logo


Εξουσιοδότηση στον Πρόεδρο να καταγγείλει τη σύμβαση με τον προμηθευτή πετρελαίου θέρμανσης, παρείχε με ομόφωνη απόφασή της η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσου στη χθεσινή (Τρίτη 1 Μαρτίου) έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίασή της, μετά και από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τον τελευταίο μήνα, εξαιτίας της αντισυμβατικής συμπεριφοράς τού εν λόγω προμηθευτή. Επιπλέον ενέκρινε την έκτακτη προμήθεια καυσίμου για το διάστημα μέχρις ότου υπογραφεί νέα σύμβαση με τον δεύτερο στο σχετικό διαγωνισμό ανάδοχο, εφόσον η Σχολική Επιτροπή προχωρήσει στην καταγγελία. Υπενθυμίζεται πως ανάλογη απόφαση είχε πάρει λίγες ημέρες νωρίτερα και η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα στον ανεφοδιασμό των σχολείων αρμοδιότητάς της. Ενώ για το ίδιο θέμα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας γονιών και μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί Τετάρτη 2 Μαρτίου στο Δημαρχείο, αν και από χθες Τρίτη 1 Μαρτίου ο ανεφοδιασμός έχει αποκατασταθεί με έκτακτες δωρεές συμπολιτών ενόψει και της υπογραφής νέας σύμβασης. Εκπρόσωποι της Ένωσης και Συλλόγων Γονέων από Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, καθώς και μαθητές, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της οικείας Σχολικής Επιτροπής, ζητώντας έγκαιρη αντιμετώπιση και γρήγορα ανακλαστικά στην αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

Όπως είναι γνωστό, μέχρι χτες, επτά Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Διονύσου δεν είχαν θέρμανση επί μια εβδομάδα. Το πρόβλημα δεν ήταν συμπτωματικό, αλλά ξεκίνησε με την υπογραφή κιόλας της σύμβασης με τον εν λόγω προμηθευτή τον περασμένο Δεκέμβριο. Ανατρέχοντας στο ιστορικό της υπόθεσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ν. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως εξαρχής ο ανάδοχος παρουσίασε προβλήματα, μια που- παρά τις οχλήσεις- ποτέ δεν προσκόμισε απαραίτητο δικαιολογητικό, ενώ από την πρώτη κιόλας παραγγελία άρχισαν να παρουσιάζονται και σημαντικές καθυστερήσεις, αλλά και άρνηση(!) σε μια τουλάχιστον περίπτωση, στην παράδοση του πετρελαίου. Σημειώνεται εδώ πως συμβατική υποχρέωση ήταν να παραδίδεται το καύσιμο στα σχολεία μια ημέρα το πολύ μετά από την παραγγελία. Μπαίνουμε στον Ιανουάριο, οι παραγγελίες αυξάνονται χωρίς να ικανοποιούνται, έτσι οι οχλήσεις εκ μέρους της τότε Πρόεδρου Τ. Κώνστα να ανταποκριθεί ο ανάδοχος στις συμβατικές του υποχρεώσεις είναι συνεχείς. Και έχουν ως αποτέλεσμα την εισβολή του στα Γραφεία των Σχολικών Επιτροπών στην Άνοιξη και τη φραστική και σωματική επίθεση κατά της κ. Κώνστα! Όπως μάλιστα έγινε αργότερα γνωστό, εκείνες τις ημέρες νοσούσε με κορονοϊό αλλά δεν τηρούσε κανένα μέτρο προστασίας! Παράλληλα, Διευθυντές από σχολεία της πόλης- όλων των βαθμίδων- καταγγέλλουν όχι μόνο καθυστερήσεις στο πετρέλαιο αλλά και τραμπουκισμούς σε βάρος τους, καθώς και παράδοση – όταν γίνεται- ελλειμματικών ποσοτήτων. Στις 8 Φεβρουαρίου, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, πριν συμπληρωθεί ο μήνας που προβλέπεται για την εξόφληση των τιμολογίων πετρελαίου από τη Σχολική Επιτροπή, ο προμηθευτής με μήνυμά του ουσιαστικά παραδέχεται την αδυναμία του να χρηματοδοτήσει τις παραγγελίες και σταματά να παραδίδει προϊόν. “Αν είχε μεσολαβήσει μια καλή συνεργασία, θα μπορούσαμε ίσως να βοηθήσουμε και να τον πληρώσουμε νωρίτερα” τόνισε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως λόγω των όσων είχαν προηγηθεί δεν υπήρχε καμιά εγγύηση για αλλαγή συμπεριφοράς.

