logo


Με μια αίτηση, που υπογράφουν 23 δημοτικοί σύμβουλοι- τα μέλη των 4 παρατάξεων της μειοψηφίας εκτός αυτής που συνεργάζεται με τη Δημοτική Αρχή, καθώς και τρεις από τους 4 ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους- ζητούν από τη Δημοτική Αρχή να έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η επικείμενη προκήρυξη του Δήμου για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με LED. Η εν λόγω αίτηση θυμίζει την αντίστοιχη του 2019, οπότε και πάλι οι τότε παρατάξεις της μειοψηφίας μαζί με τους ανεξάρτητους είχαν ζητήσει τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα.

Ειδικότερα οι 23 δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν να προηγηθεί η εν λόγω συνεδρίαση για τη λήψη πολιτικής απόφασης, λόγω και του κόστους του έργου, που φθάνει στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και της σοβαρότητάς του, μια που θα προσδιορίσει τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου σε βάθος 12ετίας. Και τούτο, γιατί σύμφωνα με τις ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου, αρμόδια για την έγκριση τέτοιων συμβάσεων είναι πλέον η Οικονομική Επιτροπή, 9μελές όργανο με εκπροσώπους τριών παρατάξεων, άρα πολύ λιγότερο αντιπροσωπευτικό του 41μελούς Δημοτικού Συμβουλίου, όπου εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις.

Το θέμα των LED, υπενθυμίζεται, έρχεται από μακριά, όταν το 2017 η τέως Δημοτική Αρχή αποφάσισε την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτοφωτισμού, συγκροτώντας μάλιστα και διαπαραταξιακή επιτροπή γι’ αυτό και για άλλα σημαντικά ζητήματα της πόλης. Αν και η επιτροπή, και εν συνεχεία και το Δημοτικό Συμβούλιο, είχε καταλήξει στην πραγματοποίηση του έργου μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εντούτοις στη διάρκεια νέας σχετικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το 2019 αιφνιδιάστηκε μια που η τελική πρόταση που είχε έρθει προς έγκριση ήταν η ανάθεση του έργου σε εξωτερικό συνεργάτη. Αναπάντητα, επιπλέον, παρέμειναν πολλά ερωτήματα που αφορούσαν τόσο την προς υπογραφή σύμβαση όσο και τη διαδικασία επιλογής του συνεργάτη που είχε προηγηθεί. Όπως και τώρα, έτσι και το 2019 οι παρατάξεις της τότε μειοψηφίας, με πρωτοστατούντα το σημερινό Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη αναδείκνυαν συνεχώς το θέμα, επιμένοντας πως ο Δήμος κινδυνεύει με σημαντική οικονομική ζημία, ενώ πιθανολογούνταν και οι ποινικές ευθύνες, για όσους συναινούσαν στην ακολουθούμενη τότε διαδικασία.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της η νυν Δημοτική Αρχή, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2020, ματαίωσε το διαγωνισμό που ήταν σε εξέλιξη, ώστε να επανεξεταστεί το έργο και η ανάθεσή του σε νέα βάση, με τον κ. Κριεμάδη να επικαλείται στην εισήγησή του λόγους που κυμαίνονταν από παρατυπίες που καταστρατηγούν την αρχή  της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και του ανοίγματος των δημοσίων συμβάσεων στον ανταγωνισμό και έφθαναν μέχρι και στην παραβίαση του κοινοτικού δικαίου και της εθνικής νομολογίας.

Για τα επόμενα δυο χρόνια, μέχρι σήμερα, συχνά ήταν τα σχετικά ερωτήματα που απευθύνονταν στη Δημοτική Αρχή, κυρίως από την προκάτοχό της, για την τύχη του έργου, με τον Αντιδήμαρχο να απαντά πως η Διοίκηση έχει εξασφαλίσει χαμηλότερο κόστος, καλώντας τους συναδέλφους του να περιμένουν την τελική πρόταση.

Το θέμα ανακίνησε για μια ακόμη φορά την περασμένη Τρίτη 15/3 στην Οικονομική Επιτροπή ο επικεφαλής της μείζονος και τέως Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, με αφορμή την προδημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού του Δήμου για τα LED, υπογεγραμμένη από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Μ. Τσιλιγκίρη, άρα εν είδει προμήθειας, με ύψος διαγωνισμού 7,5 εκατομμυρίων ευρώ “λίγο πολύ στο ύψος που ήταν πριν τρία χρόνια που καταργήθηκε”. Ο κ. Ζαμάνης στο σημείο αυτό ζήτησε διευκρινίσεις για το γεγονός πως άλλαξε η αρμόδια Διεύθυνση, καθώς και άμεσα ένα αντίγραφο τόσο της μελέτης όσο και του διαγωνισμού.

“Πέντε είναι τα εκατομμύρια του διαγωνισμού, και με το δικαίωμα προαίρεσης 50% φτάνουν στα 7,5, ενώ ο δικός σας διαγωνισμός ήταν στα 10 εκατομμύρια που με το δικαίωμα προαίρεσης έφταναν στα 15”, απάντησε αμέσως μετά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, με πολλά προβλήματα στη σύνδεση μια που βρισκόταν εκτός Δήμου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στην αίτησή τους οι 23 δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν να παρίστανται στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ο μελετητής και ο Διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος που την έχει υπογράψει.