logo


Σε ενημέρωση για δυο σημαντικές συναντήσεις με υπουργικούς υπηρεσιακούς παράγοντες προχώρησε στην προχθεσινή (31/5) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο Πρόεδρός της, Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Δήμου Διονύσου, Γ. Φωτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φωτάκης στην καθιερωμένη διαδικασία πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενημέρωσε τους συναδέλφους του (σ.σ.  παρών από τις μειοψηφίες μόνον ο Κ. Κουριδάκης, επικεφαλής του Εύπολι) πως την προηγούμενη Τρίτη 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση με τους Γενικούς Γραμματείς του ΥΠΕΝ Ευθ. Μπακογιάννη (Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) και Κ. Αραβώση (Δασών). Στη συνάντηση από πλευράς Δήμου παραβρέθηκαν ο ίδιος, ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, ο εντεταλμένος Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Κρητικός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σπάτων- Σταμάτας Α. Γκίνης, ο τοπικός σύμβουλος Διονύσου Κ. Μπομπής, ο τοπογράφος Γ. Λαγκαδινός και ο δικηγόρος Α. Παπακωνσταντίνου. Στην ατζέντα των συναντήσεων κυριάρχησαν δυο θέματα: Το δασικό-οικιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος με τα όρια των οικισμών, με το επιπλέον δεδομένο πως βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς και η επαπειλούμενη εγκατάσταση νέας λατομικής δραστηριότητας για την εξόρυξη μαρμάρου στην Πεντέλη.

Όσον αφορά στο πρώτο πρόβλημα, έχει ξεκινήσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η διαδικασία της δημοπράτησης για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στο πλαίσιο του τοπικού χωροταξικού σχεδιασμού. Ειδικά για το Δήμο Διονύσου, το Τοπικό Σχέδιο, προϋπολογισμού 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και την προοπτική οργάνωσης της πόλης ως ολότητας, με το βάρος στις περιοχές όπου έχουν καταπέσει τα όρια των οικισμών, όπως είναι ο Άγ. Στέφανος, η Άνοιξη και η Ραπεντώσα, ώστε να οριοθετηθούν, ή εκεί όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τις περιπτώσεις των οικισμών προ του 1923, όπως οι περιοχές Πευκόφυτου και Σπάτων- Παλιοσταμάτας.

Αυτά τα ζητήματα είχαμε κατά νου, υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης, και προχωρήσαμε στις δυο συναντήσεις. Από τον κ. Αραβώση είχαμε την ενημέρωση πως άμεσα θα ξεκινήσει εργασίες νομοπαρασκευαστική ομάδα, που θα εξετάσει τα δασικά μαζί με τα οικιστικά προβλήματα. Στην επιτροπή αυτή εξασφαλίσαμε άμεση και συνεχή πρόσβαση και επαφή, ώστε να θέτουμε τις απόψεις μας και να μην ανακύπτουν ζητήματα ερήμην μας.

Στον ίδιο Γραμματέα, οι εκπρόσωποι της Διοίκησης έθεσαν και το πρόβλημα με τα νέα Λατομεία μαρμάρου, που η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επιδιώκει να εγκαταστήσει πάνω από την Κοινότητα Διονύσου, και εισέπραξαν ενθαρρυντική, πλην προφορική μόνον, στήριξη στις όποιες ενέργειες αποφασιστούν, όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος.

Τα ίδια ζητήματα συζητήθηκαν λίγο αργότερα και με τον έτερο Γενικό Γραμματέα, τον κ. Μπακογιάννη, όπου το θέμα με τα νέα Λατομεία πήρε για μια ακόμη φορά νέα τροπή, μια που ο Δήμος παραπέμφθηκε σε άλλον υπηρεσιακό παράγοντα, τον Π. Βαρελίδη, διάδοχο του κ. Αραβώση στο Φυσικό Περιβάλλον. Στη σχετική αναφορά της Διοίκησης τονίσθηκε πως στόχος είναι η δια παντός κατάργηση των Λατομικών Ζωνών στο Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας της Πεντέλης, και όχι μια ευκαιριακή ή προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Ενδιαφέρουσα ήταν η πληροφορία εκ μέρους του κ. Μπακογιάννη, πως αυτή την περίοδο εκπονείται, με ευθύνη του κ. Βαρελίδη, μελέτη για τους ορεινούς όγκους γύρω από την Αττική, συνεπώς ο Δήμος θα πρέπει να αποταθεί σ’ αυτόν, μια που μετά από τη μελέτη θα ακολουθήσουν και σχετικές ρυθμίσεις. Παράλληλα οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής επανέφεραν και το ζήτημα της κήρυξης των λατομικών ζωνών ως ανενεργών με την πάροδο 10ετίας μη λειτουργίας- ζήτημα για το οποίο την αρμοδιότητα έχει η Περιφέρεια εφόσον πρόκειται για ζώνες εξόρυξης αδρανών υλικών, ενώ από την πλευρά του Δήμου και της διαπαραταξιακής επιτροπής ερευνάται η πιθανότητα η αρμοδιότητα αυτή, μέσω τροπολογίας, να διευρυνθεί κατ’ αναλογία και για τις ανενεργές ζώνες εξόρυξης μαρμάρου.    

