logo


Δραματική χαρακτήρισαν την κατάσταση στην Κοινότητα Διονύσου, όσον αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων, οι τοπικοί σύμβουλοι της περιοχής στη συνεδρίασή τους χθες Πέμπτη 28 Απριλίου.

Εκτός από τη- διαχρονική- υποστελέχωση της υπηρεσίας, στην επιδείνωση της κατάστασης με τα σκουπίδια, συνέβαλε και η αποχή  των υπαλλήλων της καθαριότητας από τα καθήκοντά τους, τις ημέρες του Πάσχα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξαίρεσή τους από την έγκαιρη καταβολή της αμοιβής, όπως προβλέφθηκε με κυβερνητική απόφαση για το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου. Η αποχή αυτή διήρκεσε από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, διάστημα που αποδείχθηκε παραπάνω από αρκετό για να γεμίσει η πόλη απορρίμματα κάθε είδους- με το επιπλέον δεδομένο πως ούτε η Δημοτική Αρχή ούτε το Σωματείο δεν είχαν εκδώσει την παραμικρή προειδοποιητική ανακοίνωση προς τους κατοίκους.

Έτσι, η περιοχή είχε κυριολεκτικά πήξει στο σκουπίδι- και οικιακό και ανακύκλωση-, με αποτέλεσμα μια εικόνα τουλάχιστον αποκρουστική, και δυσφημιστική για την πόλη, όπως συμπλήρωσαν οι Κ. Μπομπής και Δ. Ιατρού, μια που πολλοί ήταν οι επισκέπτες της πόλης από άλλες περιοχές λόγω του Πάσχα.

Οι ίδιοι μετέφεραν το κλίμα διαμαρτυρίας που φουντώνει στην Κοινότητα, τόσο λόγω της κατάστασης στους δρόμους όσο και στην καθαριότητα, τονίζοντας πως  αυτά είναι τα βασικά, που μπορεί να διεκδικήσει ένας κάτοικος, για τα οποία μάλιστα πληρώνει τέλη: “Δεν κλείνουν τις λακούβες, δεν μαζεύουν και τα σκουπίδια; Δηλαδή ούτε τα βασικά; Πληρώνουμε τέλη γι’ αυτά, δεν είναι δωρεάν. Τα εκατομμύρια που ακούμε και οι φωτογραφίες που βγάζουν είναι ένα μεγάλο μηδέν, αν δεν εξασφαλίζουν τα βασικά στην πόλη”, υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μπομπής.

Παράλληλα, χώρος προσωρινής απόθεσης ογκωδών και άλλων αντικειμένων- μεταξύ των οποίων και κάδοι απορριμμάτων!- έχει δημιουργηθεί απέναντι από το Κοινοτικό Κατάστημα, επί της οδού Πλαστήρα, ουσιαστικά μέσα στο δάσος, όπως κατήγγειλε η κ. Ιατρού. Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, τα αντικείμενα σωρεύονται ακριβώς στην αρχή της δασικής έκτασης, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο για φωτιά, που με τόσο κόπο κάθε χρόνο προσπαθούμε να αποτρέψουμε. Το θέμα φαίνεται πως έχει αποτελέσει και σημείο τριβής ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κοινότητας Τ. Μπάση και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Μ. Κόκκαλη, μια που ο τελευταίος αντιτίθεται στην πρακτική αυτή.

Σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου προς τον κ. Κόκκαλη, σε πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή (19/4) ο τελευταίος υπογράμμισε πως καταγράφονται τα σημεία που σιγά σιγά μετατρέπονται σε χωματερές, καθώς και όπου υπάρχουν ακόμη υπολείμματα από τις καταστροφές της Μήδειας, ώστε να απομακρυνθούν, ενώ σχεδιάζεται η ενίσχυση με κάθε τρόπο της Υπηρεσίας Καθαριότητας, σε πρώτη φάση μέσω ΑΣΕΠ και με την έλευση 24 υπαλλήλων: “Η δυναμική της Υπηρεσίας δυστυχώς είναι μηδενική, το προσωπικό μας δεν επαρκεί, ειδικά αφότου το Νοέμβριο έφυγαν 34 άτομα, στην πλειονότητά τους πλήρωμα απορριμματοφόρων, που δεν είναι εύκολο να αναπληρωθούν. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε γειτονιά γειτονιά αλλά καταλήγουμε να κυνηγάμε την ουρά μας. Είμαστε ήδη στη διαδικασία να ενισχύσουμε την Υπηρεσία με εποχικό προσωπικό και μέσω ΑΣΕΠ, γιατί υποφέρουμε και στο κομμάτι της αποκομιδής και σ’ αυτό του οδοκαθαρισμού”.

Πρόβλημα επιπλέον παρατηρείται και με τους κάδους αποκομιδής, και του οικιακού απορρίμμματος και της ανακύκλωσης: Σπασμένοι, χωρίς καπάκια, χωρίς ρόδες, αποτελούν από μόνοι τους σκουπίδια. “Προχωρούμε σε καταγραφή και σταδιακή αντικατάσταση των κάδων για τα οικιακά απορρίμματα. Ειδικά για τους κάδους ανακύκλωσης, έχουμε έλλειψη γιατί στις φωτιές του Ιουλίου και του Αυγούστου κάηκαν πάνω από 250, που δεν έχουν αντικατασταθεί. Η εταιρεία Ανακύκλωσης, που μας τους προμηθεύει, μας έδωσε αρχικά 30 και τώρα θα μας φέρουν άλλους 30, μακριά από το στόχο μας βέβαια”, τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως η αποκομιδή απορριμμάτων ξεκίνησε και πάλι κανονικά από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα, με μελανό σημείο τον τομέα της ανακύκλωσης: Με παροπλισμένο το ένα από τα δυο φορτηγά, λόγω ανάφλεξης από συσκευή γκαζιού, πριν από λίγες ημέρες, καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να απομακρυνθούν τα υλικά, που σωρεύονται στους κάδους.