logo


Aνοιχτή επιστολή προς το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Αντιδήμαρχο (και) Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς και προς το Νομικό Πρόσωπο της ΕΣΤΙΑΣ απευθύνει η Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου με το αίτημα να ενταχθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θέμα που αφορά στα «Μέτρα Στήριξης Οικονομικά Ευάλωτων Νοικοκυριών, Μεσαίων Εισοδημάτων, Μικρών και Μεσαίων Επαγγελματιών και Επιχειρήσεων αν θέλουμε ειλικρινά ο Δήμος να επιτελέσει τον ουσιαστικό του ρόλο της ασφάλειας, της φροντίδας και της ενσυναίσθησης προς τους Δημότες του”:

Διόνυσος 10/03/2022

Προς:

1.- Το Δήμαρχο Διονύσου κ. Ιωάννη Καλαφατέλη

2.- Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιο Κρητικό

3.- Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Σπύρο Αρνή

4.- Δημοτικούς & Τοπικούς Συμβούλους

5.- Πρόεδρο ΝΠΔΔ ΕΣΤΙΑ

                                                          

Θέμα: «Μέτρα Στήριξης Οικονομικά Ευάλωτων Νοικοκυριών, Μεσαίων Εισοδημάτων,    

                Μικρών και Μεσαίων Επαγγελματιών και Επιχειρήσεων»

κ. Δήμαρχε,

Με την πενιχρή αύξηση ψίχουλα που έχει ανακοινωθεί, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για τις δραματικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου αλλά και στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, συνεχίζοντας την τακτική «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι», χωρίς καμιά απολύτως ενσυναίσθηση.

Οι αυξήσεις, που περιλαμβάνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων ηλεκτρισμού και φτάνουν αυτές τις μέρες σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις του Δήμου μας είναι τεράστιες, αποδεικνύοντας μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τι αξία έχουν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης περί «προστασίας των καταναλωτών» από τις ανατιμήσεις με τα εφάπαξ μέτρα – ψίχουλα που ανακοινώνει κάθε φορά, που η κατάσταση ξεφεύγει.

Τα χειρότερα όμως είναι μπροστά μας, αφού έχουν προσμετρηθεί μόνο οι μέχρι τώρα αυξήσεις από την εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που έφεραν οι «πράσινες» μπίζνες και η απελευθέρωση της αγοράς και δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί οι συνέπειες της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία και των κυρώσεων των Δυτικών Χωρών. Ειδικά για την Χώρα μας, όταν η οικονομία της είναι καχεκτική, ρηχή και με σοβαρές στρεβλώσεις, να προτάσσει τους εξοπλισμούς και να καθίσταται μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Παράταξή μας εκτιμά ότι χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα από το Δήμο ώστε να διευκολυνθούν και να ανακουφιστούν τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά και των μεσαίων εισοδημάτων, οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που όπως είναι γνωστό, βρίσκονται σε δεινή θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά και να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.

Ζητάμε, το εν λόγω πολύ σοβαρό θέμα να συζητηθεί ως θέμα της ημερήσιας διάταξης στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και προτείνουμε:

  1. Οι ανωτέρω κατηγορίες δημοτών, που θα προκύψουν με απόλυτη εχεμύθεια από τις Υπηρεσίες του Δήμου, να τύχουν κάθε δυνατής στήριξης και κοινωνικής μέριμνας από το Δήμο με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ως ακολούθως:
    1. Δωρεάν παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, ρουχισμού, φαρμάκων και γευμάτων αλλά και έκδοση – διάθεση εκπτωτικών κουπονιών για συγκεκριμένες αγορές ειδών από τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις.1
    2. Επέκταση του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι με παροχή ευρύτερων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, ασφάλειας και βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης
    3. Προστασία και υποστήριξη έναντι ενεργειών που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια τους και την κοινωνική τους υπόσταση οδηγώντας τους σε περιθωριοποίηση και εξαθλίωση (π.χ. διακοπή ρεύματος, τηλεφώνου, ασφάλισης, εξώσεις κ.ά.)
    4. Διεύρυνση της λειτουργίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από το δημοτικό πολυ-ϊατρείο και διεκδίκηση άμεσης ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Αγ. Στεφάνου.
  2. Την ακόμα πιο ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλομένων ανταποδοτικών τελών, φόρων και τροφείων ή και το πάγωμα τους όταν είναι αδήριτη ανάγκη και σε καμιά περίπτωση επιβολή προσαυξήσεων επειδή το επιβάλλει ο Νόμος.
  3. Την αύξηση του ορίου εισοδήματος για την απαλλαγή από τα τροφεία και τη θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου για τα δημοτικά τέλη και φόρους με ταυτόχρονη διαφοροποίηση και της σχετικής κλίμακας κατά περίπτωση (κατανάλωσης, τετραγωνικών κ.α.)
  4. Την θέσπιση έκπτωσης 12% στους δημότες που καταβάλλουν εμπροθέσμως τα οφειλόμενα ανταποδοτικά τέλη και φόρους ως κίνητρο συνέπειας τους αλλά και βελτίωσης της εισπραξιμότητας του Δήμου.
  5. Την παρέμβαση του Δήμου στις τοπικές επιχειρήσεις αφενός να συμβάλλουν στην προσπάθεια στήριξης των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών και αφετέρου στην πρόσληψη των ανέργων δημοτών μας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Τεύκρος Παντελόγλου

Παναγιώτης Πανάγος