logo


Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη την περασμένη Τετάρτη 11 Μαΐου η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Διονύσου, που έχει συσταθεί για την αποτροπή της εγκατάστασης νέων λατομείων στην Πεντέλη- ακριβώς ένα χρόνο αφότου αποκαλύφθηκε η σχετική μεθόδευση της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ και ξεκίνησε ο αγώνας για να αποκρουσθούν οι βλέψεις για μια καταστροφική επανέναρξη λατομικής δραστηριότητας σε 1000 στρέμματα στο βουνό, πάνω από την πόλη μας.

Την “επέτειο” υπενθύμισε ο επικεφαλής της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου Κ. Κουριδάκης, ένας από τους λίγους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση- της τελευταίας στιγμής, όμως…- του συντονιστή της επιτροπής και Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη. Παρέστησαν ακόμη οι τοπικοί σύμβουλοι Διονύσου Κ. Μπομπής και Δ. Ιατρού, ο εντεταλμένος Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου, ο δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Π. Πανάγος, καθώς και ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, ενώ μέσω ανοιχτής τηλεφωνικής ακρόασης συμμετείχε και παρενέβη με πολύ χρήσιμες επισημάνσεις ο Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) Β. Σιώμος.

Ανάμεικτα τα συναισθήματα στους- λίγους- συμμετέχοντες αναφορικά με την εξέλιξη και την πορεία της υπόθεσης, κυμαίνονταν από την “απογοήτευση- απογοήτευση- απογοήτευση”, του κ. Μπομπή μέχρι, στον αντίποδα, την “αισιοδοξία και ικανοποίηση” του Δημάρχου, για τις μάχες που σήμερα κερδίζονται ενόψει της οριστικής νίκης.

Όσον αφορά στις πιο πρόσφατες εξελίξεις, στα τρία επίπεδα όπου κινείται ο Δήμος με δράσεις, παρεμβάσεις και ενέργειες- πολιτικό, δικαστικό και κοινωνικό- πληροφορίες έδωσε ο συντονιστής της επιτροπής:

>Στο πολιτικό επίπεδο, μετά από υπόδειξη του υπουργού ΠΕΝ Κ. Σκρέκα, έχει ορισθεί συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ευθ. Μπακογιάννη για τις 23 Μαΐου. Ένα το κρατούμενο εδώ: Οι εργώδεις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να ορισθεί, σύμφωνα με την ίδια υπόδειξη, συνάντηση και με τον αρμόδιο υφυπουργό Ν. Ταγαρά έχουν μέχρι στιγμής, και επί σειρά εβδομάδων αποβεί άκαρπες.

>Στο δικαστικό επίπεδο, και σε στενή συνεργασία με τη δικηγόρο Αγγ. Χαροκόπου που έχει ορίσει ο Δήμος για την υπόθεση, έχει ήδη από το Μάρτιο ασκηθεί διοικητική προσφυγή κατά της άδειας για λατομική έρευνα- της 5ης κατά σειρά- που έχει υποβάλει η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ για τον πέμπτο Λατομικό Χώρο ενδιαφέροντός της, ενώ προετοιμάζεται, και εφόσον απαιτηθεί, η άσκηση και λοιπών ενδίκων μέσων. Ο χώρος αυτός ειδικά εγείρει και τη μεγαλύτερη ανησυχία, μια που χονδρικά προσδιορίζεται στην έκταση όπου παλαιότερα λειτουργούσε το Λατομείο ΠΑΡΘΕΝΩΝ και είναι και σήμερα έτοιμος από πλευράς εγκαταστάσεων να υποδεχθεί εκ νέου λατομική δραστηριότητα. Παράλληλα ετοιμάζεται από το νομικό σύμβουλο του Δήμου Γ. Βασιλείου, και θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, η σύνταξη και αποστολή “αυστηρού” εξώδικου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που κατ’ αρχάς ενέκρινε άνευ ετέρου τις 4 πρώτες άδειες για λατομική έρευνα εκ μέρους της εταιρείας.

