οργανώνει για 8η χρονιά, με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ.

*Δυο θέματα που αφορούν στην πυροπροστασία- η ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για σύμβαση του 2020 και αφορά στον καθαρισμό κοινόχρηστων και δασικών χώρων και οικοπέδων, αλλά και η ανάθεση με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση των υπηρεσιών καθαρισμού, αποκλάδωσης και απομάκρυνσης  βλάστησης από κοινόχρηστους χώρους και ιδιωτικά οικόπεδα. Στην πρώτη περίπτωση η σύμβαση του 2020 είχε προϋπολογισμό 150.000 ευρώ περίπου με δικαίωμα προαίρεσης 50%, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 167.500 ευρώ, που επιμερίζεται σε τρεις εταιρείες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη στην Οδό Διονύσου, ο Δήμος έχει αποστείλει στο ΥΠΕΣ απολογιστικά στοιχεία για όλες τις συμβάσεις που υπέγραψε με αναδόχους στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης από το 2020 και μετά, χρήματα- περίπου 900.000 ευρώ- έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά μέχρι στιγμής παραμένουν εκεί δεσμευμένα.

*Την ίδια διαδικασία- πρόσκληση σε διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση- επιλέγει η Δημοτική Αρχή για την ανάθεση της υπηρεσίας καθαρισμού των δημοτικών κτηρίων, ενδεικτικού προϋπολογισμού. Στην εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Δ. Ράικου δεν γίνεται αναφορά στους λόγους που οδήγησαν στην ανάθεση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, πάντως, ο σχετικός διαγωνισμός δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει, λόγω ενστάσεων από τους συμμετέχοντες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στη διαδικασία αυτή, την οποία οι παρατάξεις της μειοψηφίας θεωρούν απ’ ευθείας ανάθεση (σ.σ. και έτσι τη χαρακτηρίζει και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μ. Κόκκαλης στην εισήγησή του για τις υπηρεσίες καθαρισμού οικοπέδων…) , προστρέχει η Διοίκηση του Δήμου από το 2020 για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών, στο πλαίσιο της κήρυξης του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (σ.σ. η οποία λήγει τον προσεχή Ιούλιο).

*Πρόταση που θα αφορά στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, προτίθεται να καταθέσει προς χρηματοδότηση ο Δήμος Διονύσου από το Πράσινο Ταμείο. Η υποβολή της πρότασης πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ η χρηματοδότηση του Δήμου Διονύσου-που εξαρτάται και από τα πληθυσμιακά δεδομένα του κάθε ΟΤΑ- αναμένεται να κυμανθεί από 30 έως 40.000 ευρώ.

*Το ίδιο Ταμείο ενέκρινε την πρόταση του Δήμου για  την εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), με χρηματοδότηση στις 24.800 ευρώ.

*Δεύτερη παράταση, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, στην εκπόνηση της μελέτης πυροπροστασίας για τα σχολικά κτήρια της πόλης, ύψους 122.000 ευρώ, ζητεί ο ανάδοχος, επικαλούμενος σειρά κωλυμάτων εξαιτίας καθυστερήσεων, όπως η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε υπηρεσίες, ή στη συγκέντρωση στοιχείων που απαιτούνται για την τακτοποίηση των σχολείων, ή στις συνεννοήσεις με τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων σχολικών ακινήτων για την παροχή στοιχείων και εξουσιοδοτήσεων, ή η πανδημία.

*Δυο αιρετοί ζητούν τη νομική στήριξη του Δήμου για παραπτώματα που τους αποδίδονται στη διάρκεια της θητείας τους στην προηγούμενη Διοίκηση Ζαμάνη. Ο κ. Ράικος, Αντιδήμαρχος τότε Τεχνικών, νυν Διοικητικών, Υπηρεσιών κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, ενώ ο Τ. Μπάσης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος στην προηγούμενη Διοίκηση, σήμερα Πρόεδρος της Κοινότητας Διονύσου, αντιμετωπίζει αστική αξίωση (αγωγή) από κοινού με το Δήμο λόγω αδικοπραξίας. Στην πρώτη περίπτωση η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου είναι θετική για το αίτημα του κ. Ράικου, μια που αφορά σε ποινική υπόθεση, ενώ απορριπτική είναι για το αίτημα του κ. Μπάση που αφορά σε αξίωση αποζημίωσης.

