logo


Μπορεί να ήταν μικρή η συμμετοχή- με την παρουσία 15 από τους 42 προσκεκλημένους- αλλά  ήταν μεστή η διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε η Ένωση Γονέων Διονύσου, την Παρασκευή  20 Μαΐου, και την οποία συντόνισε υποδειγματικά ο Λ. Λιγήρου. Εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Γονέων σχολείων όλων των βαθμίδων στο Δήμο Διονύσου κλήθηκαν από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που προέκυψε από τις εκλογές του Μαρτίου, κατ’ αρχάς να γνωριστούν και εν συνεχεία να ανταλλάξουν απόψεις τόσο για τα επιμέρους προβλήματα που απασχολούν το κάθε σχολείο όσο και για τα γενικότερα θέματα που παρουσιάζονται στη σχολική κοινότητα της πόλης, με στόχο αυτά να αποσταλούν συντεταγμένα στη Δημοτική Αρχή για την ιεράρχηση και τον προγραμματισμό της επίλυσής τους.

Σε σύντομο απολογισμό των δυο περασμένων δύσκολων χρόνων της πανδημίας, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Ένωσης Δ. Τσιράκης υπογράμμισε πως παρά τους υγειονομικούς περιορισμούς, η Ένωση παρέμεινε κοντά στα σχολεία, και στις δράσεις τους, και στις ανάγκες τους, και στις καταλήψεις, και κάλεσε τους Συλλόγους- “που είστε  το σώμα”- να πλαισιώσουν την Ένωση “που είναι η καρδιά και το μυαλό”.

Ο ίδιος ενημέρωσε τους παριστάμενους πως την προηγούμενη ημέρα είχε πραγματοποιηθεί άτυπη συνάντηση εκπροσώπων της Ένωσης με το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Σπ. Αρνή, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, όπου τέθηκαν σειρά θεμάτων, όπως:

Η αξιοποίηση της ΚΑΜΕΛΙΑΣ (σ.σ. υπενθυμίζεται πως πάγιο αίτημα της Ένωσης είναι η δημιουργία Στεκιού νεολαίας στο εδώ και χρόνια εγκαταλελειμμένο κτήριο στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου). Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, το κτήριο πρόκειται να κατεδαφιστεί, στο πλαίσιο ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής, υπήρξε εντούτοις υπόσχεση ότι θα αναζητηθεί άλλος χώρος που μπορεί να στεγάσει το Στέκι. Φιλοδοξία της Ένωσης, είπε ο κ. Τσιράκης, είναι να υπάρξει τέτοιο Στέκι σε κάθε Κοινότητα, ώστε να υπάρχει δημιουργική διέξοδος στον ελεύθερο χρόνο των νέων της πόλης.

Η κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος στον Άγ. Στέφανο, ώστε με τις κατάλληλες μετακινήσεις μονάδων να αποφορτιστεί τελικά ο χώρος δίπλα στις γραμμές του τρένου, όπου συνυπάρχουν τα τέσσερα Νηπιαγωγεία της περιοχής. Το σενάριο, πάντως που επιδίωκε η Ένωση, για αξιοποίηση του κτηρίου του ΤΥΠΕΤ ως σχολικού χώρου, φαίνεται πως δεν μπορεί να ευοδωθεί, με το κτήριο να προορίζεται για πολυχώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η πραγματοποίηση, τέλος, εκδήλωσης σε ανοιχτό χώρο- και σ’ αυτό επέμεινε ιδιαιτέρως η Ένωση- στον Άγ. Στέφανο, με στόχο τη συζήτηση των ανοιχτών θεμάτων παιδείας με τη Δημοτική Αρχή, παρόντων γονέων και πολιτών. Πιθανή ημερομηνία για την εκδήλωση αμέσως μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων, μέσα στον Ιούλιο.