Τέλος, νέο στοιχείο προστίθεται στις ενέργειες για την οριστική κατάργηση των παλιών Λατομικών Ζωνών, ώστε το πρόβλημα να παύσει οριστικά να υφίσταται: Μέχρι τώρα λόγος γινόταν για σημειακή και στοχευμένη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού, όπου προβλέπονται οι εν λόγω Ζώνες, οι οποίες μάλιστα θεωρείται ότι θεσμοθετήθηκαν για τα τότε- και μέχρι το 2006- λειτουργούντα λατομεία μαρμάρου. Για την πρόθεση αυτή του Δήμου Διονύσου ενημερώθηκαν Δήμοι γύρω από το Πεντελικό, που στα Δημοτικά τους Συμβούλια εξέφρασαν ανησυχία μήπως η επιδιωκόμενη τροποποίηση του ΠΔ αποτελέσει Κερκόπορτα, ανοίγοντας το δρόμο για οικιστικές πιέσεις. Την ανησυχία αυτή μετέφερε στη διαπαραταξιακή επιτροπή ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, που τόνισε πως εφόσον ο Δήμος Διονύσου προχωρήσει στην τροποποίηση, αυτή θα πρέπει να γίνει με τη μέγιστη προσοχή και μόνο για το θέμα των Λατομικών Ζωνών, γιατί “το Προεδρικό Διάταγμα, παρά τις αδικίες, είναι ό, τι καλύτερο έχουμε για την προστασία του Πεντελικού”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σιώμος.

Το νέο στοιχείο που πλέον έχει προστεθεί βασίζεται σε σκέψη του Ν. Παπαϊωάννου, δικηγόρου, ειδικού συνεργάτη Δημάρχου και μέλους της διαπαραταξιακής επιτροπής, και αφορά σε παράπλευρη προσπάθεια με τη σύνταξη τροπολογίας σε άρθρο του λατομικού νόμου. Στο άρθρο αυτό, πιο συγκεκριμένα, ορίζεται πως “Λατομικές περιοχές που έχουν ενεργοποιηθεί στο παρελθόν και έχουν περιέλθει σε αδράνεια πλέον της δεκαετίας αποχαρακτηρίζονται, ολικά ή μερικά με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη εφόσον κριθεί ότι δεν συντρέχει πλέον λόγος διατήρησής τους” (άρ. 48 παρ. 7 του Ν. 4512/2018). Η εν λόγω διάταξη, με την τροπολογία που σχεδιάζεται και με άριστη τεκμηρίωση (ακριβής καθορισμός ορίων των λατομικών περιοχών, αποστάσεις από τον οικιστικό ιστό και τα τοπόσημά του, κ.λπ). πιστεύεται πως μπορεί να επεκταθεί κατ’ αναλογία και για τα λατομεία μαρμάρου. Η σχετική προετοιμασία της τροπολογίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ταυτόχρονα, και μετά από πρόσφατη επισήμανση του μηχανικού Γ. Λαγκαδινού που συνεργάζεται με τη διαπαραταξιακή επιτροπή, αναζητούνται οι λόγοι για τους οποίους το 2006 η Νομαρχία- τότε- αρνήθηκε τα αιτήματα για την παράταση λειτουργίας στα δυο παλιά Λατομεία της περιοχής- ΔΙΟΜΗΔΗΣ και ΠΑΡΘΕΝΩΝ- με αποτέλεσμα να παύσει η λατομική δραστηριότητα για 15 και πλέον χρόνια. Το επίπεδο, όμως, που κατά γενική ομολογία χωλαίνει περισσότερο είναι το κοινωνικό. Σχετικές επισημάνσεις έκαναν τόσο οι δυο τοπικοί σύμβουλοι Διονύσου, όσο και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι: Έλλειμμα ενημέρωσης ή στρεβλή πληροφόρηση δεν είναι σπάνια, ακόμη και στην Κοινότητα που πλήττεται πιο άμεσα από πιθανή εγκατάσταση λατομικής δραστηριότητας στο κατώφλι της, ενώ έχουν σταματήσει οι επικοινωνιακές ενέργειες του Δήμου, όπως το μοίρασμα των ενημερωτικών φυλλαδίων, τα πανώ κλπ. τόνισαν οι Κ. Μπομπής, Δ. Ιατρού και Π. Πανάγος.

