logo


Τα ρέματα και πώς τα προσεγγίζει ο Δήμος Διονύσου για να τα προστατέψει, ήταν μια από τις ερωτήσεις που μαθητές από το Γυμνάσιο Κρυονερίου υπέβαλαν στη Δημοτική Αρχή χθες Τετάρτη 16/3, στο πλαίσιο έρευνάς τους για την κλιματική αλλαγή. Λες και το ήξεραν: Γιατί μια ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 15 Μαρτίου, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου είχε κληθεί να εκφράσει γνώμη για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επί της οριοθέτησης και- σε επίπεδο προμελέτης- των έργων διευθέτησης στο ρέμα Ροδόπολης, γνωστό και ως Πετρόρεμα. Το εν λόγω ρέμα, μήκους περίπου 2263 μέτρων, ξεκινά από εκεί που τελειώνει το ήδη διευθετημένο κομμάτι του ρέματος Ροδόπολης, ακολουθεί γενικά τη φυσική του κοίτη μέσα στη Σταμάτα, μεσολαβεί ένα προβληματικό κομμάτι γιατί το ρέμα κινείται μέσα από ιδιοκτησίες και κτήρια, οπότε προβλέπεται εκτροπή του και εγκιβωτισμός για 50-60 μέτρα, και εν συνεχεία ξαναβρίσκει τη φυσική του κοίτη όπου μεσολαβεί ένα κομμάτι με συστάδες πλατανιών μέσα και γύρω από την κοίτη. Στη συνεδρίαση είχε κληθεί να παρουσιάσει τις παραμέτρους και τη φιλοσοφία της προμελέτης ο μελετητής Γ. Αυγουστίδης.

Ο ίδιος υπογράμμισε εξαρχής τρία πράγματα: Πως η κατασκευή έργων διευθέτησης, σε επίπεδο προμελέτης, κρίθηκε απαραίτητη για να υποδεχθεί την υδατική παροχή, μια που η υφιστάμενη κοίτη δεν επαρκεί. Σε διαφορετική περίπτωση, αν η κοίτη ήταν καθαρή, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν θα χρειαζόταν. Πως η οριοθέτηση των ρεμάτων είναι η κορωνίδα των μέτρων προστασίας- των ίδιων των ρεμάτων που δέχονται οικιστικές πιέσεις, της τοπικής χλωρίδας και πανίδας και των παραρεμάτιων ιδιοκτησιών, και αναβαθμίζει τελικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Και πως κανένα μα κανένα πλατάνι δεν θα κοπεί, αντιθέτως όλα θα προστατευθούν με τα έργα διευθέτησης, καθώς και με τη γραμμή οριοθέτησης, που θα εφαρμοστούν στο Πετρόρεμα.

Αυτό το τελευταίο είπε, και επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια της παρουσίασής του, ο κ. Αυγουστίδης- πουθενά όμως στο κείμενο της μελέτης, όπως προσκομίσθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, δεν περιγράφεται ρητά η υφιστάμενη βλάστηση, ανάμεσά τους και τα πλατάνια, και η μέριμνα για την προστασία της, όπως επεσήμανε ο Κ. Κουριδάκης, επικεφαλής της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου. Ο Εύπολις, υπενθυμίζεται, ήταν η παράταξη που ανέδειξε την επαπειλούμενη- από τα έργα διευθέτησης- κοπή δεκάδων πλατανιών σε ένα άλλο ρέμα της πόλης, στο Βρυσάκι, και πρωτοστάτησε στη σωτηρία τους μετά από πιέσεις (σ.σ. και αρκετές συνεδριάσεις της Επιτροπής, μαζί και αυτοψίες και ενέργειες προς την Περιφέρεια, που είναι αρμόδια για τα ρέματα).

“Μόνο με μια προφορική διαβεβαίωση, χωρίς γραπτή δέσμευση ότι τα πλατάνια δεν θα κοπούν, τι να ψηφίσουμε;” αναρωτήθηκε ο κ. Κουριδάκης, ανατρέχοντας στην ίδια τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων: “Γράφετε πως η βλάστηση στο Πετρόρεμα είναι χαμηλή, ποώδης και αραιή με λίγα κωνοφόρα. Πουθενά δεν αναφέρετε τα πλατάνια, που η διατήρησή τους είναι απαραίτητη για την έκδοση Περιβαλλοντικών Όρων. Οπότε πρόκειται είτε για σκόπιμη παράλειψη είτε για λάθος που πρέπει να διορθωθεί”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επιπλέον στις αντιδράσεις κατοίκων, “που ήρθαν με αυθαίρετο τρόπο, καταπάτησαν το ρέμα, έχτισαν ή έκαναν γεφύρια ή άλλα εκτρώματα πάνω στο ρέμα, κατά βούληση και καταπώς τους βόλευε, και τελικά έχουν ασυλία. Αυτές οι αντιδράσεις είναι που οδήγησαν στην εκτροπή του ρέματος, με έργα διευθέτησης μεγάλου κόστους που θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι, και μάλιστα με ρητή παραδοχή ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση παρεκκλίνουμε από τις αρχές περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής, για να ικανοποιήσουμε κάποιους”, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Εύπολι, δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει το θέμα και ζητώντας καλύτερη τεκμηρίωση των λύσεων που προτείνει η Μελέτη για την οριοθέτηση του ρέματος.

Η αρνητική αυτή ψήφος, για μια ακόμη φορά πυροδότησε λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Επιτροπής, Αντιδήμαρχο Γ. Φωτάκη και το συνάδελφο του από τη μειοψηφία, με αντικείμενο τον πήχυ της περιβαλλοντικής ευαισθησίας του καθενός, όπως εκφράστηκε στην περίπτωση του ρέματος Βρυσάκι: “Παρουσιάζεστε πως μονοπωλείτε την περιβαλλοντική ευαισθησία και δεν καταλαβαίνω γιατί στις ανακοινώσεις σας αποδίδετε στο Δήμο ευθύνες για έργα αρμοδιότητας της Περιφέρειας” κατηγόρησε τον επικεφαλής του Εύπολι ο Αντιδήμαρχος προσθέτοντας πως καμιά άδεια δεν έχει δοθεί για έργα, παρά μόνο για τα απολύτως αναγκαία, ώστε να προστατευθούν τα πλατάνια στο Βρυσάκι. “Κανέναν δεν εξυπηρετώ, παρά μόνο την προστασία του περιβάλλοντος”, αντέτεινε ο ο κ. Κουριδάκης, προσθέτοντας πως τα έργα διευθέτησης στο Βρυσάκι καταστρέφουν όλα τα αιωνόβια πλατάνια. Ο ίδιος θεώρησε πυροτέχνημα και δημιουργία εντυπώσεων την ανακοίνωση, λίγο νωρίτερα του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, πως μέσα στον Απρίλιο στο Βρυσάκι θα οργανωθεί δενδροφύτευση τουλάχιστον 50 πλατανιών: “Δεν θα παίξετε με την περιβαλλοντική αγωνία μας” δήλωσε απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Εύπολι ο Δήμαρχος, τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους μελετητές στο Βρυσάκι, ώστε να σωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βλάστηση στο ρέμα. Ανακοίνωσε παράλληλα τον προγραμματισμό Ημερών Δενδροφύτευσης και στο Βρυσάκι και στο Πετρόρεμα και κάλεσε τις παρατάξεις να συνδράμουν στην κατεύθυνση αυτή.

Τρεις παρατηρήσεις, τελικά, συμπεριλήφθηκαν στην κατά πλειοψηφία απόφαση έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων: Η πρώτη, να μην κοπεί κανένα πλατάνι. H δεύτερη και η τρίτη απαντούν στις παρατηρήσεις του Τοπικού Συμβουλίου Σταμάτας, που στάθηκε αρνητικά στη Μελέτη λόγω ενδεχόμενων κοινωνικών αντιδράσεων στα προτεινόμενα  έργα διευθέτησης, ειδικά λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε πολλά σημεία του ρέματος.

Κρατούμε επιπλέον τη διαπίστωση του Αντιδημάρχου: Οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, το κράτος στις περισσότερες των περιπτώσεων έρχονται εκ των υστέρων να αντιμετωπίσουν προβλήματα- όταν η κατάσταση έχει πια διαμορφωθεί και είναι δύσκολο ή και αδύνατο να αναστραφεί. “Δυστυχώς, δεν ήρθαμε εγκαίρως να οριοθετήσουμε τα ρέματα, αλλά, ειδικά στη χώρα μας, κατόπιν εορτής. Πρώτα φτιάξαμε τις πόλεις και τώρα ερχόμαστε στα ρέματα, για να εξασφαλίσουμε την αντιπλημμυρική προστασία, έχοντας να αντιμετωπίσουμε και την κοινωνική διάσταση του προβλήματος”, κατέληξε ο κ. Φωτάκης.