logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχύει το ρητό: αν δεν μπορείς να αλλάξεις την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Μετά από ένα σερί ημίμετρων, αποτυχημένων κινήσεων και προκλητικής αδιαφορίας η κυβέρνηση έχει επιστρέψει στην αγαπημένη της συνήθεια: φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από την ίδια. Φταίνε οι πολίτες, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, φταίει που είναι στραβός ο γιαλός. Η κυβέρνηση πάντως δεν έχει καμία ευθύνη.

Δεν έχουν ευθύνη που δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται στο έλεος της χρεοκοπίας. Που 25.000 κινδυνεύουν να μείνουν ή έχουν ήδη μείνει χωρίς ρεύμα. Εν έτη 2022, οι διακοπές ρεύματος σαρώνουν τις χαμηλές οικονομικά τάξεις. Η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής Μητσοτάκη φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες σπίτια και εξαφανίζει, από τις πρώτες ημέρες, μισθούς και συντάξεις. Το αμείλικτο δίλημμα του κόσμου είναι ξεκάθαρο: Λογαριασμός ή επιβίωση.

Την ίδια ώρα, ο κ. Στάσσης της ΔΕΗ χτίζει έπαυλη με πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων στην Τζιά επιβεβαιώνοντας ότι οι ανισότητες και οι κοινωνικές αδικίες για την κυβέρνηση δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά νοοτροπία. Δεν ήταν ατυχής η δήλωση της κας Καραμανλή που είπε «χαλάλι του» για τον κ. Στάσση. Αντίθετα, ήταν η επιβεβαίωση μιας βαθιάς ριζωμένης ιδεολογικής αντίληψης για τα πράγματα. Ο καταφερτζής επιβιώνει και οι υπόλοιποι ας δυστυχούν ελεύθερα.

Διαφορετικά, πρόκειται για την ιδεολογική αντίληψη πως οι αδύναμοι που δεν μπορούν να πληρώσουν είναι «τζαμπατζήδες», ενώ οι ισχυροί που μέσα στην κρίση πλουτίζουν είναι «άριστοι».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου. Δεν αποδοκιμάστηκε ποτέ από την κυβέρνηση ή τη Νέα Δημοκρατία για τις αθλιότητες που εκστόμισε κατά των απελπισμένων πολιτών. Πρόσβαλε χιλιάδες πολίτες, την ώρα που το κόμμα του είναι επί δεκαετίες μαθημένο στο «τζάμπα» αυξάνοντας, έτος με το έτος, τα χρέη του. Αν είναι έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε ήδη τον κ. Μητσοτάκη να βάλει λουκέτο στο κόμμα του.

Είναι παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος στο πλαίσιο της ρήτρας Μητσοτάκη. Επιπλέον, χρειάζονται πραγματικά μέτρα προστασίας για τους χιλιάδες πολίτες, τα οποία θα ενισχύουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση άφησε να περάσουν 8 μήνες λέγοντας ότι η ακρίβεια δεν θα υπερβεί τα λίγα ευρώ μηνιαίως. Και σήμερα ο πληθωρισμός πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτατα το 10% για τον Απρίλιο.

Η λύση είναι μία και είναι πολιτική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει το γρηγορότερο. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική κυβέρνηση που θα ενισχύσει τους πολίτες που υποφέρουν.