*Τέλος, στην Οικονομική Επιτροπή επανέρχεται για επικαιροποίηση παλαιότερη, του Μαρτίου 2021, απόφαση με την οποία οριζόταν ο Γ. Ζηκίδης ως δικηγόρος εξωτερικός συνεργάτης, για την τακτοποίηση και κατοχύρωση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, πολλών στρεμμάτων, κυρίως στην Κοινότητα Διονύσου όπου εντοπίζονται πολλές εκκρεμότητες. Ειδικότερα, πρόκειται για την κατοχύρωση 41 στρεμμάτων στις κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ Διονύσου που η Κοινότητα διεκδίκησε και κέρδισε μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες,  εκατοντάδες, άνω των 250, στρεμμάτων στην ίδια περιοχή που- και πάλι μετά από μακρές δικαστικές διαμάχες και τελεσίδικη εφετειακή απόφαση- είτε δεν αποδόθηκαν καθόλου είτε αποδόθηκαν εν μέρει στο Δήμο, ακόμη και ακίνητα που αποδόθηκαν εσφαλμένα σε άλλο Δήμο, όπως για παράδειγμα στη Νέα Μάκρη, εκτάσεις, τέλος, που βρίσκονται σε Οικοδομικά Τετράγωνα με την ένδειξη Α, προερχόμενα από επέκταση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της Κοινότητας, ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα (σ.σ. για τις οποίες ο Δήμος με παλαιότερη απόφασή του έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων του) είτε σε Νομικά Πρόσωπα, όπου ο Δήμος συνεχίζει να διεκδικεί την κυριότητα. “Ανάγκες αναδιάρθρωσης των περιπτώσεων ακινήτων που χρήζουν νομικής συνδρομής, η επιβεβλημένη αποσαφήνιση του πεδίου και του πλαισίου των διαδικαστικών-δικαστικών νομικών ενεργειών σε συνδυασμό με ζητήματα του προϋπολογισμού στην υποστήριξη του εύρους της κάλυψης”, επέβαλαν την επικαιροποίηση της απόφασης, τονίζει στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση πρακτικών-κατακύρωση αποτελέσματος, ανακήρυξη οριστικών αναδόχων του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ” με κριτήριο αξιολόγησης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά συνολικού προϋπολογισμού 240.932,00€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και δικαιώματος προαίρεσης.

ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση πρακτικών, ανακήρυξη Οριστικού Αναδόχου του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την “Προμήθεια Μηχανημάτων Έργου συνολικής αξίας 515.158,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% [Συγχρηματοδότηση Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ]”.

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση ενεργοποίησης δικαιώματος προαίρεσης της αριθ. πρωτ. 18323/30.07.2020 σύμβασης για υπηρεσίες «Καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων, δασικών περιοχών και οικοπέδων για πυροπροστασία», σύμφωνα με το άρθρο 132 παρ. 1 περ. α ’ του Ν.4412/2016.

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση ενεργοποίησης δικαιώματος προαίρεσης της αριθ. πρωτ. 37588/05.11.2021 σύμβασης για την προμήθεια ηλεκτρολογικών εργαλείων σύμφωνα με το άρθρο 132 παρ. 1 περ. α’ του Ν4412/2016.

ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση ενεργοποίησης δικαιώματος προαίρεσης της αριθ. πρωτ. 37587/05.11.2021 σύμβασης για την προμήθεια ηλεκτρολογικών υλικών (τμήμα Α ) και λαμπτήρων (τμήμα Β) σύμφωνα με το άρθρο 132 παρ. 1 περ. α ’ του Ν4412/2016.

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση πρακτικών Νο1 & 2 του Ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «SUMMER CAMP ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2022» συνολικής προϋπολογιζόμενης αξίας 149.959,40 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% – CPV: 92622000-7 και 2) ανάδειξη προσωρινού αναδόχου την εταιρεία DRASIS CAMP IKE.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση Υποβολής Πρότασης του Δήμου Διονύσου για ένταξη στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2021 του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στον Άξονα Προτεραιότητας 2 (Α.Π.2) για την εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων – Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.

ΘΕΜΑ 8ο: Αποδοχή της απόφασης του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου (Α.Δ.Α:Ψ2ΟΤ46Ψ844-ΙΞΑ) για τη χρηματοδότηση του Δήμου Διονύσου με ποσό 24.800,00 Ευρώ για την Εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)

ΘΕΜΑ 9ο: Έγκριση 2ης παράτασης προθεσμίας παράδοσης της μελέτης: «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ», προϋπολογισμού 122.000,00 (πλέον ΦΠΑ).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑ 10ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ (ΑΡ. 32Α Ν. 4412/2016 & ΠΑΡ. 1 ΑΡ. 43 Ν. 4605/2019) ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ – ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ (ΥΛΟΤΟΜΙΕΣ).

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 11ο: Έγκριση της Μελέτης, Καθορισμός των Όρων Διακήρυξης και Συγκρότηση Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης για την “Ηχητική και Φωτιστική κάλυψη εκδηλώσεων Δήμου Διονύσου”, με Δημόσιο Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό.

ΘΕΜΑ 12ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από το SUPER MARKET ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την ενίσχυση για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 13ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την »ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 14ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από το SUPER MARKET ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ για ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Διονύσου.

ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΠΑΓΙΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

ΘΕΜΑ 15ο: Κατάθεση πάγιας προκαταβολής σε λογαριασμό του Δήμου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΘΕΜΑ 16ο: Έγκριση Πρακτικού γνωμοδοτικού οργάνου και ανάθεση υπηρεσίας καθαρισμός κτιρίων Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 17ο: Λήψη απόφασης για την νομική υποστήριξη του υπαλλήλου του Δήμου Ρούσσου Νικολάου του Αδόλφου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ 18ο: Αποστολή απολογιστικών στοιχείων του Δήμου Διονύσου Οικ. Έτους 2021.

ΘΕΜΑ 19ο: Διαγραφές χρεώσεων βεβαιωτικών καταλόγων.

ΘΕΜΑ 20ό : Έγκριση όρων διακήρυξης πλειοδοτικής δημοπρασίας για την περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Διονύσου.

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΘΕΜΑ 21ο: Παροχή νομικής συνδρομής αιρετού.

ΘΕΜΑ 22ο: Παροχή νομικής συνδρομής αιρετού.

ΘΕΜΑ 23ο: Επικαιροποίηση απόφασης ανάθεσης παροχής νομικής υπηρεσίας για την κατοχύρωση της δημοτικής περιουσίας στην Δ.Κ. Διονύσου.