logo


Από τον Άννα στον Καϊάφα, δηλαδή από υπηρεσία σε υπηρεσία, παραπέμπεται το θέμα με την εγκατάσταση νέων λατομείων στην Πεντέλη, θέμα που απασχολεί το Δήμο Διονύσου, αλλά και όμορους Δήμους, και έχει φτάσει επανειλημμένα στη Βουλή με ερώτηση βουλευτών από όλο- σχεδόν- το φάσμα των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του κυβερνώντος…

Η πρόσφατη σχετική αλληλογραφία, που κοινοποιήθηκε στα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής, είναι απολύτως ενδεικτική για το πώς κινούνται οι κρατικές υπηρεσίες στο θέμα και δημιουργεί ανησυχίες για την τελική έκβασή του.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως είναι γνωστό, σειρά βουλευτών- μετά και από ενημέρωση και πίεση φορέων της πόλης-  έχουν καταθέσει ερώτηση ή αναφορά για την επιχειρούμενη εκ νέου λατομική δραστηριότητα στο Πεντελικό. Ανάμεσά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Σ’ αυτούς ο υφυπουργός ΥΠΕΝ Ν. Ταγαράς αποστέλλει απαντητικά ή διευκρινιστικά έγγραφα από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (σ.σ. που έδωσε αλλεπάλληλες άδειες στην εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ για την πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών σε συνολική έκταση κοντά στα 1000 στρέμματα με στόχο τη διαπίστωση μαρμαροφόρου κοιτάσματος), το Δασαρχείο (σ.σ. μια που μεγάλο τμήμα της περιοχής είναι δημόσιο δασικό και βρίσκονται σε ισχύ αποφάσεις αναδάσωσής του), αλλά και η Περιφέρεια Αττικής (σ.σ. που μέχρι πρότινος διερευνούσε τη δυνατότητα να κηρύξει ανενεργές, τις λατομικές ζώνες στο Πεντελικό που έχουν σταματήσει να λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια).

Από τα παραπάνω έγγραφα προκύπτει ενδεικτικά πως:

*Μια που μιλάμε για εξόρυξη μαρμάρου και όχι αδρανών υλικών, η Περιφέρεια δεν είναι αρμόδια για την κήρυξη ως ανενεργών των παλιών λατομικών ζωνών στο Πεντελικό- εκεί που πολύ παλιότερα λειτουργούσαν νταμάρια μαρμάρου, αλλά έχουν σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια. Η ίδια πάντως στο έγγραφό της τονίζει πως κορυφαίος στόχος την πολιτείας θα έπρεπε να είναι η μείωση και ελαχιστοποίηση της λατομικής δραστηριότητας σε όλη την Αττική, με ανάπλαση των παλιών λατομείων.

*Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υποστηρίζει πως ακολούθησε τις κείμενες διατάξεις, ώστε να εγκρίνει τις αιτήσεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ για τη διενέργεια διερευνητικών εργασιών με στόχο τη διαπίστωση μαρμαροφόρου κοιτάσματος χωρίς επέμβαση στο έδαφος σε πέντε χώρους. Αλλά χωρίς να λάβει κατά τα φαινόμενα υπόψη της πως η εταιρεία “έσπασε” τη συνολική έκταση σε 5 κομμάτια. Η κατάτμηση αυτή, εκτός από παράνομη, επιτρέπει στην εταιρεία μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων: Άλλη η διαδικασία, οι προϋποθέσεις, οι προδιαγραφές και οι αδειοδοτήσεις για μια έκταση σχεδόν 1000 στρεμμάτων, και άλλη- πολύ πιο εύκολη και σύντομη- για επιμέρους πολύ μικρότερες εκτάσεις.

*Το Δασαρχείο τηρεί στάση αναμονής- “…παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε σχετικώς για τις ενέργειές μας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας.”-, αρμοδιότητες που μπορεί και να περιλαμβάνουν την άρση των αποφάσεων περί αναδάσωσης στην- κατακαμένη κατά το παρελθόν- περιοχή, όπως άλλωστε αναφέρεται στο έγγραφο της Αποκεντρωμένης!