Στην ίδια συνάντηση, στην οποία αναφέρθηκε εν συνεχεία η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ειρ. Γιώτη  τέθηκαν επιπλέον: Η διατήρηση και αύξηση του αριθμού των καθαριστριών στα σχολεία καθώς και το γενικό κτηριακό πρόβλημα και οι εργασίες αποκατάστασης  που πρέπει να δρομολογηθούν, με το Δήμαρχο να ανακοινώνει την έναρξη μεγάλης εργολαβίας μέσα στον Ιούνιο, στην οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν 500.000 ευρώ. Ο ίδιος ενημέρωσε την Ένωση πως μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Λυκείου Διονύσου, του 1ο Δημοτικό στο Κρυονέρι, καθώς και του ΕΠΑΛ Διονύσου, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια και για την αγορά του κτηρίου των πρώην Εκπαιδευτηρίων Καργάκου, όπου σήμερα στεγάζονται το 3ο Δημοτικό, το ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ, αλλά και για την εξεύρεση άλλων χώρων κατάλληλων για την ανέγερση σχολικών κτηρίων.  Τέλος, τη συγκρότηση Συμβουλίου Νέων, με τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας 15-18 ετών, και με αποφασιστικό και γνωμοδοτικό ρόλο προς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν, πάντως, η συνοπτική απαρίθμηση των προβλημάτων ανά σχολείο από τους εκπροσώπους των Συλλόγων. Όπως, για παράδειγμα, το προαύλιο στο 4ο Δημοτικό Διονύσου, πίσω από τη ΘΑΛΠΗ στον Άγ. Στέφανο, όπου οι κακοτεχνίες, όπως τόνισε η Χ. Διψάκη, προκαλούν συνεχώς ατυχήματα και το οποίο πρόκειται μάλλον να ανακατασκευασθεί συνολικά, σύμφωνα με σχετική δέσμευση του Δημάρχου. Παρόμοιο πρόβλημα, με τον τάπητα, εντοπίζεται στο Νηπιαγωγείο της Ροδόπολης, όπου το πρόβλημα εκκρεμεί επί ένα χρόνο, όπως ενημέρωσε ο Σ. Καρασίμος, και πρόκειται να επισκευασθεί στη μεγάλη εργολαβία αποκατάστασης δημοτικών κτηρίων τον Ιούνιο. Το κτηριακό πρόβλημα με το παμπάλαιο 1ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου τόνισε η Γ. Τσολάκου, προσθέτοντας πως από τύχη δεν έχουν σημειωθεί ατυχήματα, ενώ στο ίδιο πρόβλημα στάθηκε η Κ. Ρεμούνδου από το 3ο Νηπιαγωγείο Αγ. Στεφάνου, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με άλλα τρία Νηπιαγωγεία. Οι συναντήσεις με τη Δημοτική Αρχή για μεταστέγαση ή ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος δεν είχαν αποτέλεσμα, υπογράμμισε η ίδια, μια που χώρος διαθέσιμος στην περιοχή δεν υπάρχει, ενώ και εδώ παρουσιάζεται πρόβλημα στο προαύλιο, αλλά και με την αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων, ειδικά τις πρωινές ώρες.

Για το Γυμνάσιο- Λύκειο Αγ. Στεφάνου το πρόβλημα είναι πλέον γνωστό: Ο πρώτος όροφος είναι αυθαίρετος, και γι’ αυτό το σχολείο δεν μπόρεσε να υπαχθεί σε προγράμματα, δήλωσε ο Δ. Τσαρνάς, προσθέτοντας πως ήδη- και στο πλαίσιο της μεγάλης εργολαβίας του καλοκαιριού- έχουν δρομολογηθεί εργασίες στο σχολείο για αποκατάσταση σοβάδων και βαψίματα. Το ίδιο πρόβλημα, αυθαίρετου ορόφου, πάντως, κατήγγειλε και η κ. Τσολάκου από το 1ο Δημοτικό, που κι αυτό ζητούσε να ενταχθεί σε προγράμματα, αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

H σταθερή και συνεχής επικοινωνία με τους Συλλόγους Γονέων για την από κοινού προώθηση των προβλημάτων στα σχολεία, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Ένωση, γι’ αυτό και- με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού της Συμβουλίου- θα επιδιωχθεί ο καθορισμός συνάντησης μια φορά το μήνα, σε τακτή ημερομηνία, κατέληξε ολοκληρώνοντας τη συνάντηση ο Πρόεδρος.