logo


Γενναία αύξηση στην πρώτη, και ελαφρές αυξήσεις στις υπόλοιπες κλίμακες,  αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΤΙΑΣ, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, την Τρίτη 12 Απριλίου. Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου Τ. Καρασαρλή, οι αυξήσεις αυτές στο σύνολό τους υπαγορεύτηκαν από τις γενικότερες ανατιμήσεις αλλά και από την προσπάθεια να στραφούν οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα στη δωρεάν φοίτηση των παιδιών τους μέσω ΕΣΠΑ, όπως δικαιούνται. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως και κατά το παρελθόν οι διοικήσεις της ΕΣΤΙΑΣ αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή δικαιούχοι του ΕΣΠΑ να μην υποβάλλουν για διάφορους λόγους τα δικαιολογητικά τους ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η ΕΣΤΙΑ, εν προκειμένω με 2500 ευρώ ανά παιδί ετησίως, έξοδο το οποίο καλύπτεται από τα αποθεματικά της.

Με τη λογική αυτή, υπογράμμισε ο κ. Καρασαρλής, και με στόχο να διεκδικήσουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα όσοι το δικαιούνται, προτείνουμε τη μεγάλη αύξηση στην πρώτη κλίμακα των τροφείων- εκεί όπου υπάγονται οι δικαιούχοι του ΕΣΠΑ- και αντί για 50 ευρώ οικονομική συνδρομή στους έχοντες μέχρι 27.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, προτείνουμε μηνιαία συνδρομή στα 100 ευρώ. Η ίδια συνδρομή προβλέπεται και για κάθε άλλη κατηγορία δικαιούχων ΕΣΠΑ, που δεν διεκδικούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα οι αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι είναι της τάξης των 5-20 ευρώ (σ.σ. στη μεγαλύτερη κλίμακα), που κι αυτές υπαγορεύονται από τις γενικότερες ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα.   

Η εισήγηση του έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία με 7 θετικές ψήφους, μια που ο Αντιπρόεδρος Μπ. Ιωαννίδης, αρνούμενος κάθε αύξηση, ψήφισε λευκό, ενώ με αρνητική ψήφο στάθηκε η Λ. Μαγκλάρα από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Η κ. Μαγκλάρα διαφώνησε και με τις προτεινόμενες αυξήσεις, αλλά και με την επιβολή τροφείων γενικά, μια που όπως τόνισε, μαζί με τις τιμές αυξάνεται και  το κόστος διαβίωσης σήμερα, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να ανταποκρίνονται δύσκολα στις καθημερινές ανάγκες. Την ίδια- διαχρονική- στάση τήρησε και η Ρ. Πανουργιά από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, χωρίς όμως το δικαίωμα ψήφου, μια που συνδέθηκε στην τηλεδιάσκεψη, αφού είχε ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση.

Αναλυτικά, και μετά από την έγκριση της εισήγησης, τα τροφεία στους Βρεφικούς και Νηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Διονύσου- με τις εξαιρέσεις, τις απαλλαγές και τις μειωμένες συνδρομές- για την περίοδο 2022-2023 διαμορφώνονται ως εξής:

 

Η καταβολή των τροφείων είναι υποχρεωτική για κάθε μήνα από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούλιο, όχι όμως και για τον Σεπτέμβριο που θεωρείται μήνας προσαρμογής.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι από τις 10 Μαϊου έως τις 12 Ιουνίου και θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, απαραιτήτως με την ανάρτηση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών, στην πλατφόρμα της ΕΣΤΙΑΣ www.estiadionysou.gr. Για τη διευκόλυνση όσων γονέων δυσκολεύονται στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησή τους, δίδεται η δυνατότητα να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα γραφεία της ΕΣΤΙΑΣ στο 210 81441700 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που θα πρέπει να είναι πρωτότυπα ή ευκρινή αντίγραφα, περιλαμβάνουν πιστοποιητικό υγείας του παιδιού, συμπληρωμένο από τον παιδίατρο, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του τελευταίου εξαμήνου, δικαιολογητικά εργασίας ή ανεργίας και για τους 2 γονείς, αποδεικτικό κατοικίας, εκκαθαριστικό σημείωμα για εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά το 2021, υπεύθυνη δήλωση, άδεια διαμονής σε ισχύ (αν πρόκειται για αλλοδαπούς). Επιπλέον δικαιολογητικά απαιτούνται αν το παιδί ανήκει σε ειδικές κατηγορίες (ΑΜΕΑ, με παθήσεις σωματικές  πνευματικές ή ψυχικές, με γονείς διαζευγμένους ή συνταξιούχους κ.λπ.)

Σημειώνεται πως στα Βρεφικά Τμήματα εγγράφονται παιδιά που στις 30/9/2022 θα είναι από 18 μηνών ως 2,5 χρόνων, ενώ στα Παιδικά Τμήματα τα παιδιά που στις 30 Σεπτεμβρίου θα είναι από 2,5 ετών μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στο Προνήπιο.