logo


“Καμιά γυναίκα δεν αξίζει αυτόν τον χαρακτηρισμό. Δηλαδή όλες οι γυναίκες είναι εταίρες;” ακούγεται να φωνάζει αγανακτισμένη η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μ. Στυλιανού στη διάρκεια συνεδρίασης (8/2) του Σώματος, όταν αυτός ο χαρακτηρισμός-στην αγοραία εκδοχή του- ακούστηκε από χείλη συναδέλφου της που είχε ξεχάσει ανοιχτό το μικρόφωνό του.

“Να λέμε κι εμείς, και μετά να ζητάμε συγγνώμη”, ακούστηκε το ίδιο αγανακτισμένη η επίσης δημοτική σύμβουλος Γ. Κριεμάδη, όταν ο ίδιος συνάδελφος αποπειράθηκε να δικαιολογηθεί για το χαρακτηρισμό.

“Ακούγονται απαράδεκτες φράσεις και δεν μας τιμά”, είπαν ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και ο Πρόεδρος του Σώματος Θ. Κρητικός.

“Είναι ντροπή να μιλάμε έτσι σε Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να σεβαστούμε το θεσμό, αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι απαράδεκτοι”, συμπλήρωσε λίγο αργότερα ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι. Αμπαρτζίδης.

“Να ερευνηθεί το περιστατικό με βάση το video της συνεδρίασης και να υπάρξουν κυρώσεις”, ζήτησε, τέλος, επιτακτικά ο Αντιδήμαρχος Π. Λουκάτος.

Και περίπου σε αυτούς ολοκληρώθηκαν οι διαμαρτυρίες ενός συλλογικού οργάνου 41 μελών, που έχει στις τάξεις του 10 γυναίκες. Κουβέντα από τον επικεφαλής της παράταξης του δημοτικού συμβούλου που εξετέθη ανεπανόρθωτα, χρησιμοποιώντας κατάπτυστο χαρακτηρισμό για μια γυναίκα. Αντ’ αυτού, τον επικεφαλής (της μείζονος) φάνηκε να τον ενδιαφέρει περισσότερο η σύνθεση της Σχολικής Επιτροπής. Το ίδιο και τον έτερο επικεφαλής, της δεύτερης σε εκλογική δύναμη παράταξης. Που είχε βρεθεί σε τέτοια θέση όταν σύμβουλός του είχε χαρακτηρίσει συνάδελφο άλλης παράταξης με αντίστοιχη κατάπτυστη λέξη πριν από πολύ καιρό- με ξεχασμένο και πάλι ανοιχτό το μικρόφωνο. Κουβέντα και από τις δυο τελευταίες σε εκλογική δύναμη παρατάξεις, υποστηριζόμενες από κόμματα της Αριστεράς που κι αν έχει αγωνιστεί για τις διεκδικήσεις της γυναίκας…

Ναι, γρήγορα να επιστρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο σε δια ζώσης συνεδριάσεις. Τουλάχιστον δεν θα γίνονται κοινωνοί οι δημότες αυτών που λέγονται μεταξύ τυρού και αχλαδιού σε προσωπικές συζητήσεις ανάμεσα στα μέλη την ώρα της συνεδρίασης. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, είναι αυτές οι «ατυχείς» στιγμές που δείχνουν το αληθινό πρόσωπο του καθένα. Μένει να το δούμε και όταν συζητηθεί- σε προσεχή συνεδρίαση, γιατί σήμερα 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κατά σύμπτωση, δεν περιέχεται στην Ημερήσια Διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου- το ψήφισμα για τη βία και κατά των γυναικών. Που, ως γνωστόν, μπορεί να μην είναι μόνο σωματική. Αλλά, όπως αποδεικνύεται συνεχώς, κάθε μορφής.

*Ίσως δεν το γνωρίζουν όλοι: “Επάγγελμα πόρνη” είναι ο τίτλος βιβλίου της Λιλής Ζωγράφου, που- μέρα που είναι- συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν το έχει ακόμη διαβάσει ως εξαιρετικό δείγμα γραφής από μια πολύ δυνατή γυναικεία πένα.