logo


Ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός θεμάτων για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Διονύσου, που θα συνεδριάσει την Τρίτη 31 Μαΐου στις 11 το πρωί, αμέσως μετά από την Οικονομική Επιτροπή. Δέκα θέματα περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη και ανάμεσά τους:

*Τρία θέματα που αφορούν σε κοπές δένδρων είτε κατόπιν αιτημάτων πολιτών ή των Κοινοτήτων είτε στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου των ασφαλτοστρώσεων είτε λόγω εκτάκτων συνθηκών, όπως προέκυψαν από τη “Μήδεια”, την “Ελπίδα” και τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

*Τροποποιήσεις άρθρων στον Ενιαίο Κανονισμό Κοιμητηρίων, του οποίου τροποποιήσεις είχαν και πάλι συζητηθεί στην Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο. Εν προκειμένω, και στο πλαίσιο της καταγραφής των Κοιμητηρίων του Αγ. Στεφάνου, προστίθεται και αυτό στο Πευκόφυτο- Σπατατζίκι που προορίζεται αποκλειστικά για τους κατοίκους και φιλοξενεί μόνο οικογενειακούς τάφους, αλλά και το ανενεργό Κοιμητήριο πίσω από τον Αη Γιώργη στο Διόνυσο, η δυνατότητα ενταφιασμού σε άλλη Κοινότητα από αυτήν της κατοικίας σε περίπτωση που το οικείο Κοιμητήριο είναι αποδεδειγμένα κορεσμένο, διατάξεις που αφορούν στην εκταφή παιδιών εφόσον οι γονείς τους είναι ακόμη εν ζωή, αλλά και εφόσον οι σοροί δεν έχουν ακόμη αποστεωθεί, καθώς και στην παράταση ταφής μέχρι και το Δεκέμβριο του 2023, χωρίς την επιβολή σχετικού τέλους, σε όποιες Κοινότητες ο προκαλλικρατικός κανονισμός προέβλεπε διάρκεια άνω των 6 ετών κ.λπ. Το τελικό σχέδιο του Κανονισμού με τις όποιες τροποποιήσεις εγκριθούν από την επιτροπή θα έλθει προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

*Αναγκαία θεωρούν τη μεταφορά και τη λειτουργία του νέου Κοιμητηρίου Αγ. Στεφάνου στη θέση Μπισμπίρι, οι τοπικοί σύμβουλοι της περιοχής, που με ομόφωνη απόφασή τους ενέκριναν τη σχετική εισήγηση του Προέδρου Δ. Μπαμπανίκα τον περασμένο Απρίλιο. Υπενθυμίζεται πως εκεί ο Δήμος Διονύσου έχει προχωρήσει από το 2013 στην αγορά έκτασης 6,5 στρεμμάτων περίπου, της μιας από τρεις όμορες, συνολικής επιφάνειας 21 στρεμμάτων, που από το 1996 τελούν σε καθεστώς αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, χαρακτηρισμένες για τη δημιουργία Κοιμητηρίου, χωρίς όμως αυτή η απαλλοτρίωση να έχει υλοποιηθεί. Στην ίδια εισήγηση ο κ. Μπαμπανίκας προσέθετε πως η λειτουργία του υφιστάμενου Κοιμητηρίου, μέσα στον οικιστικό ιστό δίπλα στα σπίτια επιβαρύνει την καθαριότητα και τη δημόσια υγεία της πόλης, ενώ φρενάρει την ανάπτυξη της περιοχής. Αξίζει εδώ να σημειωθούν τα παρακάτω: Το νέο Κοιμητήριο στο Μπισμπίρι απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο όταν ήρθε προς συζήτηση και έγκριση η αγορά και δεύτερης έκτασης 7,5 στρεμμάτων περίπου, με το ποσόν των 158.000 ευρώ, κατόπιν έκθεσης ορκωτών εκτιμητών, και με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου δημοτικού Κοιμητηρίου λόγω κορεσμού των περισσότερων παλιών κοινοτικών Κοιμητηρίων. Οι ενστάσεις των παρατάξεων, που όλες ανεξαιρέτως αναγνώριζαν τη σχετική αδήριτη ανάγκη, εστιάστηκαν στο τίμημα, που κρίθηκε ιδιαιτέρως υψηλό μια που η έκταση ανήκει στο Διάταγμα Προστασίας του Παρνηθαϊκού, ενώ είναι και χαρακτηρισμένη ως χώρος Νεκροταφείου, αλλά και στην έλλειψη λεπτομερούς οικονομοτεχνικής μελέτης που να αποδεικνύει το όφελος από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Στη συνεδρίαση εκείνη η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των 21 θετικών ψήφων δεν είχε επιτευχθεί, κι έτσι το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες. Πριν από ένα μήνα, μια ημέρα μετά από την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Στεφάνου, με απόφαση Δημάρχου, αναρτημένη στη Διαύγεια, συστάθηκε ομάδα εργασίας για την προώθηση του εν λόγω θέματος, αποτελούμενη από τον εντεταλμένο Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στόχος της η προώθηση του οικοπεδικού θέµατος, η µελέτη χωροθέτησης του συνόλου του χώρου (του ήδη αγορασθέντος και των δύο συνεχόµενων προς αγορά χώρων), η µέριµνα για τις απαιτούµενες άδειες λειτουργίας, η µελέτη του έργου για εξασφάλιση της προσβασιµότητας στο κοιµητήριο, η µελέτη για το έργο περιτοίχισης, η µελέτη προµήθειας ναΐσκου και η µελέτη έργων πρασίνου, με χρονοδιάγραµµα για την ολοκλήρωση του έργου τους 12 µήνες.