Την αδυναμία αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται και η Διοίκηση του Δήμου, μια που έχει προγραμματίσει συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στις 25 Μαΐου, με τη συμμετοχή συλλογικών φορέων κατά κύριο λόγο, σε μια προσπάθεια κοινωνικής εγρήγορσης. Δεύτερο το κρατούμενο: Εδώ και ένα χρόνο, που έχει “σκάσει” το θέμα στο Δήμο, υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση από τους τοπικούς συμβούλους της Κοινότητας Διονύσου, να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου μόνιμη υπενθύμιση για τον κίνδυνο που διατρέχει η πόλη, το βουνό και η Αττική από τυχόν νέα και τέτοιας έκτασης λατομική δραστηριότητα. Έτσι κάθε κάτοικος και δημότης, επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα, εκτός από τα συνήθη νέα , ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου, θα ενημερωνόταν για ένα θέμα που αφορά στη ζωή και την περιουσία του. Εδώ και ένα χρόνο η Δημοτική Αρχή κωφεύει χαρακτηριστικά, επιδεικνύοντας χαρακτηριστική και περίεργη απροθυμία – και το ίδιο έπραξε και προχτές, δια στόματος Δημάρχου: “Δεν ξέρω, δεν θα μπορέσω να σας απαντήσω τώρα. Επειδή φτιάχνουμε καινούργια ιστοσελίδα, μπορούμε να το δούμε την επόμενη φορά”. Και ήταν η επιμονή του συντονιστή- “πρέπει να το δούμε χτες κύριε Δήμαρχε”- εκείνη που ίσως έσωσε την κατάσταση: Από σήμερα το πρωί στην ιστοσελίδα του Δήμου εμφανίζεται και πάλι- αν και όχι συνεχώς- το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, τον περασμένο Μάρτιο, κατά της εγκατάστασης νέων λατομείων στην περιοχή μας.

Αξίζει εδώ να προστεθεί πως ειδικά στην Κοινότητα Διονύσου έχει συσταθεί μικρή διαπαραταξιακή επιτροπή, αποτελούμενη από τους τοπικούς συμβούλους, που παίρνει μεν αποφάσεις, χρειάζεται όμως τη στήριξη του κεντρικού Δήμου για την υλοποίησή τους, όπως υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο ίδιος επανέφερε εξάλλου την πρόταση να κληθούν κόμματα και βουλευτές της περιοχής στον Άγ. Στέφανο- και το καμπανάκι χτυπάει για τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας οι βουλευτές τηρούν σιγήν ιχθύος για τα λατομεία-, ώστε να πάρουν ξεκάθαρη θέση, “τι προτίθενται να κάνουν και σε τι δεσμεύονται” για το θέμα, με το δεδομένο πως πλησιάζουν και εκλογές.

Θα πρέπει εδώ να προστεθούν και τα εξής: Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη δυνατότητα του Δήμου Διονύσου να εντάξει προς χρηματοδότηση μια πρόταση- γενική κατ’ αρχάς- που να αφορά την αξιοποίηση και της βόρειας, της δικής μας, πλευράς του Πεντελικού με ήπιες, αθλητικές και πολιτιστικές, χρήσεις, κατά το παράδειγμα του master plan στη νότια πλευρά του βουνού. Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθυμίζεται, ήδη εκπονείται το δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών από την ΚΟΙΝΣΕΠ “Μονοπάτια της Ελλάδας”, ενώ αναμένεται η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του Ικάριου. Εξάλλου, η Πεντέλη είναι αδιαίρετη- μπορεί η μια πλευρά της να είναι πολιτιστικά αναπτυγμένη και στην άλλη πλευρά να δουλεύουν λατομεία; αναρωτήθηκε ρητορικά η κ. Ιατρού.

Έτσι, για το προσεχές διάστημα προγραμματίζονται τα παρακάτω, όπως τα συνόψισε ο Αντιδήμαρχος:

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ στις 23 Μαϊου.

Σύγκληση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, πιθανόν δυο ημέρες αργότερα, με ευρεία συμμετοχή μαζικών φορέων.

Αποφασιστικές κινήσεις ώστε να ενταχθεί πρόταση του Δήμου για ανάπλαση του βουνού σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στήριξη της “μικρής” διαπαραταξιακής επιτροπής της Κοινότητας Διονύσου, για την υλοποίηση των αποφάσεών της.

Στενή συνεργασία με την Αρχαιολογία, που απέρριψε όπως είναι γνωστό τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον πρώτο Λατομικό Χώρο ενδιαφέροντος της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, ώστε την ίδια τύχη να έχουν οι ΜΠΕ, ιδίως για τον 5ο Χώρο, που κατά γενική ομολογία κρίνεται ως πιο επικίνδυνος.

Άμεση πρόσκληση στις πολιτικές δυνάμεις, και ειδικά στη ΝΔ, για να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο πρόβλημα.

Παρεμβάσεις και ενημέρωση σε όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο Δήμος, όπως για παράδειγμα στην εκδήλωση τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη την προσεχή Κυριακή στον Άγ. Στέφανο.

Επαφή και πάλι με τις κεντρικές οικολογικές οργανώσεις (WWF, GREENPEACE, Ορνιθολογική Εταιρεία κ.ά.) που αν και έχουν ενημερωθεί εκτενώς, σιωπούν χαρακτηριστικά.

Ολοκλήρωση της τροπολογίας για το λατομικό νόμο.