Όσο για το δασικό- οικιστικό πρόβλημα, η συνάντηση- συνέχισε ο κ. Φωτάκης- ήταν στοχευμένη, με το επιπλέον δεδομένο πρόσφατης (20/5) απόφασης του ΥΠΕΝ με υπογραφή του υφυπουργού Ν. Ταγαρά για την εκπόνηση ειδικών αυτοτελών εξειδικευμένων μελετών για την οριοθέτηση οικισμών: “Επειδή η έννοια του τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού είναι ευρύτερη από αυτήν του καθορισμού των ορίων και επειδή η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων μπορεί να έχει χρονικό ορίζοντα πολλών μηνών, ή και χρόνων, λόγω διαβουλεύσεων, καθορισμού χρήσεων γης, προσωρινής οριοθέτησης ρεμάτων, γεωλογικών μελετών κ.λπ., και με βάση την υπουργική απόφαση, ζητήσαμε να υπαχθεί ο Δήμος Διονύσου σ’ αυτές τις εξειδικευμένες μελέτες, μια που και πιο σύντομες είναι και οι προβλέψεις και οι προδιαγραφές τους “κουμπώνουν” απολύτως στην περίπτωση των οικισμών της πόλης μας- ζητήματα ασφάλειας δικαίου, ασφάλειας των πολιτών, δημοσίου συμφέροντος”. Με τον τρόπο αυτό θα οριοθετηθούν ταχύτερα οι οικισμοί, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, και εν συνεχεία θα έρθει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο να το ενσωματώσει και να ανοίξει το δρόμο για την πολεοδομική οργάνωση της πόλης. Τα επιχειρήματα αυτά της Δημοτικής Αρχής κατ’ αρχάς συνάντησαν αντιδράσεις, όπως παραδέχθηκε ο κ. Φωτάκης, αλλά στην πορεία υπήρξε μια στοιχειώδης σύγκλιση, μια που ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τη Διοίκηση να τα καταθέσει και γραπτώς, κάτι που έγινε την επόμενη κιόλας ημέρα. Στόχος μας είναι, τα παραδοτέα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων να παραδοθούν σε δυο φάσεις, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος: Πρώτα η οριοθέτηση των οικισμών με τις ξεχωριστές μελέτες, ώστε να προχωρήσουμε στην έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, και εν συνεχεία η μελέτη για τις υπόλοιπες περιοχές (σ.σ. όπως άλλωστε προβλέπεται να γίνει με την περίπτωση των 105 οικισμών στο Πήλιο). Και αυτό θα θέσουμε και στη συνάντηση (σ.σ. που επιδιώκεται εδώ και μήνες και για το οικιστικό και για τα Λατομεία, αλλά δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί) με τον αρμόδιο υφυπουργό, τον κ. Ταγαρά.

Για τις εξελίξεις στα παραπάνω ζητήματα, που παραμένουν ανοιχτά, ο Αντιδήμαρχος, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση του κ. Κουριδάκη, είπε πως θα πραγματοποιηθεί ευρύτερη ενημέρωση τόσο στη διαπαραταξιακή επιτροπή όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των συναντήσεων με τους πολιτειακούς και υπηρεσιακούς παράγοντες (Ταγαρά και Βαρελίδη), ώστε να έχει σχηματισθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Εντωμεταξύ, εκκρεμεί η υλοποίηση των αποφάσεων της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των Λατομείων, η οποία στη συνεδρίασή της στις 11 Μαΐου είχε καταλήξει σε δράσεις και ενέργειες ενημέρωσης της κοινής γνώμης αλλά και αιρετών της περιοχής. Στο θέμα της ολιγωρίας αυτής επανέρχεται με επιστολή του προς όλα τα μέλη της επιτροπής ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, υπενθυμίζοντας πως ανάμεσα στις αποφάσεις ήταν:

>Η σύγκληση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για το θέμα

>Η δια ζώσης συνάντηση με βουλευτές, πολιτευτές και οργανώσεις όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν και να δεσμευτούν αναφορικά με τη μη λειτουργία νέων λατομείων στη Πεντέλη

>Η αποστολή εξωδίκων προς κάθε υπηρεσία που ενεπλάκη στην έγκριση των αδειών έρευνας προς τη ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ

>Η σύνταξη τροπολογίας του λατομικού νόμου για την κατ’ αναλογία αρμοδιότητα της Περιφέρειας στην κήρυξη ως ανενεργών και των ζωνών εξόρυξης μαρμάρου, την οποία έχει αναλάβει ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου, δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου

>Η εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη και ανάπλαση του Πεντελικού ως χώρου πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού

>Η συστηματική ενημέρωση των πολιτών