*Τέλος, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κρίνονται απαραίτητες στο πλαίσιο κατασκευής του αντιπλημμυρικού έργου στο Βρυσάκι στον Άγ. Στέφανο. Οι ρυθμίσεις, που θα διαρκέσουν δυο μήνες από την έναρξη των εργασιών, προβλέπουν πλήρη αποκλεισμό και διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο τμήμα της οδού Σωκράτους από την Κρίτωνος και για μήκος 70 μέτρων προς το κέντρο του Αγ. Στεφάνου, με συνεχή σήμανση από ενημερωτικές πινακίδες.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

Ενημερώσεις- Ανακοινώσεις

ΘΕΜΑ 1ο: Απάντηση σχετικά με άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου επί πεζοδρομίου της Λ. Κρυονερίου στη Δ.Ε. Κρυονερίου» (αρ.πρωτ.13035).

ΘΕΜΑ 2ο: Απάντηση σχετικά με άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου επί πεζοδρομίου της Λ. Κρυονερίου στη Δ.Ε. Κρυονερίου» (αρ.πρωτ.10225).

ΘΕΜΑ 3ο: Διαβίβαση αιτήματος κ. ΣΕΝΑ ΙΟΥΛΙΑΝ για έκδοση άδειας χρήσης κοινοχρήστου χώρου στη Δ.Κ. Αγ. Στεφάνου.

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση ή μη κοπής δέντρων που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

ΘΕΜΑ 5ο: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ.

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση εισόδου – εξόδου οχημάτων επί ανώνυμης οδού κάθετης στην παράπλευρη οδό της Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας στη Δ.Κ. Αγ. Στεφάνου για την εγκατάσταση της εταιρείας “ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε.”

ΘΕΜΑ 7ο: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ Τ. Σ/ΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΠΙΣΜΠΙΡΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ.

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση μελέτης προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων επί της οδού Σωκράτους της Δ.Κ. Αγ. Στεφάνου για την εξασφάλιση ομαλής κυκλοφορίας οχημάτων κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου: «Κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων και διευθέτηση ρέματος “ΒΡΥΣΑΚΙ” για την αντιπλημμυρική προστασία της Δ.Κ. Αγ. Στεφάνου».

ΘΕΜΑ 9ο: Λήψη απόφασης για την κοπή δέντρων προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης του έργου: «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΣΦΑΛΤΙΚΩΝ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ».

ΘΕΜΑ 10ο: Εξέταση αιτημάτων για κλάδεμα και κοπή δέντρων λόγω έκτακτων συνθηκών.