Μαζί με τη συμπεριφορά αυτή, εκείνες τις ημέρες συνέπεσε και η αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής, με συνέπεια να καθυστερήσει η νομιμοποίηση του νέου οικονομικού διαχειριστή, που θα μπορούσε να πληρώσει νόμιμα τον προμηθευτή. Εντωμεταξύ το πετρέλαιο τελειώνει, ο τελευταίος κωφεύει-κυριολεκτικά- στις εκκλήσεις να παραδώσει καύσιμο για τη θέρμανση των σχολείων και οι δυο Σχολικές Επιτροπές του αποστέλλουν ειδική πρόσκληση συμμόρφωσης στις συμβατικές του υποχρεώσεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα- έστω μια απάντηση. Την περασμένη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, μετά από πιέσεις, η Τράπεζα αναγνωρίζει τη νομιμοποίηση του Προέδρου ως διαχειριστή και στο λογαριασμό του προμηθευτή μπαίνουν 20.000 ευρώ περίπου, που αντιστοιχούν τόσο σε εξόφληση τιμολογίων που έληγαν στις αρχές του μήνα όσο και στην προπληρωμή τιμολογίων ενός μήνα αργότερα. Χτες ο εν λόγω προμηθευτής πραγματοποίησε την πρώτη παράδοση σε ένα από τα σχολεία που είχαν μείνει χωρίς πετρέλαιο, ενώ σήμερα αναμενόταν η επιτάχυνση στον ανεφοδιασμό- αλλά πλέον η συνεργασία είχε ανεπανόρθωτα πληγεί, γι’ αυτό και η εισήγηση του Προέδρου ήταν να εξουσιοδοτηθεί ώστε να καταγγείλει τη σύμβαση με την πρώτη ευκαιρία.

Γιατί όμως δεν είχε πληρώσει η τέως Πρόεδρος, πριν αποχωρήσει, τιμολόγια, ακόμη και αν έληγαν αργότερα, μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουν τα σχολεία χωρίς θέρμανση; Ήταν η εύλογη ερώτηση της Ι. Δακτυλίδη εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας. “Με τα δεδομένα που είχαμε τότε, δηλαδή την αντισυμβατική συμπεριφορά και την αναξιοπιστία του προμηθευτή, θεωρήσαμε πως ακόμη και αν τον πληρώναμε, κινδυνεύαμε και τα χρήματα να δώσουμε και πετρέλαιο να μην πάρουμε”, απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στη συζήτηση παρενέβη και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α. Τόκα για να καταθέσει τη δική της αντίστοιχη εμπειρία από τη συνεργασία με τον προμηθευτή, με τον οποίο μάλιστα η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί πολύ νωρίτερα, το Νοέμβριο του 2020, υπογραμμίζοντας πως η καταγγελία της σύμβασης είναι μονόδρομος. Παρενέβη επίσης και η τέως Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας, που τόνισε ότι η συνεργασία της με δυο διαφορετικές εταιρείες καυσίμων τα προηγούμενα χρόνια ήταν άριστη, με απόλυτη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεών τους, μέχρι που ήρθε ο εν λόγω προμηθευτής με πρωτόγνωρη συμπεριφορά και τακτικές.

Την καταγγελία της σύμβασης ενίσχυσε στο νομικό μέρος της ο δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου, ειδικός συνεργάτης Δημάρχου, που έχει συνδράμει εξαρχής τα δυο Νομικά Πρόσωπα στις κινήσεις τους, ενώ για “εκβιασμό στον οποίο υποκύψαμε πληρώνοντας τον προμηθευτή” μίλησε ο Τ. Παντελόγλου επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ο ίδιος βρέθηκε ανάμεσα σε όσους σήμερα το πρωί- Ένωση και Σύλλογοι Γονέων από σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και μαθητές εκπρόσωποι 15μελών- πάνω από 80 άτομα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής και- με το σύνθημα “ΚΡΥΩΝΩ”- συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν για την ανετοιμότητα του Δήμου να εξασφαλίσει εγκαίρως πετρέλαιο στα σχολεία τους.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε εν συνεχεία με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, παρόντος του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Ράικου, που υπογράμμισαν πως η οποιαδήποτε κίνηση αποφασίστηκε το προηγούμενο διάστημα, κινήθηκε απολύτως στο πλαίσιο της νομιμότητας, μια που σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργούνταν επιπρόσθετα προβλήματα, ενώ δεσμεύθηκαν πως στο εξής κανένα σχολείο δεν θα μείνει χωρίς πετρέλαιο.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως σήμερα ο προμηθευτής συνεχίζει τον εφοδιασμό των σχολείων, ακολουθώντας την προτεραιοποίηση που του έχει υποδείξει ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου. Στο παραμικρό στραβοπάτημά του, τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, στην παραμικρή αντισυμβατική συμπεριφορά, θα προχωρήσουμε άμεσα στην καταγγελία της σύμβασης.