logo


Εδώ και μήνες η μόνιμη επωδός της Δημοτικής Αρχής, όταν παρατάξεις ή σύμβουλοι ζητούν στοιχεία, για διαγραφές προσαυξήσεων ή προστίμων φερ’ ειπείν, είναι πως τα στοιχεία αυτά αφορούν σε προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούν να δοθούν με τα ονόματα των δικαιούχων γραμμένα ολογράφως. Πρόσφατο παράδειγμα η απροθυμία της Διοίκησης να παραχωρήσει στη Λαϊκή Συσπείρωση ανάλογα στοιχεία που αφορούν στους οφειλέτες του Δήμου, όπως η απροθυμία αυτή- με την επισήμανση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων- αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ένα το κρατούμενο.

Πριν από πέντε ακριβώς μήνες, το Δεκέμβριο του 2021, ήρθε προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου ο Προϋπολογισμός για το 2022. Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, λοιπόν, ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου σε θέματα διαφάνειας και ελέγχου Ν. Παπαϊωάννου, επεσήμανε πως απουσιάζει ο κωδικός για την εναρμόνιση του Δήμου με τον Κανονισμό Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, το γνωστό GDPR, για να λάβει την απάντηση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, πως ο κωδικός αυτός (σ.σ. μαζί με κάμποσους άλλους) θα μπει σε προσεχή (σ.σ. στην πρώτη, μάλιστα, είχε πει ο κ. Καλαφατέλης) αναμόρφωση, όπερ και εγένετο.

Κρατούμενο νούμερο δύο.

Τρεις μήνες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Οδού Διονύσου, υπογράφτηκε η απόφαση Δημάρχου περί μετακίνησης του υπαλλήλου Π. Τσέλιου, που τον Ιανουάριο του 2020 είχε ορισθεί υπεύθυνος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) του Δήμου Διονύσου, με παράλληλη γνωστοποίηση του ορισμού του στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Ρόλος του, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, ήταν: Να ενημερώνει και να συμβουλεύει το Δήμο και τους υπαλλήλους του σχετικά με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον Κανονισμό και άλλες διατάξεις περί προστασίας δεδομένων, να παρακολουθεί την εσωτερική συμμόρφωση με τον Κανονισμό και άλλες διατάξεις περί προστασίας δεδομένων και να είναι το πρώτο σημείο επαφής για τις εποπτικές αρχές και τα υποκείμενα των δεδομένων (εργαζόμενοι, πολίτες κ.λπ.) και να συνεργάζεται με την εποπτική Aρχή .

Ο κ. Τσέλιος με την παραπάνω απόφαση Δημάρχου μετακινήθηκε στο Γραφείο Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων, όπου έκτοτε τηρεί τα πρακτικά στις συνεδριάσεις διάφορων επιτροπών του Δήμου, όπως προκύπτει  από τη «Διαύγεια».

Κρατούμενο νούμερο τρία: Μετά από τη μετακίνηση του υπαλλήλου σε άλλη θέση, στο Δήμο Διονύσου υπεύθυνος για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων δεν υπάρχει. Κι αυτό κατά παράβαση της υποχρέωσης του Δήμου να έχει DPO.

Θα μπορούσε ίσως ο κ. Τσέλιος να ασκεί παράλληλα καθήκοντα- και στα πολιτικά όργανα του Δήμου και ως DPO; Όχι, γιατί η θέση είναι προσωποπαγής με αποκλειστικά καθήκοντα, συνεπώς χηρεύει μετά και από την απόφαση για τη μετακίνησή του σε άλλη Υπηρεσία.

Τι συμβαίνει λοιπόν εδώ. Ο Δήμος Διονύσου σήμερα δεν έχει υπεύθυνο για την Προστασία των Προσωπικών δεδομένων, συμμορφωμένος ή εναρμονισμένος με τη σχετική υποχρεωτική ευρωπαϊκή οδηγία δεν είναι, είναι εξαιρετικά αμφίβολη η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων του σχετικά με την πολιτική ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, και τέλος εξαιτίας αυτής της παραβίασης κινδυνεύει με πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων. Κι αυτό το τελευταίο, είναι το τέταρτο κρατούμενο- εφιάλτης για όλες τις Διοικήσεις όλων των οργανισμών, δημόσιων και διοικητικών, μια που μπορεί να σημαίνει και την πλήρη χρεωκοπία τους.

Τι έχει γίνει από τότε, το Νοέμβριο του 2020, που η Οδός Διονύσου κατέγραφε στοιχεία υπαλλήλων σε κοινή θέα, στο χώρο συνεδριάσεων του Δημαρχείου; Το απόλυτο τίποτα. Κι ακόμη λιγότερα.