Αξίζει να σημειωθούν και τα παρακάτω: Η κατάτμηση της συνολικής έκτασης σε 5 κομμάτια, που αποτελεί βασικό επιχείρημα στη νομική φαρέτρα αντίδρασης του Δήμου Διονύσου, περνάει στα ψιλά γράμματα στο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης: “ναι μεν σύμφωνα με την παρ. 3 του άρυ. 50 του Ν.4512/2018 (σ.σ. πρόκειται για το λατομικό νόμο) η έρευνα σε δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις διενεργείται σε ορισμένη ενιαία έκταση μέχρι τριακόσια (300) στρέμματα, ωστόσο δεν απαγορεύεται η έρευνα σε όμορες εκτάσεις από τον ίδιο φορέα”!

Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός στο δικό του έγγραφο επισημαίνει πως για να ξεκινήσουν εξορυκτικές δραστηριότητες, απαιτούνται περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις αναφορικά με τις κάθε είδους επιπτώσεις τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Επισημαίνει μάλιστα πως ειδικά η Πεντέλη υπόκειται σε διακριτό θεσμικό πλαίσιο, αυτό του Ρυθμιστικού της Αθήνας, (σ.σ. που προβλέπει την ανάδειξη του βουνού και είναι στενά συνδεδεμένο και με το περίφημο master plan για την Πεντέλη που πρόσφατα εξήγγειλε η κυβέρνηση).

Έτσι, το μόνο σίγουρο που αυτή τη στιγμή έχει ο Δήμος στα χέρια του, είναι η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που απορρίπτει- δεσμευτικά- τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον έναν από τους 5 λατομικούς χώρους ενδιαφέροντος της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, με την ελπίδα ότι αυτό θα αποτελέσει πρόκριμα για την απόρριψη, εν συνεχεία, των ΜΠΕ και για τους άλλους τέσσερις χώρους.

Εντωμεταξύ, συνεδρίασε  για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του Ν. Παπαϊωάννου, δικηγόρου και ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου, η νομοτεχνική επιτροπή με στόχο την εκπόνηση πρότασης για σημειακή τροποποίηση του Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης του 1988, στο σημείο που αφορά στις ανενεργές πλέον σήμερα λατομικές ζώνες. Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου, συμμετείχαν πλην του κ. Παπαϊωάννου, ο Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι, οι τοπικοί σύμβουλοι Κ. Μπομπής και Δ. Ιατρού, καθώς και ο τοπογράφος μηχανικός Γ. Λαγγαδινός. Παρά την πρόσκληση που του απεστάλη δεν κατόρθωσε να παρευρεθεί ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ν. Καρυστινός, δικηγόρος, καθώς και- από αβλεψία- η συνάδελφός του  από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες Κ. Μαϊχόσογλου.

Στην εν λόγω συνεδρίαση όλοι συμφώνησαν πως η τροποποίηση θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή στη διατύπωσή της, ώστε να καθορισθούν ακριβώς τα όρια των περιοχών στις οποίες θα αφορά, και μάλιστα με το επιχείρημα πως εκεί δεν υπάρχει πια μάρμαρο. Στην κατεύθυνση αυτή έχει εξασφαλισθεί η γνωμοδότηση και πραγματογνωμοσύνη του μεταλλειολόγου Γ. Γιακουμάκη, κατοίκου της πόλης, ο οποίος έχει θέσει τη γνώση και την εμπειρία του στη διάθεση του Δήμου.

Μετά και από τα παραπάνω, αναμένεται εκ νέου σύγκληση της διαπαραταξιακής επιτροπής, αίτημα που έχουν ήδη υποβάλει μέλη της, ώστε να δρομολογηθούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ανάμεσα στις οποίες είναι η αποστολή εξωδίκων σε όσες υπηρεσίες και φορείς με πράξεις ή παραλείψεις τους ευνόησαν τη μεθόδευση του περιβαλλοντικού εγκλήματος στο Πεντελικό, οι δυναμικές κινητοποιήσεις, η ευρεία ενημέρωση των κατοίκων, και βέβαια η σημειακή τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης.