logo


Το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου Διονύσου, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος Ροδόπολης, καθώς και το νέο σύστημα πυρανίχνευσης που θα εγκατασταθεί στην Άνοιξη, είναι τα τρία πρώτα- και άκρως ενδιαφέροντα- θέματα στην Ημερήσια Διάταξη για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Διονύσου, που θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου με τηλεδιάσκεψη στις 11 το πρωί.

Ειδικά για το ΣΦΗΟ, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, αξίζει εδώ να σημειωθούν τα παρακάτω:

Στα παραδοτέα ο μελετητής για το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) έχει λάβει υπόψη του, και καταγράφει, το καθεστώς γης και τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που διέπουν καθεμιά από τις 7 Κοινότητες του Δήμου. Αναφέρει επιπλέον και τις κυκλοφοριακές μελέτες σε κάθε Κοινότητα. Το χαρακτηριστικό εδώ είναι πως όπου έχουν εκπονηθεί τέτοιες μελέτες ή παρεμβάσεις, χρονολογούνται πριν το 2010, δηλαδή πριν την καλλικρατική ένωση- 2001 για την Άνοιξη και τον Άγ. Στέφανο, 2002 για τη Δροσιά, 2003 για το Κρυονέρι, 2006 για τη Σταμάτα και μια μελέτη ρυθμιστικής σήμανσης το 2004 για το Διόνυσο.

Περνώντας στην περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, το Σχέδιο καταγράφει σήμερα δυο σημεία για την επαναφόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων στα όρια του Δήμου Διονύσου, που και τα δυο βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους- το ένα στον Άγ. Στέφανο, στο χώρο της εταιρείας NISSAN, και το άλλο στη Λ. Δροσιάς- Σταμάτας στο super market ΑΒ. Λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης, ο αριθμός θέσεων στάθμευσης παρά την οδό, οι τερματικοί σταθμοί λεωφορείων, οι χώροι στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας, η πληθυσμιακή κάλυψη, το μήκος οδών ήπιας κυκλοφορίας, οι θέσεις για ΤΑΧΙ και ΑΜΕΑ κ.λπ. η μελέτη, μετά και από τη σχετική διαβούλευση που έχει προηγηθεί, προκρίνει το σενάριο της ισόρροπης ανάπτυξης των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με 26 σημεία και 49 παροχές, διάσπαρτα στην πόλη, με σταδιακή ανάπτυξη σε βάθος τριών ετών αλλά κα με παράλληλες εργασίες διασφάλισης της οδικής ασφάλειας και της προσβασιμότητας. Βέβαια, όπως η ίδια η μελέτη αναφέρει, η διαβούλευση περιορίστηκε σε 50 έγκυρες απαντήσεις που αναρτήθηκαν στο σχετικό ειδικό ερωτημτολόγιο στην ιστοσελίδα του Δήμου, και από αυτές οι 4 προέκριναν το παραπάνω σενάριο, έναντι μιας που προτιμούσε το σενάριο της χωροθέτησης βάσει προτεραιοτήτων. Επιπλέον, σύμφωνα και με γραπτή διαβεβαίωση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, απάντηση για το ΣΦΗΟ από τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, Αστυνομική Διεύθυνση, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΔΕΗ για να αναφέρουμε μόνο μερικούς από τη μακρά λίστα), στους οποίους το Σχέδιο εστάλη στις 9 Ιουνίου 2021, δεν υπήρξε.

Όσο για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο ρέμα Ροδόπολης, ή Πετρόρεμα, έχει εκπνονηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, που είναι αρμόδια για τα ρέματα, και αφορά στα έργα διευθέτησης που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του κατάντη τµήµατος του ρέματος Ροδόπολης (Πετρόρεµα) στα όρια της Κοινότητας Σταμάτας. Αξίζει να σημειωθεί πως εν προκειμένω το θέμα είχε έρθει και πάλι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το Νοέμβριο του 2019, αλλά είχε τότε αποσυρθεί μια που είχαν διαπιστωθεί περιβαλλοντικά αλλά και τεχνικά προβλήματα, αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ. Δυόμιση χρόνια αργότερα επανέρχεται, αφού αποφασίσθηκε αλλαγή στη χάραξη των έργων διευθέτησης, μέσω συμπληρωματικής μελέτης. Πάντως το Τοπικό Συμβούλιο Σταμάτας, με ομόφωνη πρόσφατη (28/2) απόφασή του διαφωνεί  με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διευθέτηση του ρέματος και προτείνει επιπλέον τροποποιήσεις.

Τέλος, σε 44 σημεία στην Κοινότητα Άνοιξης, στην περιοχή Αγ. Αγγέλων και Φασίδερι, θα τοποθετηθούν σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αισθητήρες έγκαιρης πυρανίχνευσης, στο πλαίσιο του νέου συστήματος πυροπροστασίας, που προμηθεύθηκε πέρυσι ο Δήμος Διονύσου. Τα 34 από αυτά βρίσκονται σε ιδιωτικές εκτάσεις, και γι’ αυτό καλείται αύριο να εκφέρει γνώμη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Υπενθυμίζεται εδώ πως το εν λόγω σύστημα προοριζόταν κατ’ αρχάς για δασική έκταση βόρεια του Κρυονερίου, η οποία όμως κάηκε εν πολλοίς στις περυσινές πυρκαγιές. Έτσι επελέγη η Άνοιξη σε έκταση 1660 στρεμμάτων, με στόχο μετά την πρώτη αυτή πιλοτική του εφαρμογή, να επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου. Η χρηματοδότησή του, τέλος, των 100.000 ευρώ έχει εξασφαλισθεί από το Πράσινο Ταμείο.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

Ενημερώσεις- Ανακοινώσεις

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 2ο: Λήψη απόφασης ως προς την Γνωμοδότηση επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου “Οριοθέτηση Διευθέτηση ρεμάτων Π.Ε.Α.Α. – ρέµα Ροδόπολης”.

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση Θέσεων (Σημείων) Τοποθέτησης Αισθητήρων Πυρανίχνευσης στο Πλαίσιο Σύμβασης του Δήμου Διονύσου για «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, EΓΚΑΙΡΗΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ – ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΟΙΞΗΣ»

ΘΕΜΑ 4ο:  Εξέταση αιτήματος για απομάκρυνση ή μη των κάδων και αποξήλωση ή μη των σιδερένιων ορειοδεικτών.

ΘΕΜΑ 5ο: Εξέταση αιτημάτων για κλάδεμα και κοπή δέντρων λόγω έκτακτων συνθηκών.